Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ: ΑΞΙΖΩ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ, ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Την άποψη ότι θα έπρεπε να ανταμειφθεί και όχι να τιμωρηθεί για το ρόλο που διετέλεσε στο πλαίσιο του εμφύλιου πολέμου στη Βοσνία εξέφρασε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισής του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ. Κάρατζιτς, που συνελήφθη το 2008 έπειτα από 13 χρόνια καταζήτησης, αντιμετωπίζει 10 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ανάμεσα στα εγκλήματα για τα οποία θεωρείται υπεύθυνος βρίσκεται και η σφαγή χιλιάδων βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένικα το 1995. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία υπολογίζεται πως στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους.

Ξεκινώντας την υπεράσπισή του, ο κ. Κάρατζιτς προσπάθησε να παρουσιάσει μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουν «ζωγραφίσει» οι διωκτικές αρχές, περιγράφοντας τον εαυτό του ως έναν «ήπιο και ανεκτικό άνθρωπο με μεγάλη ικανότητα να κατανοεί τους άλλους» που έκανε «κάθε τι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί ο πόλεμος».

«Αντί να κατηγορούμαι για τα γεγονότα του πολέμου, θα έπρεπε να ανταμειφθώ για όλα τα καλά που έκανα», συνέχισε ο πρώην σερβοβόσνιος ηγέτης. «Πέτυχα να μειώσω τα βάσανα για όλους τους αμάχους [...] οι πάντες οι με γνωρίζουν ξέρουν πως δεν είμαι απολυταρχικός, δεν είμαι επιθετικός, δεν είναι μισαλλόδοξος» συμπλήρωσε ο κ. Κάρατζιτς.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση μουσουλμάνων επιζώντων του πολέμου, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη δίκη και άρχισαν να φωνάζουν «Λεει ψέματα! Λεει ψέματα».

Οι δηλώσεις του κ. Κάρατζιτς έγιναν χωρίς όρκο, γεγονός που σημαίνει πως οι κατήγοροι δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν αντεξέταση.
fimotro.gr