Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε από Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ το Μνημόνιο 3 στην Επιτροπή - Το βράδυ της Τετάρτης η ψηψοφορία - Με εντολή Σαμαρά πήραν πίσω το ψαλίδι στις συντάξεις αναπήρων - Ποιός θα πληρώσει τη "νύφη"; Στουρνάρας: "Δυστυχώς οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ"

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά από 11 ώρες συνεδρίασης, η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το πακέτο νέων μέτρων που συμφωνήθηκε με την Τρόικα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ αύριο στις 10 πμ θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω και απέσυρε την τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις των ατόμων με βαριά αναπηρία που σημαίνει ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο με μία ομάδα βουλευτών να συναντιώνται στη Βουλή με τον κ. Στουρνάρα και να του θέτουν το θέμα με επιμονή. Μάλιστα, από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουκουλόπουλος απείλησε την κυβέρνηση να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο εάν δεν αποσυρθεί το συγκεκριμένο "ψαλίδι" στις συντάξεις.

Χωρίς απειλές αλλά κάλεσμα στη κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, να δείξει «απόλυτη ευαισθησία» και να προστατεύσει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, όπως τα άτομα με ολική αναπηρία, απηύθυνε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Τελικά, μετά από εντολή που δόθηκε κατευθείαν από το Μαξίμου και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς ακόμα και τώρα προσπαθεί να πείσει τους αντάρτες σε ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε και με τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση έγινε δεκτή η εισήγηση για εξαίρεση από τις μειώσεις συντάξεων των ατόμων με βαριά αναπηρία.

Από αυτό το μέτρο η κυβέρνηση θα κέρδιζε 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με την εξαίρεση αυτή δεν θα υπήρχαν σαν περικοπή. Οπότε κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη νύφη και ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ποιός τελικά θα την πληρώσει.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισοδύναμο και το μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να αλλάξει" είμαι αναγκασμένος να ρίξω αυτό το βάρος στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%, κάτι που θα αυξηθεί. Πιο συγκεκριμένα:
- Κύρια σύνταξη 1200 ευρώ και επικουρική 305 ευρώ σύνολο 1505 ευρώ. Με τη μείωση του 10% που πλέον όμως θα αυξηθεί ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.351,8 ευρώ το μήνα, δηλαδή 150,02 ευρώ λιγότερα.

Αντίθετα απέρριψε πρόταση βουλευτών να μη φορολογούνται όσοι εγκατέστησαν φωτοβολταικά, λέγοντας πως η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για 2 χρόνια.

newsit.gr