Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 Δεν γιορτάζουμε. 

 

Καλούμε πολίτες & συλλογικότητες να στείλουμε σήμα κινδύνου από τον Πήγασο, στο κέντρο της Κορίνθου, την Κυριακή 02 Ιουνίου και ώρα 10.00 π.μ

Σκοπόςτης κινητοποίησης είναι να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για όσα Χαρακτηρίζονται ως έργα γενικότερης σημασίας για την Οικονομία της χώρας.Όχι όμως για την υγεία &την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας:

·         για τα σχέδια  επέκτασης της Βιομηχανίας Α.Π.Ε. στα βουνά μας,

·         του Ανατολικού Διαδρόμου Υψηλής Τάσης  400 kVπου διαπερνά το νομό Κορινθίας και που θεμελιώνειτη δυνατότητα ανάπτυξής των ΒΑΠΕ εφόσον διασφαλίζει την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος από τη ΒΑΠΕ,Το δικαίωμα διέλευσης για τα συστήματα διανομής ισχύος δεν λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  από τους αγωγούς. Αυτοί οι κίνδυνοι εκτείνονται πολύ πέρα από το δικαίωμα διέλευσης και την εναέρια δουλεία, πολύ πέρα από τις αποζημιώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

·         της Κοιλάδας πράσινου υδρογόνου & των «μπαταριών» .

·         Για τις θάλασσές μας, που μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εντατικές υδατοκαλλιέργειες.

·         Για τις ακτές μας,τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής μας που καταπατώνται με μανία,μόνο 198 παραλίες χαρακτηρίζονται ελεύθερες,οι υπόλοιπες γίνονται οικονομικά απρόσιτες για τους περισσότερους και κάποιες γίνονται κλειστές και απροσπέλαστες για όλους, αν το επιθυμούν οι επενδυτές που τις εκμεταλλεύονται.

·         Για τα βουνά μας, που αντί για δάση σκεπάζονται με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

·         Για τα δάση μας,που καίγονται και «αξιοποιούνται» αντί να αναδασωθούν φυσικά. 

·         Για τα ποτάμια και τα ρέματαπου ρυπαίνονται, μπαζώνονται και φράζονται και ύστερα θρηνούμε για την πλημμύρα και την καταστροφή. 

·         Για τα νησιά μας,που βουλιάζουν από τον υπερτουρισμό, καταπίνοντας την ομορφιά, τη φυσιογνωμία, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό αιώνων.  

·         Για τις πόλεις,που γίνονται αβίωτες για τους κατοίκους τους. 

·         Για το νερό,που από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν.

·          Για τα άγρια ζώα και πουλιά,που εξοντώνονται μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον,αλλά και για τα ήμερα που βασανίζονται στο όνομα της αφθονίας, της έρευνας ή της ψυχαγωγίας. 

·         Για την κλιματική κρίση,που πολεμάμε με τρόπο παράλογο εξοντώνοντας στο όνομά της κάθε φυσικό μας σύμμαχο στην αντιμετώπισή της -δάση, θαλάσσιες ποσειδωνίες, βιοποικιλότητα, ελεύθερη γη. 

·         Για τα δηλητήριαπου πίνουμε και τρώμε, ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς. 

·         Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια,τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους και όλους εκείνους που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας διαταράσσει ανεπίστρεπτα τον κύκλο του νερού μέσω της μείωσης των βροχοπτώσεων, τα δάση και τη χλωρίδα, τα άγρια ζώα και τα πουλιά ενώ προκαλούνται προβλήματα υγείας λόγω των ήχων και υπόηχων από αυτές. Ο Διερχόμενος «Ανατολικός Διάδρομος» από κατοικημένα σπίτια, Πρότυπη μονάδα φιλοξενίας ειδικά για ΑΜΕΑ, Γηροκομείο,αγροκτήματα, επιχειρήσεις με έντονη ανθρωπογενή δραστηριότητα ακυρώνει το δικαίωμά μας στη ζωή στο όνομα μιας ανάπτυξης χωρίς όρια, χωρίς έλεος για τους πολλούς.

Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που σιωπούν και πάλι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και από τη δική του θέση ευθύνης.

Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και υποβίβασης της ποιότητας ζωής μας που ήδη  κρίνεται ως υποβαθμισμένη και ασφυκτική,από όπου και αν προέρχεται.

Γιατην ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ 

Θοδωρής Βασιλακόπουλος