Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει τις αξιώσεις των δανειστών για τα εργασιακά - Βενιζέλος: Σκόπιμα καθυστερεί η τρόικα


- Δραματικές ώρες μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά
- Βενιζέλος: "Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων που θα ψηφιστεί"
- Πηγές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν: "Αφού θα καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ το ίδιο θα κάνουμε και εμείς"
- Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν εντολές για τον τρόπο διαπραγμάτευσης σε Βρούτση και Στουρνάρα

 Πάνω απο 3 ωρες κράτησε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στη "σκιά" της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο Φώτης Κουβέλης βγαίνοντας από τη σύσκεψη ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές. «H ΔΗΜΑΡ αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνει η Τρόικα για τα εργασιακά. Θα πρέπει να καταλάβει ότι υπερβαίνουν οι αξιώσεις της τις αντοχές της κοινωνίας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την τρόικα ότι προβάλλει συνεχώς αξιώσεις για όσα η χώρα πρέπει να κάνει ώστε να πάρει την δόση των 31,5 δισ. «Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα», είπε και σημείωσε ότι αν γίνουν δεκτά όσα προτείνονται θα οδηγήσουν με μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την θέση του για συνολική πολιτική διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, της επιμήκυνσης και της θέσπισης της ρήτρας που θα δίνει την δυνατότητα να αποσύρονται μέτρα όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της άμεσης θέσπισης αναπτυξιακών μέτρων και επέμεινε ότι δεν συμφωνεί με οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΕΥ. Βενιζέλος κατήγγειλε την τρόικα ότι καθυστερεί σκόπιμα τις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων, κάτι που, όπως τόνισε, δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι όσο-όσο και όπως-όπως. Σχετικά με τα εργασιακά, απέρριψε όσα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, λέγοντας ότι στα θέματα αυτά το ακραίο σημείο είναι εκείνο που ορίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2012. Οτιδήποτε άλλο, τόνισε, δεν βοηθά ούτε στην ανάπτυξη ούτε στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να στηρίξουμε μια ενιαία εθνική γραμμή, η οποία πρέπει να αποδώσει.
Είπε επίσης οτι το πακέτο των μέτρων πρέπει να είναι πράγματι το τελευταίο, να είναι εσωτερικά δίκαιο, όχι οριζόντιο και να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.
Ο υπ. οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε πως τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν, η δόση θα δοθεί στην Ελλάδα το Νοέμβριο και οτι το οικονομικό επιτελείο πήρε εντολή απο τον πρωθυπουργό να κάνει ο,τι περνάει απο το ΄χερι του προς αυτή την κατεύθυνση.
newsit.gr