Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Θα συνδράμει το Υπουργείο Παιδείας το σχολικό συγκρότημα Καλλιάνων»

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, παρουσία του Διευθυντή του Γυμνασίου Καλλιάνων κ. Μπρίλη, είχε την Πέμπτη στο Υπουργείο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα Καλλιάνων. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική και ενθαρρυντική συνάντηση στο Υπουργείο με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Μπρίλη. Ένα χρόνο μετά την ατυχέστατη απόφαση της Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων της ορεινής Κορινθίας, τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η κατ’ επίφαση μεταρρύθμιση παραμένουν. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα του σχολικού συγκροτήματος Καλλιάνων. Όπως είναι γνωστό, μετά τις αλλαγές που επέβαλε το Υπουργείο οι λυκειακές τάξεις καταργήθηκαν, το Γυμνάσιο παρέμεινε προσωρινά, αφού είχαμε μόνο αναστολή συγχώνευσής του με το Κρυονέρι, και ιδρύθηκε εξαθέσιο Δημοτικό.
Αυτές οι εξελίξεις άφησαν μία σειρά από σοβαρότατα θέματα ανοιχτά, τα οποία εξέθεσε αναλυτικά στον κύριο Αν.Υπουργό ο κ.Μπρίλης. Τα σημαντικότερα είναι η επιστροφή των Λυκειακών τάξεων, η διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Γυμνασίου στους Καλλιάνους και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τις συνθήκες στέγασης του συγκροτήματος. Αυτά τα τρία αιτήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία.
Το αίτημα, ουσιαστικά, δεν είναι άλλο από το να διασφαλιστεί η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στα παιδιά του πρώην Δήμου Στυμφαλίας, από το Δημοτικό μέχρι την αποφοίτηση από το Λύκειο. Είναι ένα απόλυτα θεμιτό αίτημα ζωτικής σημασίας από τους γονείς των γύρω περιοχών. Και θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που τους οφείλει η πολιτεία, με δεδομένο ότι είδαν τα σχολειά των χωριών τους να κλείνουν, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, και τώρα αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους χιλιόμετρα μακριά.
Μαζί με τη χρηματοδότηση που πρέπει να βρεθεί άμεσα για να είναι έτοιμο του χρόνου το συγκρότημα Καλλιάνων να φιλοξενήσει πλήρως και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, το θέμα των μετακινήσεων είναι επίσης μείζον. Είναι γνωστό ότι τα ΚΤΕΛ έχουν προειδοποιήσει ότι θα σταματήσουν τις σχολικές μεταφορές εάν δεν πληρωθούν. Οι Δήμοι πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουν να καλύψουν και τις οφειλές και τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Όμως αυτό δεν φτάνει. Έχω πει επανειλημμένα ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει υποχρεωτικά συνοδός στα σχολικά λεωφορεία. Είναι αδιανόητο να μην αποβιβάζονται τα παιδιά έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.
Όλα αυτά τα εξέθεσα μαζί με τον κ. Μπρίλη στον Αν.Υπουργό και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έδειξε κατανόηση και προθυμία να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων. Άμεσα θα καταθέσω και σχετική ερώτηση στη Βουλή και θα συνεχίσω τις επαφές με τους τοπικούς φορείς και την Περιφέρεια, προκειμένου έγκαιρα να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών, ώστε από το επόμενο σχολικό έτος, η ορεινή Κορινθία να διαθέτει ένα σύγχρονο, άρτια εξοπλισμένο και ποιοτικό σχολικό συγκρότημα.»