Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Νέα πρόσωπα στο κοινοβούλιο από την Πελοπόννησο


Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών σε όλα τα εκλογικά τμήματα και δεν έχει οριστικοποιηθεί η σταυροδοσία, υπάρχει ήδη σημαντική διαφορά μεταξύ των υποψηφίων.
Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι τριεδρικές περιφέρειες της Πελοποννήσου, Λακωνίας και Αργολίδας, παύουν να θεωρούνται παραδοσιακά ‘'κάστρα'' της ΝΔ, ενώ και στους 5 νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου για πρώτη φορά εκλέγονται βουλευτές με την αριστερά.
Ειδικότερα, στην τετραεδρική περιφέρεια της Κορινθίας όλοι όσοι κερδίζουν έδρα στη Βουλή εκλέγονται βουλευτές για πρώτη φορά.
Το ΠΑΣΟΚ παρότι καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό δεν εκλέγει βουλευτή, ενώ στην απελθούσα Βουλή είχε εκλέξει 3 βουλευτές στο νομό. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η καταμέτρηση γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό και υπολείπονται να καταμετρηθούν 64 εκλογικά τμήματα. Να επισημάνουμε δε, ότι μέχρι πριν από λίγη ώρα έδιναν μάχη ψήφο - ψήφο ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας με τον γιο του αντιπροέδρου της ΝΔ, Χρήστο Δήμα.
Πιο συγκεκριμένα, με τη ΝΔ εκλέγεται ο τέως νομάρχης Νίκος Ταγαράς με 5.656 ψήφους και ο Χρήστος Δήμας με 5.360 ψήφους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Μαρία Θελερίτη με 3.537 ψήφους και την έδρα της ''Χρυσής Αυγής'' καταλαμβάνει ο Ευστάθιος Μπούκουρας με 4.665 ψήφους.
 Στην Αργολίδα με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων επανεκλέγονται, από την ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός με 6.267 ψήφους κι από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης με 5.100 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής ο Δημήτρης Κοδέλας με 1.464 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αρκαδία επανεκλέγονται με την ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος με 4.833 ψήφους και με το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 3.322 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γιατρός Κώστας Ζαχαριάς με 1.674 ψήφους. Στην Αρκαδία υπολείπονται να καταμετρηθούν οι σταυροί σε 90 ακόμα εκλογικά τμήματα, όμως η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι τέτοια που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί.
Στη Λακωνία, υπολείπονται 11 εκλογικά τμήματα να καταμετρηθούν, δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα αφού η διαφορά των σταυρών μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι τεράστια.
Έτσι επανεκλέγονται από την ΝΔ ο Θανάσης Δαβάκης με 6.557 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με 6.002 ψήφους, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης με 1.397 ψήφους.
Στη Μεσσηνία με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 440 από τα 492 εκλογικά τμήματα εκλέγονται με την ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και επανεκλέγεται στην δεύτερη έδρα που λαμβάνει το κόμμα στο νομό ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 11.206 ψήφους κι ακολουθεί με 9.167 ψήφους ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας.
Την έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό κερδίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου με 5.728 ψήφους και για πρώτη φορά εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος με 4.415 ψήφους και με την ''Χρυσή Αυγή'' ο Δημήτρης Κουκούτσης με 3.082 ψήφους.
Τώρα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εκδίδονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με καταμετρημένες τις ψήφους στα 515 από τα 610 εκλογικά τμήματα, οι βουλευτές που εκλέγονται στην Αχαΐα, είναι οι εξής:
Από τη Νέα Δημοκρατία, που καταλαμβάνει δύο έδρες, προηγούνται οι Αθανάσιος Νταβλούρος, Νίκος Νικολόπουλος και Μιχάλης Μπεκίρης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει επίσης δύο έδρες, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, προηγούνται σε σταυρούς οι Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Στο ΠΑΣΟΚ που εκλέγει μία έδρα, πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθούν οι Κώστας Σπηλιόπουλος και Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Από το ΚΚΕ που εκλέγει έναν βουλευτή, προηγούνται οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Δημήτρης Αγγελόπουλος, ενώ στην Δημοκρατική Αριστερά προηγείται ο Νίκος Τσούκαλης και ακολουθεί η Ελένη Ακτύπη.
Από το ψηφοδέλτιο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» προηγείται ο Γιώργος Νταβρής και ακολουθεί η Σπυριδούλα Αναγνωστοπούλου.
Τέλος από τη Χρυσή Αυγή πρώτος έρχεται σε σταυρούς ο Μιχάλης Αρβανίτης και έπεται ο Αναστάσιος Γιαχαλής.
Στην Ηλεία με καταμετρημένες τις ψήφους στα 403 εκλογικά τμήματα από τα 431 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει δύο έδρες και προηγούνται οι Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος και Θεόδωρος Βλαγκούλης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει μία έδρα προηγούνται οι Ευσταθία Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και ο Γεράσιμος Μπαλαούρας και από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης καταλαμβάνει μία έδρα, προηγούνται οι Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κατρίνης.
Επίσης από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» που εκλέγουν έναν βουλευτή, προηγούνται σε σταυρούς οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή, που επίσης παίρνει μία έδρα, προηγούνται οι Νικόλαος Κρέσπης και Κωνσταντίνα Χρυσαυγή.