Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Eιδήσεις από τον Δήμο Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης


Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 7/10/2011


Προς: Μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στις 07-10-11 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 μ.μ. που θα γίνει στο γραφείο του Προέδρου αυτής, σύμφωνα με τα άρθρα 74 παρ.6 και 75 του Ν. 3852/2010 με θέματα:
Πρόσκληση για συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 7/10/2011

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 7/10/2011

ΠΡΟΣ: Μέλη Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στις 7 Οκτωβρίου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30, που θα γίνει στο γραφείο του Προέδρου αυτής στο Δημοτικό Κατάστημα, σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 75 του Ν. 3852/2010, με θέματα:

Πρόσκληση για Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 7/10/2011

gymn
Έναρξη Λειτουργίας Τμημάτων Γενικής Γυμναστικής

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου σας πληροφορεί ότι από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011 αρχίζουν να λειτουργούν τα τμήματα Γενικής Γυμναστικής,
  • στο Θέατρο Άγγελος Σικελιανός κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 4:00-5:00 μ.μ. και 5:00-6:00 μ.μ.
  • στο ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 8:30-9:30 π.μ.
Οι Εγγραφές θα γίνονται στους χώρους γυμναστικής.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2743360209 & 6973652848.
Υπεύθυνος: Σαλωνίτης Ιωάννης.

Ποιοι ενδέχεται να εξαιρεθούν από την εφεδρεία – Τι θα γίνει με το εφάπαξ



Την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων από την υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρεία φέρονται να εξετάζουν στην κυβέρνηση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των αντίστοιχων φορέων και κλάδων όπου απασχολούνται.
Έτσι, εκτός εργασιακής εφεδρείας εξετάζεται να μείνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί.
Ταυτόχρονα κυβερνητικά στελέχη συμμετέχουν σε διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις και να δοθεί απάντηση σε όλα τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει και να προωθηθούν οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διαδικασία υπαγωγής των υπαλλήλων στην εφεδρεία ως το τέλος του 2011.
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ανέφεραν ότι στόχος είναι να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης και θα μπορούσαν να υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Συνεπώς είναι πιθανό αυτοί που θα ενταχθούν στην εφεδρεία σε αυτή τη φάση, να υπερβούν τελικά τους 20.000 όπως είχε αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής. Επίσης, στην κυβέρνηση, γίνονται και υπολογισμοί, ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές δημοσιονομικό όφελος του θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα μπορούν τελικώς να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη 35ετία, έχουν δηλαδή 33 ή 34 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφές εάν αυτό θα συνδυαστεί και με την ηλικία των υπαλλήλων. Όσοι ενταχθούν στο καθεστώς αυτό, θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης και με ανώτατο όριο, τελικά, τους 24 μήνες και όχι τους 12 όπως ήταν γνωστό αρχικά.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι οι έφεδροι «θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια της εφεδρείας, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται». Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για όσους ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, μελετάται από την κυβέρνηση και η άμεση καταβολή ενός μέρους του εφάπαξ (πιθανολογείται το 50%) και το υπόλοιπο όταν θα βγουν κανονικά στη σύνταξη. Τέλος, προβληματισμός υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που θα δικαιούνται όσοι αποχωρήσουν μετά την εφεδρεία, κάτι που αφορά τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς στο «στενό» Δημόσιο δεν προβλέπονται άλλες αποζημιώσεις πέραν του εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτούνται.

eklogika.gr

 

Απόλυτη πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Ένωση Δήμων – Τελικά αποτελέσματα και σταυροί


Τα τελικά αποτελέσματα
των εκλογών για την ανάδειξη του νέου 31μελούς Δ.Σ., ανά παράταξη και σταυρούς προτίμησης, ανακοίνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ). Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» έλαβε 16 από τις συνολικά 31 έδρες και έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Θεωρείται βέβαιο ότι νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα αναδειχθεί το αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ εκλέγονται ανά παράταξη και σταυρούς προτίμησης οι εξής δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι:

Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» συγκέντρωσε 255 ψήφους,
καταλαμβάνει 16 έδρες και εκλέγει 13 δημάρχους και 3 δημοτικούς σύμβουλους.

Οι δήμαρχοι που εκλέγονται είναι οι εξής:
Ασκούνης Κωνσταντίνος δήμαρχος Καλλιθέας (231)
Μπουτάρης Ιωάννης δήμαρχος Θεσσαλονίκης (151)
Κοιμήσης Απόστολος δήμαρχος Αμφιλοχίας (150)
Κουράκης Ιωάννης δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης (139)
Τσιαντής Δημήτριος δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα (119)
Λυμπέρης Ιωάννης δήμαρχος Ήλιδας (113)
Πετρίδης Γεώργιος δήμαρχος Κομοτηνής (109)
Καλλίρης Κωνσταντίνος δήμαρχος Ζωγράφου (89)
Παπαγγέλης Νικόλαος δήμαρχος Λιβαδειάς (84)
Καρύδας Απόστολος δήμαρχος Σιντικής (82)
Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη Χαρίκλεια δήμαρχος Βέροιας (78)
Μαλούτας Λάζαρος δήμαρχος Κοζάνης (77)
Δανιηλίδης Συμεών δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών (68)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι εξής:
Λύτρας Ιωάννης δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου (118)
Καλογερόπουλος Δημήτριος δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας (113)
Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης (85)


Η «Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) συγκέντρωσε 179 ψήφους, καταλαμβάνει 11 έδρες και εκλέγει 5 δημάρχους και 6 δημοτικούς συμβούλους.

Οι δήμαρχοι που εκλέγονται είναι οι εξής:
Τζανακούλης Κωνσταντίνος δήμαρχος Λάρισας (162)
Μαραβέλιας Δημήτριος δήμαρχος Χαϊδαρίου (125)
Κυρίζογλου Λάζαρος δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης (108)
Κοτρωνιάς Γεώργιος δήμαρχος Λαμίας (107)
Αργειτάκος Σταύρος δήμαρχος Σπάρτης (80)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι εξής:
Καλογερόπουλος Δημήτριος δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω (143)
Μπαρμπάκος Ευάγγελος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας (115)
Καραγιάννης Ιωάννης δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά (114)
Μουράτογλου Ιωάννης δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας (102)
Σιώμος Βλάσης δημοτικής σύμβουλος Πεντέλης (96)
Βιρβιδάκης Κυριάκος δημοτικός σύμβουλος Χανίων (77)

Η «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» πήρε 22 ψήφους, και κατέλαβε 2 έδρες και εκλέγει 1 δήμαρχο και 1 δημοτικό σύμβουλο.
Εκλέγονται οι:
Ιωακειμίδης Γεώργιος δήμαρχος Νίκαιας -Αγίου Ιωάννη Ρέντη (19)
Προβατάς Φώτιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων (14)

Η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» συγκέντρωσε 17 ψήφους, κατέλαβε 1 έδρα. Εκλέγεται:
Τζόκας Σπυρίδων δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής (10)

Την 31η θέση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» επανεκλέγονται στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ 4 στους 16, δηλαδή οι δήμαρχοι : Κοιμήσης Απόστολος, Κουράκης Ιωάννης, Τσιαντής Δημήτριος και Δανιηλίδης Συμεών.
Επίσης η ίδια παράταξη εκλέγει την μοναδική γυναίκα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πρόκειται για τη δήμαρχο Βέροιας Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη Χαρίκλεια.

Από την ΑΔΑΚ επανεκλέγονται οι 9 από τους 11, οι δήμαρχοι Τζανακούλης Κωνσταντίνος, Μαραβέλιας Δημήτριος, Κυρίζογλου Λάζαρος, Κοτρωνιάς Γεώργιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπαρμπάκος Ευάγγελος, Καραγιάννης Ιωάννης, Μουράτογλου Ιωάννης, Σιώμος Βλάσης και Βιρβιδάκης Κυριάκος.

Εντός των επόμενων δέκα ημερών θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους, τον γενικό γραμματέα καθώς και την Εκτελεστική Επιτροπή.

eklogika.gr

Βενιζέλος: Επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα, δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας

       

Τη διαβεβαίωση ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας επαρκούν έως και τα μέσα Νοεμβρίου, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προκειμένου να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Βενιζέλος, απάντησε στους φόβους ότι τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας δεν επαρκούν έως την εκταμίευση (εφόσον εγκριθεί, βέβαια) της 6ης δόσης του δανείου, που αναβλήθηκε για το Νοέμβριο (για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ).
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση. Αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης και επιπλέον μέτρων για το 2011 και το 2012 και είπε ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας το γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:
• Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,
• Δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και
• Τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σημείωσε ακόμη ότι το Eurogroup της Δευτέρας, έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις:

1. Πως το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο
2. Πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης
3. Ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα.
Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, είπε ότι η εγγύηση θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και σημείωσε ότι ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, εν τέλει το δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 800 εκατ. ευρώ. Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% φέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει κενό, θα καλυφθεί το 2012.
Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και πως δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία. Τέλος, ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Η ύφεση δεν μπορεί να ανασχεθεί χωρίς την εφαρμογή του νέου προγράμματος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος στήριξης της χώρας μας, βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ξεκαθάρισε δε, ότι μέχρι την εφαρμογή του νέου προγράμματος δεν μπορεί η κυβέρνηση να τροφοδοτήσει με ρευστότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «λογική» την διεύρυνση του ελλείμματος, στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου 7,6%, «δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης -5,5% το 2011», όπως είπε..
Τόνισε επίσης ότι «το Eurogroup συζήτησε χθες για την Ελλάδα με φιλικό τρόπο και όχι κατά της Ελλάδος και συμπλήρωσε ότι «όλοι σέβονται την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός αφού μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή».
«Πολλοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, όμως δημαγωγικά παίζουν με άλλες λύσεις», επισήμανε ο κ Βενιζέλος στρέφοντας τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης

eklogika.gr

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ


ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ



Είμαστε αντίθετοι σε περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μόνο αρνητικές συνέπειες θα είχε. Τόσο στην κοινωνία, όσο και στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας.

Καθώς, ανάμεσα στα άλλα, θα προκαλούσε:

Νικόλαος Νικολόπουλος...η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ένα ακόμη εγκληματικό λάθος της Μνημονιακής Πολιτικής,


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Αχαΐας,  κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:





«Η ενοχοποίηση και στοχοποίηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την επιτυχία των στόχων της Ανταγωνιστικότητας και της Παραγωγικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι ένα ακόμη εγκληματικό λάθος της Μνημονιακής Πολιτικής. Μια πρόταση με δημοκρατικό έλλειμμα, που θα επιδεινώσει τα προβλήματα της αγοράς εργασίας και δεν θα φέρει όφελος στην Οικονομία.

Οι προκλήσεις της αγοράς εργασίας είναι άλλες και δεν τις αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.

Η Μαύρη και ανασφάλιστη Εργασία.

Το έλλειμμα προσαρμοστικότητας και δεξιοτήτων σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές).

Τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και η υψηλή φορολόγηση της εργασίας.

Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις αυτές, τόσο θα πληθαίνουν οι πιέσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η λειτουργία της, όμως -πρέπει να μάθουν όλοι, επιτέλους- είναι ευεργετική. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους που τους δίνει την ασφάλεια ενός κατώτατου μισθού, αλλά και για τον υγιή                  ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.  

Έτσι κι αλλιώς, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι χαμηλά, πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωσή της.

Αλλού, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και όχι στην εξαθλίωση των εργαζομένων».   

Η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ζώων”


Η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ζώων”, έκανε την ακόλουθη δήλωση:





«Εκατοντάδες είδη ζώων φιλοξενούνται στη χώρα μας, που διαθέτει την πλουσιότερη βιοποικιλοτητα της Ευρώπης. Παρά τη μοναδικότητα της ελληνικής φύσης ωστόσο, περιοχές Natura και Ramsar, που παρέχουν καταφύγιο και τροφή σε άγρια θηλαστικά και πτηνά προστατεύονται μόνο στα χαρτιά. Ακόμη κι εκεί, όπου συστάθηκαν Φορείς Διαχείρισης, δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους, ενώ στην πλειοψηφία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, καμία ουσιαστική δράση προστασίας δεν έχει υλοποιηθεί, αφού δεν έχουν καν οριστεί οι Φορείς Διαχείρισης.


Η σημερινή επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, για τη σημερινή επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Τιμούμε σήμερα την επέτειο ίδρυσης του κόμματός μας.

Τιμούμε τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλα τα ιστορικά στελέχη της.

Τιμούμε, πάνω απ’ όλα, τους αγωνιστές της Παράταξης, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που στήριξαν και στηρίζουν τους αγώνες μας για το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική πρόοδο. Είμαστε υπερήφανοι γιατί η Παράταξή μας πρωταγωνίστησε στην εδραίωση της Δημοκρατίας και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδος στη μεγάλη δημοκρατική Ευρωπαϊκή Οικογένεια. 

Αναγνωρίζουμε, ταυτόχρονα, τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, την επανάληψή τους.

Κάναμε, ήδη, ένα καινούργιο ξεκίνημα με τον ηγέτη μας, τον Αντώνη Σαμαρά. Και συνεχίζουμε με σύνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Με συνεχή ανανέωση και άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Πάνω από όλα, με βαθιά συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τόπος και ο Λαός.

Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος μας και τώρα όπως σε κάθε στιγμή της ιστορίας μας.

Με συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Με εμπιστοσύνη στις αξίες και τις ιδέες μας, τις αρχές και την πολιτική μας πρόταση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τις προσπάθειες και τους αγώνες μας για μια αισιόδοξη προοπτική της χώρας, για την Ελλάδα της Ελπίδας». 

Κώστας Κόλλιας: «Δυσβάσταχτο το κόστος για τους μικροϊδιοκτήτες αυθαιρέτων – Απαιτούνται βελτιώσεις»

Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα δήλωσε:
«Υποτίθεται ότι ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θεσπίστηκε για να δοθεί οριστικά τέλος στις διαμάχες δημοσίου και ιδιοκτητών, οι οποίοι κάθε τόσο καλούνταν να πληρώσουν νέα πρόστιμα, χωρίς ποτέ να διασφαλίζεται ούτε η περιουσία τους, ούτε το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς ήδη εμφανίζονται στρεβλώσεις στην εφαρμογή του νόμου, οι οποίες δημιουργούν δυσβάσταχτο κόστος για τους μικροϊδιοκτήτες που έχτισαν από το υστέρημά τους ένα μικρό σπίτι στην επαρχία και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα το χάσουν.

Στον νόμο προβλέπονται μία σειρά από επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αποβούν καταστροφικές για τους μικροϊδιοκτήτες. Στο υψηλότατο παράβολο προστίθεται η αμοιβή μηχανικού, την οποία μάλιστα θα πληρώσουν ακόμα και ιδιοκτήτες νομίμων κτισμάτων εφόσον θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητο. Υπάρχουν και άλλες αδυναμίες, όπως οι μικρές ελαφρύνσεις για κύρια κατοικία, οι πολύ λίγες δόσεις, αλλά και η απουσία πρόνοιας για τα άτομα με αναπηρία. Ο «κοινωνικός συντελεστής», όπως τον ονομάζει το Υπουργείο, θα ισχύσει μόνο για αυθαίρετα που αποτελούν κύρια και μοναδική κατοικία και μόνο για ατομικά εισοδήματα  έως 8.000 ευρώ, αφορά δηλαδή ελάχιστους.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα αφορά τον καθορισμό της τιμής ζώνης. Οι καταγγελίες που δέχομαι από συλλόγους οικιστών της Κορινθίας είναι πολυάριθμες. Σύμφωνα με το νόμο, το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου. Πλην όμως υπάρχουν περιοχές χωρίς καθορισμένη τιμή ζώνης. Το αποτέλεσμα είναι ιδιοκτήτες σε απομακρυσμένους οικισμούς να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ίσα ή μεγαλύτερα απ’ ότι στην παραλιακή ζώνη της Κορινθίας. 

Για παράδειγμα, σε όλο τον νέο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, η χαμηλότερη τιμή ζώνης είναι 850 ευρώ ανά τετραγωνικό, όση δηλαδή ίσχυε στον πρώην Δήμο Λουτρακίου για τα κτίσματα εντός σχεδίου. Στα κοινοτικά διαμερίσματα Αγιονορίου και Στεφανίου του Δήμου Κορινθίων, η τιμή ζώνης είναι ίδια με την τιμή στην παραλία στα Καλάμια, δηλαδή και πάλι 850 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα κτίσμα 80 τετραγωνικών σε ορεινό οικισμό εκτός σχεδίου ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 17.000 ευρώ, ποσό το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και την αξία του ακινήτου. Με δεδομένο ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ιδιοκτήτες δεν είναι μεγιστάνες με επαύλεις, αλλά μισθωτοί και συνταξιούχοι των 800 ευρώ, και ότι 17.000 ευρώ σε 28 δόσεις σημαίνουν 600 ευρώ το μήνα, αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τον παράλογο καθορισμό της τιμής ζώνης. Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο από τις αντιφατικές τιμές που δίνουν η ΔΕΗ, η Εφορία και οι Δήμοι. Υπάρχουν περιοχές όπου η ΔΕΗ δίνει τιμή ζώνης μισή από αυτή της Εφορίας και ο Δήμος δίνει τιμή τετραπλάσια αυτή της ΔΕΗ. Θεωρώ ότι εάν η Κυβέρνηση έχει ειλικρινή πρόθεση να λύσει το ζήτημα των αυθαιρέτων και όχι μόνο να εισπράξει πρόστιμα από όπου και όπως μπορεί, οφείλει να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα. Όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με τους οποίους μίλησα θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις και έχουν συνείδηση ότι πρέπει να πληρώσουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να το πρόστιμο να είναι ίδιο για μια παραλιακή βίλα και για ένα παράπηγμα στο βουνό. Αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθεί μία πραγματική ευκαιρία σε φτωχούς ιδιοκτήτες να σώσουν το σπίτι τους.»

Η Πελοπόννησος Web 2.0 στο κέντρο του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης


Το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την δημιουργία της "Πελοποννήσου Web 2.0" παρουσίασε η  Αντιπεριφερειάρχης Ν. Νικολάκου απαντώντας σε ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της αντιπολίτευσης Σωτήρη Παναγιωτόπουλου για την Ψηφιακή Σύγκλιση, κατά την συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.  
Στο πλαίσιο αυτό αναδείχτηκε ο συντονισμός των ενεργειών της πρώτης αιρετής Διοίκησης για την δημιουργία των αναγκαίων δομών, σε επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ψηφιακή ολοκλήρωσης. Η λογική ανάπτυξης αυτού του σχεδιασμού  βασίζεται στην δημιουργία μιας απλής και κατανοητής από τους πολίτες ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα  διευκολύνει την καθημερινότητα τους, χωρίς να περιπλέκει τους ίδιους και τις υπηρεσίες σε μια αέναη γραφειοκρατική περιπέτεια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚ​ΟΤΗΤΑ

Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



«Τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, από διάφορες συμμορίες κακοποιών στοιχείων και λαθρομεταναστών, που συμβαίνουν πλέον οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ανυπεράσπιστη πολιτεία, προκαλούν φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες.
Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπουτσής, για τη συστηματική καθυστέρησή τους στη λήψη μέτρων, φέρουν βαρύτατες ευθύνες, τις οποίες πρέπει να αναλάβουν. 
Με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα. Οφείλουν τώρα να εφαρμόσουν τους νόμους και να προχωρήσουν  άμεσα σε απελάσεις λαθρομεταναστών, αυστηρή αστυνόμευση των γειτονιών, ουσιαστική και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης».


Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή




Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Προκαλεί έκπληξη και απορία η «καταγγελία» του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ελέγχου του ΣΔΟΕ σε πρωινή εκπομπή ότι οι τράπεζες κωλυσιεργούν στο άνοιγμα λογαριασμών προσώπων υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών επαγγέλλονται την πάταξη του φαινομένου, σε 3.000 αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών που έχουν υποβληθεί προς τις τράπεζες υπάρχει ανταπόκριση μόνο σε 130 περιπτώσεις.
Σε μια περίοδο όπου η επιβίωση της χώρας κρέμεται σε μια κλωστή τέτοιου είδους φαινόμενα είναι ανεπίτρεπτα και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παροχή έμμεσης ασυλίας στους φοροφυγάδες και χρόνου να φυγαδευτούν κεφάλαια στο εξωτερικό.  
Το γεγονός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών να πατάξουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αλλά και να επιβληθούν στην αυθαίρετη πρακτική των τραπεζών».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου στη Γενική Συνέλευση των παράκτιων περιφερειών (CPMR) στο Aarhus της Δανίας.


Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Γενική Συνέλευση των παράκτιων περιφερειών (CPMR) στην πόλη του Aarhus της Δανίας, στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2011. Εκτός της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των 6 επιτροπών και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν 300 περίπου Σύνεδροι.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Παπαφωτίου συμμετείχε σ' όλες τις Συνεδρίες. Έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις και ανέπτυξε τις θέσεις της τόσο στις συνεδρίες όσο και στη Γενική Συνέλευση. Κοινή θέση όλων των περιφερειών (161) είναι οι απευθείας σχέσεις οικονομικές και άλλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να μεσολαβούν τα εθνικά κράτη.
Στην ομάδα εργασίας για τον Τουρισμό, ο κος Παπαφωτίου  αναφέρθηκε στον Πολιτιστικό Τουρισμό, αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη μορφή Τουρισμού.
Ο Απ. Παπαφωτίου ανέφερε την πρόταση του Περιφερειάρχη κου Τατούλη για τη δημιουργία δικτύου αρχαίων Λιμένων στην Πελοπόννησο -σε πρώτη φάση-. Σε δεύτερη φάση είναι τα λιμάνια της Μεσογείου που ίδρυσαν πόλεις της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο της προβολής και της αξιοποίησης τους είναι η σύνδεση τους και με τα κάστρα των αντίστοιχων πόλεων και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με συναφές περιεχόμενο σε αυτά.
Συγχρόνως θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο λιμένων που θα εξυπηρετούν τον Πολιτιστικό Τουρισμό.
Στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε η Δανέζα Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής στην Ε.Ε κα. Κόνι  Χέντεγκαρντ  με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, παράκτιες Περιφέρειες και Ενέργεια όπου παρουσιάσθηκαν οι τάσεις στους τομείς αυτούς μέχρι το 2020
Ομοίως και ο Γάλλος επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε με θέμα “Η εξάπλωση της εσωτερικής Αγοράς στο πλαίσιο της συνοχής στην Ευρώπη.  Δυσκολίες και προοπτικές”.
Παρουσιάστηκαν δε πολλές εισηγήσεις από υπουργούς των κρατών της Ε.Ε  ανώτερα στελέχη της Ε.Ε και κυβερνήτες αυτόνομων Περιφερειών.
Στους σχολιασμούς που ακολούθησαν, αναλύθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες που υπάρχουν και αναφέρθησαν οι τάσεις της οικονομίας. Καλούνται πλέον πολίτες της Ευρώπης και τα κράτη να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν είναι ακριβώς οι πάγιες θέσεις της Περιφέρειας Πελ/σου και του Περιφερειάρχη κου Τατούλη.
Απαιτείται εργατικότητα, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη. Για την Ελλάδα δε ακόμα απαιτείται ο άδολος πατριωτισμός.
Η CPMR είναι ένας μεγάλος διεθνής οργανισμός ιδιαίτερου κύρους. Δύναται να επηρεάζει προγράμματα, καταστάσεις και εξελίξεις.
Οι μελέτες τις οποίες παρουσιάζει, αποτέλεσμα διαβουλεύσεων όλων των περιφερειών, γίνονται κατά κανόνα δεκτές και υιοθετούνται από την Ε.Ε.
Γι' αυτό η παρουσία της Περιφέρειας Πελ/σου πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική, με συγκεκριμένες προτάσεις, για τα προβλήματα της Περιφέρειας αλλά  και για τον Σχεδιασμό και Ανάπτυξη αυτής.


Στην Οικονομική Αστυνομία αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: Μην χαριστείτε σε κανέναν


Μη χαριστείτε σε κανέναν, αυτό είναι το αίσθημα δικαίου που ζητά ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στα στελέχη της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώνεται για το έργο της υπηρεσίας και συνεχάρη τα στελέχη της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.
Τα μέτρα στη ΓΑΔΑ είναι δρακόντεια λόγω της επίσκεψης στη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για τη νεοσύστατη υπηρεσία του Σώματος, με την οποία επιδιώκει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κυνηγήσει τη δασμοφοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, τα εγκλήματα του διαδικτύου καθώς και σύγχρονες μορφές οικονομικού εγκλήματος που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.
Πάντως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ομοσπονδιών του προσωπικού έχουν αποφασίσει να κάνουν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρχηγεία των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή την... Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τους επέλεξαν για την κινητοποίηση τους την ημέρα αυτή «δεδομένου ότι οι κυβερνώντες και οι δανειστές τους προχωρούν ακάθεκτοι σε νέες "σφαγές των αμνών", χωρίς να υπολογίζουν ότι η ισοπεδωτική τους πολιτική ξεπερνά τα όρια ανοχής και αντοχής της ανθρώπινης φύσης και υπόστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μας φέρονται ως ''πρόβατα επί σφαγή'', καταπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

thebest.gr

Έβγαλαν τον Κουτρουμάνη από το γραφείo του για να κάνουν... σκετς - Ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε την παραιτηση του αν δεν μπορεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις της τρόικας

 



Θέατρο, αλλά του παραλόγου, παίζεται από το πρωί στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μετά τα... σκετσάκια, έδωσαν συνέντευξη Τύπου μέσα από το γραφείο του Γ. Κουτρουμάνη!
Περίπου 30 μέλη του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων εισέβαλαν στο υπουργείο και έκαναν κατάληψη στο γραφείο του Γ. Κουτρουμάνη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά άρχισαν να κάνουν... σκετσάκια, παριστάνοντας τον υπουργό.
Όταν εκείνος επικοινώνησε μαζί τους, ζητώντας τους να αποχωρήσουν και κάνοντας λόγο για εκβιασμό και τρομοκράτησή του, εκείνοι των κάλεσαν να πάει στο γραφείο του για να τους συναντήσει και να συζητήσουν για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτή που θέλει η τρόικα να καταργήσει... Διαμαρτύρονται επίσης για τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, περίπου 50 εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Στο μεταξύ ο Αιτωλοακαρνάνας ανεξάρτητος και τέως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλης, πριν από λίγα λεπτά σε δηλώσεις του στον MAX FM της Πάτρας  απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως, "είναι καθήκον του φίλου του Υπουργού να αντισταθεί στην παράλογη απαίτηση των τροικανών και αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε πρέπει να παραιτηθεί.
Είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με φόντο τις απολύσεις και πως είναι επικίνδυνο να θεωρούν κάποιοι πως, αφού γίνονται απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ας γίνουν και στο δημόσιο. Έτσι, θα οδηγήσουμε την Ελληνική κοινωνία σε πλήρη διάλυση, τόνισε ο Βουλευτής. Μας θέλουν Κινέζους στην Ευρώπη και αυτό είναι πιστεύω ένα ευρύτερο σχέδιο αποσάθρωσης όλης της κοινωνίας και όχι μόνο στην Ελλαδα."  κατέληξε μεταξύ άλλων, ο τέως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΕΣ : newsit.gr - thebest.gr

Παραλύουν τα πάντα την Τετάρτη από την απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Δύσκολη μέρα για τις μετακινήσεις και όχι μόνο. Νοσοκομειακοί γιατροί, δικηγόροι, λιμενικοί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει Πανελλαδική κινητοποίηση για την μέρα αυτή στην οποία θα λάβουν μέρος πολλά σωματεία εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην κινητοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι την Τετάρτη δεν θα υπάρχουν τρένα και προστιακός.
Όσον αφορά στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, χωρίς να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, στη οποία δημιουργήθηκαν και μικροεντάσεις, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, με αποτέλεσμα να συνεδριάσει και πάλι αύριο το ΔΣ του συνδικάτου για να ληφθεί οριστική απόφαση. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η τάση που επικρατεί είναι για 24ωρη απεργία την Τετάρτη.

Σε απεργία την ίδια μέρα προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, οι οποίοι, πάντως, δέχονται προτάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις να λειτουργήσουν κάποιες ώρες το Μετρό, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται οι εργαζόμενοι να μετατρέψουν την απεργία σε στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Την ίδια ώρα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Επίσης, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι θα συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Οι δικηγόροι απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, σοβαρά προβλήματα θα υπάρχουν την Τετάρτη στα λιμάνια καθώς οι εργαζόμενοι στα εμπορικά λιμάνια όλης της χώρας και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

newsit.gr

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την αυτόνομη λειτουργία του ΕΟΦ. Οι «ιδέες» του κ. Μόσιαλου οδηγούν τον ΕΟΦ σε πλήρη διάλυση.


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, συνάντηση του Συλλόγου εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας, πρώην Ευρωβουλευτή, κ. Μανώλη Αγγελάκα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρουσιάσθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων τα σχέδια της Κυβέρνησης για συγχώνευση του ΕΟΦ με  τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων [ΕΦΕΤ]. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά  μια τέτοια συγχώνευση δεν δικαιολογείται από τις δραστηριότητες των δύο οργανισμών και είναι ασυμβίβαστη με την Ευρωπαϊκή Πρακτική, που αφορά στη λειτουργία των ελεγκτικών Οργανισμών για τα  φαρμακευτικά Προϊόντα.

Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν, ο κ. Αγγελάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντί η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΕΟΦ, που λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και της μη ανανέωσης των συμβάσεων υπαλλήλων του, πλήττεται από τις ομαδικές αποχωρήσεις στελεχών του, επεξεργάζεται σχέδια συγχώνευσης του ΕΟΦ με τον ΕΦΕΤ, δύο οργανισμών με ξένο αντικείμενο μεταξύ τους. Οι «ιδέες» του κ. Μόσιαλου, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν βρίσκουν εφαρμογή σε καμιά χώρα της ΕΕ, οδηγούν τον ΕΟΦ σε πλήρη διάλυση.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την αυτόνομη λειτουργία του ΕΟΦ και θα επιδιώξει την αναβάθμισή του, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του ρόλου του».


Αφού δεν μας απαντά η κυβέρνηση, μήπως να ρωτήσουμε τον εμίρη;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Μέσα στον ορυμαγδό των ηρωικών και μηδέποτε συνταξιοδοτούμενων βετεράνων της πολιτικής και των εξαθλιωμένων και τρομοκρατημένων υποψηφίων εφέδρων του προηγούμενου σαββατοκύριακου, παραλίγο να περάσει απαρατήρητη η επίσκεψη στη χώρα μας του εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έδωσε κοινή συνέντευξη για να… ανακοινώσει την συμμετοχή του πρώτου σε άλλη μια επιχείρηση που ανήκει σε ιδιώτες.

Θα ήμασταν αδιάκριτοι αν θέταμε μερικά κρίσιμα ερωτήματα;

Για παράδειγμα, για ποιο λόγο ο εμίρης γίνεται δεκτός μετά τόσων τιμών όταν είναι σαφές ότι έχει αθετήσει την συμφωνία – μνημόνιο που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2010, στη Νέα Υόρκη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, για επενδύσεις-μαμούθ, όπως μας τις διαφήμιζαν τότε μαζί με το fast track (λέμε τώρα) ύψους 5 δις ευρώ;

Μήπως ο άνθρωπος δεν έχει υπογράψει τίποτε και άδικα τον κατηγορούμε;

Μήπως ο πρωθυπουργός υπέγραψε τελικά μνημόνιο συνεργασίας για λογαριασμό των ιδιωτών και όχι του κράτους;

Κατάληψη υπουργείων από εργαζόμενους, κατά της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.

Υπό κατάληψη βρίσκονται από το πρωί σήμερα, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης Πολιτισμού και Οικονομικών.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια των κινήσεων διαμαρτυρίας που έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, κατά της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με καταλήψεις και σε άλλα υπουργεία, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση από τους συλλόγους των εργαζομένων.

Για αύριο Τετάρτη έχει εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία των εργαζομένων, σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Επίσης, απεργούν προαστιακός, τρένα και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναβολή απόφασης για την 6η δόση στην Ελλάδα

 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έλαβαν απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ακυρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου.
Χωρίς απόφαση για τη χορήγηση της 6η δόσης στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα, αποφασίστηκε να αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δεν θα ήταν έτοιμη να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της, πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν σπρώχνει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να επιτύχει τους στόχους της.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειχναν προβληματισμένοι από τη δυστοκία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμούς, τη ίδια στιγμή που εντείνονται οι φήμες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδας στο Λουξεμβούργο. Το πρωί της Τρίτης, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Περισσότερα στη http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/10/2011_409192

Ο Αστέρας Δερβενίου ήταν "σκέτη θύελλα" σκόρπισε με 6 - 3 την Θύελλα Πετρίου

Άλλος είχε τ' όνομα και άλλος είχε τη χάρη


Γκολ , θέαμα και συγκινήσεις , προσέφερε στον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στο Δερβένι ο Αστέρας, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, νίκησε στο ντέρμπι με το ευρύ 6 – 3 την Θύελλα Πετρίου.
Ο Αστέρας ξεκίνησε σχεδόν με γκολ από τ΄ αποδυτήρια καθώς στο 4’ ο Κουτρούλης με ωραία ενέργεια πέρασε δύο αντιπάλους από δεξιά, αλλά ανατράπηκε στη συμβολή της γραμμής της μεγάλης περιοχής και της γραμμής του άουτ. Το κοντινό αυτό φάουλ το κτύπησε ο Μετεβελής και στο πρώτο δοκάρι ο Νιάνγκ με γυριστή κεφαλιά ψαράκι άνοιξε το σκορ (φώτο).  Η επιθετική πρωτοβουλία του Αστέρα πότε με τον Κουτρούλη, πότε με τον Γερμάνοφ, πότε με τον Δημόπουλο, συνεχίστηκε αμείωτη. Έτσι στο 18’ ο Δημόπουλος, γύρισε μπάλα στο κέντρο της άμυνας όπου, ο δαιμόνιος αυτόν τον καιρό, Δάνης πέτυχε το 2 – 0.
Η υπεροχή του  Αστέρα και το πολύ καλό παιχνίδι του Μερκούρη, που συνεχώς έφερνε από τα δεξιά την μπάλα στην περιοχή της Θύελλας, καρποφώρησε στο 31’ όταν σε κάθετη πάσα του Γερμάνοφ, ο Κουτρούλης, ξεπέρασε στην ταχύτητα τους αμυντικούς της Θύελλας, έφτασε “φάτσα με το τέρμα”, αλλά το σουτ του αποκρούστηκε προσωρινά με τον εξελθόντα Ζώη. Ο Δάνης που ακολουθούσε πέτυχε εύκολα το δεύτερό του τέρμα και ανέβασε το σκορ στο 3 – 0. Ακολούθησε μια χαλάρωση από πλευράς Αστέρα και έτσι η Θύελλα είχε δύο καλές στιγμές : στο 36’ με τον δραστήριο Χουσελά, που ξεπερνώντας τον Μετεβελή, σούταρε μέσα από την περιοχή στην απέναντι γωνία ελάχιστα άουτ και στο 40’ με τον Μιχάλη που το μονοκόμματο σουτ του βρήκε το εξωτερικό μέρος των διχτύων. Στο 43’ όμως ο Καραμάνης βρήκε έξυπνα μέσα στην περιοχή τον Μιχάλη, ο οποίος αφύλαχτος πέρασε την μπάλα πάνω από τον Κολιμάδη για το 3 – 1.
Στο β’ ημίχρονο ο Αστέρας και πάλι ξεκίνησε με τέρμα από τα αποδυτήρια. Ήταν το 48’ όταν ο Μετεβελής με απ’ ευθείας φάουλ κρέμασε τον Ζώη που περίμενε σέντρα και πέτυχε το 4 – 1. Ένα έξυπνο τέρμα από τον ταλαντούχο νεαρό αμυντικό. Στο 54’ ο Γερμάνοφ πέτυχε το ωραιότερο τέρμα του αγώνα. Έξι παίκτες του Αστέρα άλλαξαν την μπάλα και ο Κουτρούλης με μπαλιά τρύπα έβγαλε τετ-α-τετ τον Γερμάνοφ, που πλάσαρε με το αριστερό τον Ζώη. Στο 62’ ο Δημόπουλος χτύπησε κόρνερ και ο Ρούτσης κέρδισε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας της Θύελλας τροφοδοτώντας τον Δάνη, ο οποίος από κοντά με αστραπιαίο σουτ στον ουρανό των δικτύων (λειτούργησε το ένστικτο του εκτελεστή) πέτυχε το 6 – 1.
Η Θύελλα προσπάθησε να βγει μπροστά και στο 65’ ο Μερκούρης, με εξουδετερωμένο τον Κολιμάδη, απέκρουσε πάνω στη γραμμή σουτ του Καραμάνη σε κόρνερ της Θύελλας. Στο 68’ ο Μιχάλης βρέθηκε και πάλι πίσω από την άμυνα του Αστέρα, πέρασε την μπάλα πάνω από τον εξερχόμενο Κολιμάδη, ο οποίος τον ανέτρεψε. Και ενώ η μπάλα κατευθύνονταν προς τα δίχτυα, ο Μερκούρης πρόλαβε και την απομάκρυνε. Έτσι ο διαιτητής κ. Καρσιώτης γύρισε τη φάση πίσω και έδωσε πέναλτι υπέρ της Θύελλας και αποβολή στον Κολιμάδη. Η αποβολή του Κολιμάδη πυροδότησε κύκλο μεγάλης έντασης στους φίλους του Αστέρα, όταν αναλογίστηκαν τον επόμενο αγώνα με τήν εκ πρωτοπόρων  ομάδα του Α. Ο.  Λουτρακίου. Ο Γεωργίου, εκτελώντας το πέναλτι, πέτυχε το 6 – 2. Ο αγώνας χάλασε μιας και η ένταση από τους φιλάθλους μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο, όπου από πλευράς Θύελλας πρωταγωνιστούσε ο, γνωστός και από πέρασμά του στον Αστέρα, Λαφαζάνος. Η Θύελλα είχε άλλη μια μικροευκαιρία με τον Μπαξεβανάκη, που πήρε τη θέση του Κολιμάδη, να κλείνει σωστά και να μπλοκάρει με δεύτερη προσπάθεια ένα σουτ του Γεωργίου. Τέλος στο 92΄και πάλι ο Μιχάλης σούταρε έξω από την περιοχή, η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Γιαννακόπουλου και αλλάζοντας πορεία, ξεγέλασε τον Μπαξεβανάκη που έπεφτε προς την άλλη μεριά.

Ο Αστέρας πέτυχε μια περιφανή νίκη και αν δεν υπήρχε η αποβολή, με τη ψυχολογία που είχαν οι παίκτες του, θα έφευγε από το γήπεδο με εντυπωσιακό σκορ. Ήταν σοβαρός, έβγαλε ωραίους συνδυασμούς και στην κυριολεξία σκόρπισε την Θύελλα που δεν περίμενε τέτοιο ρυθμό στον αγώνα. 
Ο διαιτητής κ. Καρσιώτης έκανε ένα και μοναδικό λάθος : χαρίστηκε στον Λαφαζάνο για τη συμπεριφορά του. Οι βοηθοί κκ Α. Μπουρτζοβίτης και Πέρρας ήταν εξαιρετικοί. 

ΑΣΤΕΡΑΣ: Κολιμάδης, Μερκούρης (69’ Μπαξεβανάκης), Μετεβελής, Γιαννακόπουλος, Ρούτσης, Νιάνγκ, Φωλιάς (62’ Στεφανάκος), Δημόπουλος, Κουτρούλης, Δάνης, Γερμάνοφ (62’ Πεθαίνος).

Ο ορισμός του κυνισμού

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας*


Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 1 Οκτωβρίου 2011, σελίδα 7 :

Ο ορισμός του κυνισμού
Ορισμένες φορές καταντάει κλισέ το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις στάσεις και συμπεριφορές σαν αυτές του Β’ Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του πρωθυπουργεύοντος Α’ Αντιπροέδρου, δηλαδή του κου Πάγκαλου. Κλισέ, γιατί συνήθως καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα το οποίο είναι και εύκολο, δεν απαιτεί σύνθετες αναλύσεις, ούτε αναγνώσεις πίσω από τις γρίλιες και τις λέξεις. Έχουμε όλοι μας απλώς αποδεχθεί ότι πρόκειται περί ενός ακραιφνώς επαγγελματία πολιτικού, γέννημα – θρέμμα (και τι θρέμμα) ενός συστήματος που εμφύσησε στον Έλληνα τη θεωρία της ήσσονος προσπάθειας, του τραμπουκισμού, της ασυδοσίας και της πλημμυρικής αμπελοφιλοσοφίας.

Γνωρίζουμε ότι πρόκειται περί ενός ανθρώπου που έχει χρησιμοποιήσει με κάθε τρόπο όλα τα προκλητικά προνόμια της βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, για κάθε μέλος της οικογένειάς του, που έχει απολαύσει σε όλες τους τις εκδοχές τις παντός είδους «διευκολύνσεις» που προσφέρονται στους υπουργούς, που έχει διαχρονική παρουσία και συμβολή στη διαμόρφωση της εκτρωματικής πραγματικότητας στην οποία έχουμε φτάσει σήμερα. Είναι αναμφίβολα ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι σε όλο του το μεγαλείο το σύστημα – ΠΑΣΟΚ έτσι όπως αυτό λειτούργησε από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του.

Οι λέξεις της εβδομάδας: από την άμαξα... στο αμάξι

“Καμπριολέ”, “μπερλίνα”, “κουπέ” κ.ά: Ποια η σχέση τους με τις ιππήλατες άμαξες;     

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Όσοι, συνήθως, αναφέρονται στην ιστορία του αυτοκινήτου ορίζουν ως απαρχή το 1880 (κινητήρας Otto, αν και υπήρχαν ατμοκινούμενα οχήματα από το 1772). Όμως, τα πράγματα στη ζωή δε στηρίζονται στην παρθενογέννηση. Τα πάντα, ακόμα και τα πιο ασήμαντα, είναι γρανάζια της ίδιας αεικίνητης μηχανής, που ατέρμονα δουλεύει χιλιάδες χρόνια τώρα. Γι αυτό και τα αυτοκίνητα στα τέλη του 1800 δεν είχαν μόνο την αρχιτεκτονική δομή μιας ιππήλατης άμαξας αλλά και την ορολογία, που χρησιμοποιούσαν γι αυτές (άμαξα > αμάξι)**. 24grammata.com (κλικ εδώ))

Έτσι, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο μπερλίνα (Berlina, τετράπορτο όχημα, τριών όγκων) καταλήγουμε στην ιππήλατη άμαξα berlina, που κατασκευάστηκε, το 180 αιών., στο Βερολίνο (η πόλη Berlin έδωσε το όνομα της στην άμαξα berlina). Ήταν μία υπερπολυτελής άμαξα που κατασκεύασε ο Filippo Chiese (αρχιτέκτονας του Φρειδερίκου Γουλιέλμου) για το αφεντικό του. Από τότε, όλες οι υπερπολυτελείς τετράπορτες ιππήλατες άμαξες ονομάστηκαν berlina και αργότερα κληροδότησαν το όνομα στους αντικαταστατές τους, τα αυτοκίνητα. Στη Μ. Βρετανία το ίδιο αυτοκίνητο ονομάστηκε saloon (λόγω της άνεσης του), ενώ στην Αμερική ονομάστηκε Sedan. Η λέξη sedan, αρχικά (1750), προσδιόριζε το άνετο αμαξίδιο, που ήταν προορισμένο για τους ανάπηρους ή τις γυναίκες.

Κατά τον 190 αιώνα, οι Γάλλοι με τον όρο coupè προσδιόριζαν την ιππήλατη άμαξα με «κομμένη» καρότσα (δίχως, δηλαδή, το χώρο των αποσκευών). Η λ. coupe (ελληνικής καταγωγής) παράγεται από το γαλλικό ρήμα couper: χτυπώ, κόβω < λατινικά: colpus < colaphus < ελληνικά : κόλαφος.

Cabriolet ονόμαζαν ένα ελαφρύ μόνιππο αμαξίδιο δύο θέσεων... (διαβάστε ακόμα, τι δήλωνε, αρχικά, το Station Wagon και πολλά άλλα). Για περισσότερες πληροφορίες 24grammata.com (κλικ εδώ)

την επόμενη εβδομάδα, στο 24grammata.com,
ειδικό αφιέρωμα: “Αυτοκίνητο και Ελληνική Γλώσσα”.
Προλογίζει ο Κώστας Καββαθάς (4τροχοί).

"Αμόκ" του ΥπΕθΑ !

Image


Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σε παρέμβασή του,  στη Βουλή, απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης, για το θέμα των κινητοποιήσεων των αποστράτων, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

«Η Ν.Δ. πάντα ήταν υπέρ της νομιμότητας, όπως είναι και τώρα. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το “αμόκ” του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε βάρος των αποστράτων. Και από πού τεκμαίρεται ότι οι απόστρατοι έχουν κόμματα και χρώματα και κομματικές ταμπέλες και κομματικές σημαίες;
Οι απόστρατοι έχουν τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν τιμήσει την Πατρίδα. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση, αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης».
onned-korinthias.gr

Μνημόνιο συνεργασίας αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υφισταμένων υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΕΣΥ στο θέμα των υδάτινων πόρων ζήτησε στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θέτοντας σε συζήτηση το θέμα της αρμοδιότητας των υποδομών που δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια λόγω εκπόνησης της Κοινοτικής Οδηγίας προ της εφαρμογής του Καλλικράτη.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας αιρετής Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι είναι προσωπικά σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ το οποίο έχει και τη σχετική αρμοδιότητα και χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο και την προσφορά του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕ έχει θέσει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
«Έχουμε πίστη στο όραμά μας για τη δημιουργία μιας Περιφέρειας πρότυπο και αειφορίας και για το λόγο αυτό είμαστε έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές λογικές», δήλωσε ο κ. Τατούλης και συνέχισε λέγοντας, «ότι κάνουμε θέλουμε να είναι φερέγγυο, αποτελεσματικό, με διαφάνεια και να στοχεύει στην πρόοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε στην συνέχεια ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ωρίμανση της μελέτης του Υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και είναι γνωστή στο Υπουργείο η βαθιά μας θέληση για ουσιαστική διαβούλευση, η οποία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο».
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ, και κάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΕΣΥ να συμβάλουν με τις προτάσεις και τις απόψεις τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι κανόνες διαχείρισης των υφισταμένων υδάτινων πόρων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό μάλιστα σε συνάρτηση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προωθείται, με ταχείς ρυθμούς από την Περιφέρεια, θα συντελέσει ουσιαστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη νέα αυτή λογική, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, δεν έχουν θέση τεράστια έργα χωρίς ώριμες μελέτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. “Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι είναι απαραίτητη η μελέτη των υδάτινων πόρων και η μεθοδολογία διαχείρισης” κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Στο περιθώριο της συζήτησης ο κος Τατούλης αναφέρθηκε και στην απάντηση της Ειδικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία δια επιστολής της κας Καραβασίλη, ανέφερε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αποθήκη χημικών στο Σουσάκι, είναι απολύτως σύννομη. Στις 17 Οκτωβρίου μάλιστα η κα Καραβασίλη θα παρευρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση για το περιβάλλον και την αειφορία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας ενεργειών.
Το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κος Παντελόπουλος, ο σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων κος Παναγόπουλος, το μέλος της μελετητικής ομάδας για την Πελοπόννησο κος Τσιάλας Θεόδωρος, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ κος Γεωργιάδης Στέφανος, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για το επίπεδο διαβούλευσης, ανέλυσαν τη σχετική κοινοτική οδηγία, το σχέδιο διαχείρισης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αξιοποίηση των υφισταμένων έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων.