Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ένα ξέγνοιαστο «ερυθρόλευκο» καλοκαίρι

 Η πρώτη ένδειξη ότι το φετινό «ερυθρόλευκο» καλοκαίρι είναι… αλλοτινών εποχών, όπως τότε που οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του UEFA Champions League -μέχρι και ο… δευτεραθλητής ως το 2004-, είναι ότι το όνομά τους απουσίαζε από τις αναφορές των υπολοίπων εκπροσώπων μας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα για πιθανούς αντιπάλους και μονοπάτια στους 2ους και 3ους προκριματικούς γύρους του Champions League (ΠΑΟΚ), του Europa League (Παναθηναϊκός) και του Conference League (ΑΕΚ).

Το καλοκαίρι όπου η προετοιμασία θα ξεκινήσει σαν τα παλιά καλά χρόνια μέσα Ιουλίου και όχι Ιούνιο μήνα όπως των υπολοίπων, μειώνοντας τη σεζόν, είναι το πρώτο θετικό απότοκο του ανεπανάληπτου για κάθε ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα θριάμβου της 29ης Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ώρα που οι παίκτες των υπολοίπων ιστορικών του αντιπάλων θα… ψήνονται «καταπίνοντας» χιλιόμετρα για να είναι έτοιμοι για έξι καλοκαιρινές αναμετρήσεις νοκ άουτ που θα οριοθετήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον, εκείνοι του ευρωτροπαιούχου θα είναι… αλλού! Στις… ξαπλώστρες να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας «τα μπάνια του λαού» και την καλοκαιρινή ραστώνη, σε περιόδους… απαγορευμένες πια για παίκτες ελληνικών ομάδων με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις!

Κι ενώ οι ιθύνοντες των δύο «Δικεφάλων« και του «τριφυλλιού» θα τρέχουν να προλάβουν ημερομηνίες για να δηλώσουν τα μεταγραφικά τους αποκτήματα (με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται η βιασύνη για την ποιότητα των επιλογών), οι αντίστοιχοι των Πειραιωτών θα μπορούν με άνεση χρόνου να υλοποιήσουν τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό και τα «θέλω» του αναμορφωτή και σωτήρα της περσινής σεζόν Μεντιλίμπαρ!

Κι αν το δίχως ευρωπαϊκές έγνοιες και κόπωση καλοκαίρι δίνει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να βάλει στις ράγες μια επιτυχημένη εντός συνόρων σεζόν, το ότι έχει εξασφαλίσει 8 ματς στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, αλλά και ότι θα είναι «Eυρωπαίος» στη χειρότερη των περιπτώσεων ως τις 30 Γενάρη 2025 είναι το δεύτερο χειροπιαστό «ερυθρόλευκο» κέρδος.

Το πλέον ανυπολόγιστο, όμως, που προέκυψε από τη θρυλική πια κεφαλιά του Ελ Κααμπί και θα αρχίσει να απολαμβάνει συν τω χρόνω ο σύλλογος του Πειραιά έχει να κάνει με το πρεστίζ, αφού δίπλα στο όνομά του θα μπαίνει όλη τη σεζόν η φράση «κάτοχος του Conference League» και το κλέος που αυτή περικλείει. Κλέος αναλλοίωτο στο διηνεκές. Ανέσπερο μέχρι κάποια άλλη ελληνική ομάδα να κατακτήσει, για παράδειγμα, το Europa League ή να φτάσει τις δύο κατακτήσεις στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αλλά ούτε έτσι αλλάζει το ποιος άνοιξε τον δρόμο…

Η χθεσινή μέρα είχε και μπόλικη νοσταλγία. Όχι μόνο για τους φίλους του Ολυμπιακού -αφού συμπλήρωσε στην ηγεσία της ΠΑΕ 14 εύχυμα χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης- αλλά για σύμπαντες τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους βλέποντας τη Γεωργία να αντιμετωπίζει την Τουρκία στο εναρκτήριο ματς των δύο ομάδων στο Euro. Γιατί, αντί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του Καυκάσου, θα ήταν το δικό μας αν οι διεθνείς και ο Πογέτ είχαν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων στον «τελικό» των πλέι οφ των προκριματικών στην Τιφλίδα.

Αντ’ αυτού, μια διοργάνωση που διαγωνίζονται οι μισές χώρες (24 στις 53) της «γηραιάς ηπείρου» τη βλέπουμε από τηλεοράσεως! Ευχή να αργήσουμε να το ξαναζήσουμε και η επιλογή Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση, να μνημονεύεται ανάλογα επιτυχημένη όπως εκείνη του πατέρα του και προκατόχου του, Βασίλη, με τον Ότο Ρεχάγκελ