Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

0714_breakfast today

 
 

14/07/26

Οι επενδύσεις στις υποδομές αποτελούν κρίσιμη προτεραιότητα γι’ αυτή την κυβέρνηση

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση όπου υπογράφηκε η σύμβαση για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά, έργο που θα βελτιώσει ουσιαστικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Το έργο περιλαμβάνει πέντε μεγάλες παρεμβάσεις, σε έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι οποίες θα αποτελούν μέρος ενός ενιαίου και λειτουργικού συγκοινωνιακού συστήματος: την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω προς την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, την κατασκευή νέου Ανισόπεδου Ημικόμβου Σκαραμαγκά που θα συνδέει την Δυτική Περιφερειακή με την Αθήνα και το Σχιστό, την αναβάθμιση του Ανισόπεδου Κόμβου Σχιστού, την υλοποίηση του νέου Ανισόπεδου Κόμβου Ναυπηγείων ώστε να καταργηθεί ο επιβαρυμένος υφιστάμενος ισόπεδος κόμβος, και την κατασκευή Ανισόπεδου Ημικόμβου Ασπροπύργου, μέσω του οποίου η Δυτική Περιφερειακή θα συνδεθεί με τα διυλιστήρια και την Κόρινθο.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Οι επενδύσεις στις υποδομές αποτελούν κρίσιμη προτεραιότητα γι’ αυτή την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι διαχρονικά, από το 2019, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δρομολογήσουμε περίπλοκα έργα τα οποία ουσιαστικά θα μετατρέψουν και μετατρέπουν ήδη την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, αλλά διορθώνουν κιόλας ασθένειες και ατέλειες πολλών δεκαετιών. Και κλείνουμε με αυτόν τον τρόπο, ειδικά ως προς τις οδικές υποδομές, εκκρεμότητες οι οποίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

  • Σε λίγες μέρες από τώρα θα βρεθούμε στα Γρεβενά, θα βρεθούμε στη Δυτική Μακεδονία για να παραδώσουμε, ολοκληρωμένο πια, έναν από τους πιο σημαντικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, τον τελευταίο μεγάλο αυτοκινητόδρομο της ηπειρωτικής Ελλάδος, τον Ε65, ο οποίος συνδέει τη Δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Ουσιαστικά η χώρα αποκτά έναν δεύτερο εναλλακτικό οδικό διάδρομο που συνδέει τον βορρά και τον νότο.
  • Προχωρούν πολλά άλλα μεγάλα έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης… Ταυτόχρονα, προχωρούν τα άλλα μεγάλα έργα υποδομής: η Γραμμή 4 του Μετρό, η επέκταση του Μετρό στη Δυτική Αθήνα -προσωπική μου δέσμευση την οποία σκοπεύω να τηρήσω στο ακέραιο.
  • Αλλά, και να κλείσω με αυτό, ο σχεδιασμός για τα μελλοντικά οδικά έργα της Αττικής. …:
    • Ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό ως προς την ανακούφιση που θα προσφέρει στους οδηγούς -ίσως το μόνο κατασκευαστικό λάθος το οποίο έγινε στον σχεδιασμό της Αττικής Οδού-, και αναφέρομαι στην έξοδο από την Αττική Οδό προς τη Λαμία, όπου δυστυχώς γίνεται ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα, διότι οι δύο λωρίδες ουσιαστικά γίνονται μία. Μπορούμε να το διορθώσουμε, θα το διορθώσουμε. Αυτό θα δώσει μία πολύ μεγάλη ανακούφιση στους οδηγούς οι οποίοι θα κινούνται από το αεροδρόμιο προς την Ελευσίνα.
    • Αλλά βέβαια κοιτάμε και στο μέλλον, κοιτάμε πιο μπροστά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση, με ταχύτατους ρυθμούς, ωριμάζει ένα έργο το οποίο νομίζω θα αλλάξει τα πάντα στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να βλέπουμε την κίνηση στο λεκανοπέδιο, και αυτό δεν είναι άλλο από την οδική σύνδεση της Ελευσίνας με τα Οινόφυτα. Θα είναι η πραγματική μεγάλη παράκαμψη της ΑττικήςΕίναι το μόνο έργο το οποίο μπορεί να βγάλει τα βαριά φορτηγά ουσιαστικά από τον Κηφισό και να μπορέσει, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο να εξυπηρετήσει αναπτυξιακά τη δυναμική της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, αλλά να μπορέσει να δώσει και μία μεγάλη ανακούφιση σε αυτούς οι οποίοι κινούνται καθημερινά στον Κηφισό, τα προβλήματα του οποίου τα γνωρίζουμε όλοι.

 

Ενεργοποίηση των νέων μέτρων για ρύθμιση οφειλών –Αναφορά Προόδου ρυθμίσεων Ιουνίου στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό 

Άμεσα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κ χρηματοδοτικούς φορείς μετά την πρόσφατη νομοθέτησή τους. Συγκεκριμένα:

  • 72 δόσεις για οφειλές έως 31.12.2023 προς Δημόσιο – Σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα για οφειλές προς ΕΦΚΑ ενώ έως τις 20 Ιουλίου ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα για οφειλές προς ΑΑΔΕ.
  • Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός με ένταξη οφειλών από 5.000 ευρώ είτε προς Δημόσιο είτε προς χρηματοδοτικούς φορείς – Στις 26 Ιουλίου ενεργοποιείται η δυνατότητα της νέας ρύθμισης.
  • Πρόσθετο εργαλείο για την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού – Στις 21 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο.

Ρυθμίσεις Ιουνίου εξωδικαστικού μηχανισμού

  • Συνεχή ανοδική πορεία καταγράφουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.  Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 1.800 νέες ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε ποσά αρχικών οφειλών ύψους 458,6 εκ. ευρώ.
  • Σε υψηλό εξαμήνου είναι η μηνιαία αύξηση στις εκκινήσεις αιτήσεων και σταθερά υψηλές οι οριστικές υποβολές οι οποίες έφτασαν τις 6.129 και 3.356 αντίστοιχα.
  • Η σταθερά αυτή υψηλή αποδίδεται πρωτίστως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν σε μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να θωρακίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία 64.406 ρυθμίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 19,67 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι οι πολίτες περιβάλλουν τον μηχανισμό με ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Κοινωνική προστασία – Ρυθμίσεις για ευάλωτους και ΑμεΑ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική συνεχίζει να είναι η συμμετοχή των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το 12,5% των ρυθμίσεων για τον μήνα Ιούνιο αφορούν σε οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Παράλληλα, από την αρχή εφαρμογής του μηχανισμού, 584 οφειλέτες έχουν επιτύχει αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, εξασφαλίζοντας ουσιαστική προστασία της περιουσίας και της κύριας κατοικίας τους.

Διμερείς ρυθμίσεις με Χρηματοδοτικούς Φορείς

Παράλληλα με τα εργαλεία της πολιτείας συνεχίζουν και οι διμερείς ρυθμίσεις δανείων, με τους 4 μεγαλύτερους Servicers (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) να καταγράφουν τον Μάιο ‘26 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 399,3 εκ. ευρώ, οι οποίες αναλογούν σε 4.821 οφειλέτες. Η πλειοψηφία των ρυθμισμένων οφειλών αφορά στεγαστικά δάνεια.

Εξυπηρέτηση Πολιτών – myEGDIXlive – Σχεδόν 25χιλ ραντεβού κατά το 1ο εξάμηνο

Τέλος, το πρώτο εξάμηνο του 2026 πραγματοποιήθηκαν μέσω του MyEGDIXlive 24.796, εκ των οποίων 16.501 για εξωδικαστικό μηχανισμό, 3.886 για ελβετικό φράγκο, 2.283 για γενικές πληροφορίες διαχείρισης οφειλών, 1.178 για ευάλωτους οφειλέτες και 948 για Κώδικα Δεοντολογίας.

 

Χάρη στη μεταρρύθμιση του συστήματος των αγροτικών πληρωμών φέτος πληρώσαμε 1,1 δισ. ευρώ στους Έλληνες αγρότες

Από τη δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας:

  • Εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας, θα έχουμε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες και χάρη στο νέο σύστημα (αγροτικών πληρωμών) φέτος πληρώσαμε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες αγρότες. Και προγραμματίζουμε ανάλογο ποσό μέχρι τέλος του χρόνου.
  • Πέρα απ’ αυτό,  θα ήθελα επίσης να σημειώσω την πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα,  η οποία μπορεί να λάβει βοήθεια για τα λιπάσματα ύψους 21 εκ.  ευρώ που μαζί με 40 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους θα ανεβάσει συνολικά σε 61 εκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στον πρωτογενή τομέα για τα λιπάσματα στη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.
  • Δύο ακόμα θετικές εξελίξεις.
    • Πρώτον, Βάλαμε τέλος σε μια ιστορική εκκρεμότητα για τις δημόσιες γαίες, όπου δικαιούχοι αγροτικών γαιών για δεκαετίες είχαν το άγχος να νομιμοποιήσουν αυτές οι ιδιοκτησίες που τους έδωσε το κράτος. Ενώ τώρα τους δίνουμε το δικαίωμα να οριστικοποιήσουν ρυθμιστικά αυτές τις καταστάσεις, να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούσαν για τόσα χρόνια. Νομίζω έπρεπε να το είχαμε λύσει εδώ και καιρό, αλλά χαίρομαι που μας έλαχε εμάς ο κλήρος να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.
    • Επίσης,  πιστεύω ότι πολύ σημαντική η απόφασή μας να διαθέσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ σε μικρά αρδευτικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Σε μικρά αρδευτικά έργα που θα είναι στα χέρια των Δήμων. Είναι πόροι τους οποίους εξοικονομήσαμε από την παύση των πληρωμών στα βιολογικά προϊόντα κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας και για πρώτη φορά βλέπουμε ότι μπορούμε να μετακινούμε πόρους, παραγωγικά-μέσα στο ίδιο πλαίσιο,  για να αντιμετωπίσουμε πιεστικές ανάγκες.

 

Ολοκληρώθηκε ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος σε 2.500 αθλητικά συγκροτήματα της χώρας

Τη δομική αλλαγή στο πεδίο της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων, στρατηγική η οποία έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου σε 2.500 αθλητικά συγκροτήματα της χώρας μας.

  • Για πρώτη φορά η Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαθέτει ενιαία, οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εικόνα για τη αντισεισμική κατάσταση των αθλητικών υποδομών, με πλήρη ψηφιακή απογραφή των εγκαταστάσεων και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής και διαχείρισης των δελτίων ελέγχου.
  • Το πρόγραμμα, που θεωρήθηκε προαπαιτούμενο με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δεκέμβριος 2024), για το νέο καθεστώς αδειών λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και θεσμοθετήθηκε με τους ν.5176/2025 και ν.5214/2025, πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Απρίλιο του 2026, μέσω διαδοχικών σταδίων (πλατφόρμα απογραφής αθλητικών εγκαταστάσεων, συγγραφή οδηγιών ελεγκτών, εκπαίδευση πιστοποιημένων μηχανικών, ψηφιακά δελτία ελέγχων, ανάπτυξη μεθοδολογίας βαθμονόμησης και προτεραιοποίησης). Με πλαίσιο χρηματοδότησης 15,5 εκατ.€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν καλυφθεί 2.500 αθλητικά συγκροτήματα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με επιτόπιες αυτοψίες από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους μηχανικούς.

Ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε:

  • «Για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία έλεγξε συστηματικά, οργανωμένα και με ενιαία επιστημονική μεθοδολογία, τα αθλητικά συγκροτήματα της χώρας που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα Προσεισμικών Ελέγχων… Σήμερα, η χώρα αποκτά για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την αντισεισμική θωράκιση των αθλητικών της υποδομών…
  • Με σχέδιο, συνέπεια και συνεργασία, περνάμε από την αποσπασματική αντιμετώπιση σε μια οργανωμένη εθνική πολιτική πρόληψης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, επισήμανε:

  • «Τα τελευταία 50 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε λιγότερα από 100 αθλητικά συγκροτήματα. Μέσα σε 60 ημέρες πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε 2500 αθλητικά συγκροτήματα! Τέσσερις αριθμοί λένε τα πάντα για το τι πετύχαμε. 
  • Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, που -μετά από συνεννόηση προσωπικά με τον ίδιο- δόθηκε εντολή και βρέθηκαν οι πόροι από το ΤΑΑ για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σε περισσότερα από 40.000 κτίρια (σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων φορέων) και στη συνέχεια σε 2.500 αθλητικά συγκροτήματα…»