Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ράιχενμπαχ επικρατέστερος για “Επίτροπος”


Μια… περίεργη φήμη αρχίζει να κυκλοφορεί και πάλι γύρω από το φλέγον για την Ευρώπη ελληνικό ζήτημα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ορισμού «Επιτρόπου», ο οποίος θα έχει αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, αναφορικά με την εκτέλεση των μέτρων του Μνημονίου ΙΙ.
Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, καθώς και της συνεδρίασης της γερμανικής Βουλής μια εβδομάδα αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, το ζήτημα της αυστηρότερης εποπτείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, επανέρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των ζυμώσεων.
Το είπε εμμέσως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όταν μίλησε για μεγαλύτερη εποπτεία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη μεθοδολογία. Οι Βρυξέλλες διαρρέουν ότι υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο μιας τρόικας σαν τη σημερινή, με αυξημένες αρμοδιότητες, η Γερμανία ωστόσο φαίνεται να επιθυμεί ενός ανδρός… φωνή.
Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο «Επίτροπος»; Με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, και το τεταμένο κλίμα γύρω από την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, οι Ευρωπαίοι στρέφονται σε ένα πρόσωπο που θεωρούν ότι έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, χωρίς να έχει ενοχλήσει μέχρι σήμερα με τις θέσεις τις οποίες έχει δημόσια διατυπώσει.
Ο λόγος για τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Γερμανό επικεφαλής της Task Force, που στα μάτια του Βερολίνου φαίνεται να φαντάζει ως η ιδανική επιλογή. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Ράιχενμπαχ είναι ένας από τους λίγους που έχουν μιλήσει με τόση ένταση και επιμονή για την αναγκαιότητα αναπτυξιακών «αντίμετρων» στην Ελλάδα, δίπλα στα μέτρα λιτότητας τα οποία προβλέπει και το Μνημόνιο ΙΙ, θεωρείται ότι τον οπλίζει με απόθεμα… ανοχής.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ/ statesmen.gr