Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η εκδημία προχθές στις 5 τα ξημερώματα του πρώην μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, σε ηλικία 103 ετών.
Ο Μητροπολίτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Φλώρινας περίπου ένα μήνα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.
Το σκήνωμά του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Μονή του Αγίου Αυγουστίνου όπου θα γίνει και η ταφή του , ενώ η αρχιερατική εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα.
Ο κατά κόσμον Ανδρέας Καντιώτης (μετέπειτα Αυγουστίνος Καντιώτης) (1907-2010) υπήρξε Μητροπολίτης Φλωρίνης από το 1967 ως την παραίτησή του, το 2000.
Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Έδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», εκφώνησε κηρύγματα και συνέγραψε πολλά βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος. Διέμενε εφησυχάζων στη Φλώρινα, εργαζόμενος πνευματικά. Στις 2 Αυγούστου 2010 υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλωρίνης. Στις 27 Αυγούστου 2010 παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και στις 5 το πρωί της 28 Αυγούστου τελεύτησε τον βίο του σε ηλικία 103 ετών,
Κατά καιρούς ως Μητροπολίτης, ο Καντιώτης πολέμησε το καρναβάλι ως θεσμό και τάχτηκε κατά εκπροσώπων του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά, το 1991 αφόρισε το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή την ταινία του Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, της οποίας την προβολή προσπάθησε να απαγορεύσει.