Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου το θέμα στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας

  

Το θέμα της στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας της Πελοποννήσου, απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η Μαργαρίτα Σπυριδάκου της παράταξης του Πέτρου Τατούλη, η οποία ζήτησε να προωθήσει η Περιφέρεια τα αιτήματα των παραγωγών, αλλά και να προτείνει λύσεις προς τους υπεύθυνους.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Ζαχαριάς, στάθηκε στην κρίση της Ερυθράς Θάλασσας και τόνισε, ότι, μοναδική, προσωρινή λύση, είναι η διεκδίκηση οικονομικής στήριξης, μέσω της κρατικής ενίσχυσης Ντε Μίνιμις.

Ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε τα εξής για το θέμα : ” Ο πρωτογενής τομέας είναι στην καρδιά του προγράμματός μας. Έχουμε, ως Ένωση Περιφερειών, πρόσφατα, συντάξει και προωθήσει ένα πόρισμα προτάσεων. Επίσης, ως ΕΝΠΕ, λέμε όχι σε πιθανή μεταφορά των ΔΑΟΚ στην κεντρική κυβέρνηση. Απεναντίας, ζητάμε και η αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης, να έρθει στις Περιφέρειες. Προσπαθούμε να λύσουμε θέματα άρδευσης. Γίνονται απαλλοτριώσεις, κάνουμε δημοπρατήσεις για φράγματα, δίκτυα, τρέχουμε 4 έργα, 50 εκατ. ευρώ, στον Ανάβαλο Αργολίδας, κοιτάμε τα θέματα των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, θέλουμε να πάρουμε τους όρους σύνδεσης για την ενεργειακή κοινότητα, θέλουμε να δούμε τα θέματα με τα βοσκοτόπια, με τις συνέργειες, με την ΚΑΠ και το δημογραφικό“.

Στο τέλος, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για ψήφιση.

Μία απ’ την Περιφερειακή Αρχή (πέρασε κατά πλειοψηφία), μία απ’ την παράταξη του Πέτρου Τατούλη και μία απ’ τη Λαική Συσπείρωση.

Η πρόταση που πέρασε, έχει να κάνει με τις αποφάσεις που πήρε, πρόσφατα για τους αγρότες, η Ένωση των Περιφερειών της χώρας.