Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προτεραιότητα για Χατζηδάκη Ολυμπία Οδός και αυτοκινητόδρομοι - Ελπίδες και από ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ


ΠΗΓΗ : isthmos.gr
Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον υπηρεσιακό υπουργό Σίμο Σιμόπουλο, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το περίγραμμα των άμεσων
κινήσεών του, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, κυρίως δε οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την τραπεζική δανειοδότηση προς τους ιδιώτες- κατασκευαστές των έργων αυτών.
Δεύτερον, να ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα για τις ΔΕΚΟ, τρίτον να προχωρήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ με φροντίδα για τον φορολογούμενο, όπως τόνισε ο υπουργός, αλλά και με έργα για τον εργαζόμενο. Τέταρτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσουν οι επεκτάσεις του «Μετρό» της Αθήνας.
Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς υπήρξε απεμπλοκή των εργασιών για την επέκταση του δικτύου και υποσχέθηκε να προχωρήσει ταχύτατα η συνεργασία του υπουργείου με την «Αττικό Μετρό». Πέμπτο, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με το «Μετρό» της Θεσσαλονίκης. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», υπογράμμισε.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη εθνικής συμμαχίας για την επιτυχία της χώρας και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι αυτές τις στιγμές θυμάται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη φράση που είπε γυρνώντας, το 1974, από το Παρίσι: «προσευχηθείτε για μένα».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο ίδιος θα έχει τη συνολική εποπτεία, τον δε τομέα των υποδομών- μεταφορών θα αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, που διετέλεσε υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο επί Γιώργου Σουφλιά, τον τομέα του εμπορίου θα αναλάβει ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς και τον τομέα των επενδύσεων θα αναλάβει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης. Ελπίδες και από ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ Ποσό 120 - 130 εκατ. ευρώ θα εισρεύσει αμέσως στα ταμεία του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα αν ξεκινήσουν τα έργα παραχώρησης, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ελπίδες για την επανεκκίνηση των τριών οδικών έργων (Ιονία Οδός, Ε65, Κόρινθος - Τσακώνα) στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα μετατίθενται για το τέλος του 2012. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Περιστέρης είπε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ είναι ανάδοχος σε έργα 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αν υπογραφούν θα εκτοξεύσουν το ανεκτέλεστο στα 3,2 δισ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων,δήλωσε ότι οι δραστηριότητες έχουν περιοριστεί λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Τόνισε όμως πως υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρούς αγοραστές για το συγκρότημα στην Πλατεία Μακεδονίας στη Σόφια, που ολοκληρώνεται το 2014. Στην ενέργεια, ο όμιλος έχει σε λειτουργία ή υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος 733 MW (θερμικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά) καθώς και άδειες 1.500 MW στην Ελλάδα.
Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε με απαρτία 44,69% και ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2011.

Αύριο, Τρίτη, ανοίγει τα χαρτιά του ο Βενιζέλος για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

      
Αύριο, Τρίτη, ανοίγει τα χαρτιά του ο Βενιζέλος για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
          

Μεγαλώνει η αγωνία στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, καθώς σε αυτή αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα του κόμματος και την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ που έχει προαναγγείλει. Οι αλλαγές που θα προωθήσει ο κ. Βενιζέλος, αναμένεται ότι θα είναι ριζικές και ότι θα περιλαμβάνουν και την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


«Υπενθυμίζουμε τη σαφή αντίθεσή μας στα σχέδια της γερμανικής επικυριαρχίας και για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, όπως αυτά εκφράζονται και από τον εκπρόσωπό της Χανς Γιοκίμ Φούχτελ, τον οποίο οι μνημονιακοί πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας, όλων των επιπέδων, έχουν αναδείξει σε έναν επικίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα συνομιλητή.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εύχονται και το θεωρούν δεδομένο ότι οι Αυτοδιοικητικοί επικεφαλείς και συνεργάτες τους, πράγματι πρέπει να εργάζονται για το καλό του τόπου τους και της Ελλάδας γενικότερα. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοούν ότι κρίσιμα τοπικά θέματα, όπως π.χ. αυτά (επαναλαμβάνουμε) της Ενέργειας, μπορεί και οφείλουν να είναι πλέγμα γενικότερου εθνικού σχεδιασμού, γεγονός που θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο και τις τοπικές κοινωνίες. Και μάλιστα σε μία εποχή που η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, με εκλεκτούς τοποτηρητές τους, είναι έτοιμοι για το απόλυτο ξεπούλημα της περιουσίας της Ελλάδας, με πρώτο στόχο τη ΔΕΗ (εν προκειμένω και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης) και το απαράδεκτο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ
Για όλα αυτά, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν απειλούν. Απλά προειδοποιούν τους «πρόθυμους» για τις ευθύνες τους. Την Ελλάδα δεν θα την αρπάξουν το σύστημα Μέρκελ, Σόϊμπλε, τοκογλύφοι τραπεζίτες και οι εδώ συνοδοιπόροι τους.
Και κάτι τελευταίο. Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις, αλλά τοποθετείται δημόσια, πάντοτε με βάση την Ιδρυτική Διακήρυξη, την Εθνική Αντιπρόταση και τις επίσημες δηλώσεις - εξαγγελίες - δεσμεύσεις - θέσεις του Κινήματος, που έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα anexartitoiellines.gr».

Παραίτηση Ράπανου για λόγους υγείας

Ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Βασίλη Ράπανου για λόγους υγείας. Επισυνάπτεται η επιστολή παραίτησης του.

            Στην επιστολή του προς τον κ. Βασίλη Ράπανο ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα εξής:

Κύριο Βασίλη Ράπανο

Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλω πριν απ’ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.
Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών».
Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου.

Ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα ηγηθεί της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του.
Φυσικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Ζαννιά.

Η εντολή ήταν έξοδος από το Μνημόνιο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Ονομάστηκε από όλους «πρόγραμμα τετραετίας». Και βάλε, θα έλεγαν οι πιο ρεαλιστές.

Ο λόγος για το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας επί του οποίου συντάχθηκαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

Είναι πραγματικά ένα φιλόδοξο κείμενο με ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους – καλό σημάδι σύγκλισης μετά από δυο χρόνια φοβερών συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ενώ η χώρα βυθιζόταν στο χάος και στη φτώχεια.

Προφανώς θα υπάρξει μια ιεράρχηση.

Με πρώτη προτεραιότητα την έξοδο από την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τις επενδύσεις, την επανεκκίνηση της οικονομίας – να βγάλει επιτέλους η Ελλάδα λεφτά, να ανέβει ξανά στο τρένο, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να παραπαίει επειδή δεν… πήρε τη δόση της.

Δηλαδή, να βγούμε από το Μνημόνιο!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζανιά, του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, του βουλευτή Επικρατείας κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου, με σκοπό την προετοιμασία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Νικήτρια η αποχή στις κάλπες που ξαναστήθηκαν στα Εξάρχεια

Την παραλία φαίνεται πως προτίμησαν τελικά οι ψηφοφόροι στο εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων όπου ξαναστήθηκε η κάλπη την Κυριακή, αφού την περασμένη εβδομάδα είχαν εισβάλει κουκουλοφόροι και την είχαν καταστρέψει.
Χθες λοιπόν μόνο 59 από τους 532 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πήγαν να ξαναψηφίσουν. Για την ιστορία πάντως την πρωτιά πήρε η Νέα Δημοκρατία με 24 ψήφους.

Το εκδοτικό κατεστημένο άρχισε το ροκάνισμα της κυβέρνησης

Στο μικροσκόπιο των εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων μπήκε με το «καλημέρα» η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεχόμενη μάλιστα ήδη τα πρώτα πυρά και ας έχουν περάσει ελάχιστα εικοσιτετράωρα από την ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Προδιαθέτοντας για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίοδο χάριτος, η εγχώρια διαπλοκή έδειξε τις διαθέσεις της αλλά και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει.