Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τεχνογνωσί​α στις Ελληνικές κοινότητες της Βορείου Ηπείρου θα μεταδώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσ​ου

DSC_2151(2).jpg
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντάξει στο σχεδιασμό της τη συνεργασία με τις Ελληνικές κοινότητες της Βορείου Ηπείρου προκειμένου να τους μεταδώσει την τεχνογνωσία της πάνω σε θέματα υποδομών και θα αποτελέσει το σταθερό εταίρο τους στο επόμενο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η εμπλοκή στα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη σύσκεψή του με τον Πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας και βουλευτή του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Βαγγέλη Ντούλε, Δημάρχους, Επάρχους και επιχειρηματίες των περιοχών αυτών, καθώς και των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Ανδρέα Πουλά και Κωνσταντίνα Νικολάκου τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει σημαντικά την εξωστρέφειά της και πλέον οι προτάσεις της υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως κατέστη εμφανές με πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις Ευρωπαίων Επιτρόπων. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την εξωστρεφή αυτή δράση μας, προς όφελος των ελληνικών κοινοτήτων της Βορείου Ηπείρου, και, μέσω διμερών δράσεων, να συνεργαστούμε πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα με σκοπό συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι ανούσιες αδελφοποιήσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης έθιξε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ευαίσθητα ζητήματα των Ελληνικών πληθυσμών, όπως τα νεκροταφεία των αγωνιστών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου του 1940-41 και των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων στις περιοχές Βουθρωτό, Αντιγονία και Αρχαία Φοινίκη, αλλά και τις ενέργειες του τότε Υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου για το θέμα των Ελληνικών νεκροταφείων. 
Ο κ. Ντούλε, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες της Βορείου Ηπείρου, όπως της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των υποδομών και της γραφειοκρατίας για την απόκτηση ιθαγένειας, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για το διαρκές ενδιαφέρον του, από την  εποχή που ήταν Υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρξατε ο πρώτος και τελευταίος Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας που επισκέφθηκε την Άνω Ήπειρο». Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Ντούλε υπενθύμισε τις θέσεις του Περιφερειάρχη για τη διεκδίκηση των ανασκαφών στους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών Βουθρωτό, Αντιγονία και Αρχαία Φοινίκη από Ελληνικές εφορίες αρχαιοτήτων, τις οποίες πλέον έχουν αναλάβει πλήρως οι Ιταλικές.