Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θέμα παράδοσης μέρους της εθνικής κυριαρχίας θέτει και πάλι ο Σόιμπλε

Θέμα παράδοσης μέρους της εθνικής κυριαρχίας θέτει και πάλι ο Σόιμπλε. «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα», λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών



Θέμα περί «παράδοσης μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας» θέτει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Welt». Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, αναφέρει ότι η λύση του «κουρέματος» που προκρίθηκε δεν πρόκειται να επαναληφθεί, κυρίως γιατί τα «ανταλλάγματα» που ζητούνται είναι αυστηρά και εν μέρει θα απαιτήσουν την «παράδοση από την Ελλάδα μέρους της εθνικής της κυριαρχίας, στο βαθμό που η οικονομία της και οι πολιτικές της επιλογές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών της». Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι «καμία άλλη χώρα δεν θα ήθελε να υποστεί αυτά που είναι αναγκασμένη να πράξει η Ελλάδα»!Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει τις ίδια δηλώσεις. Αναφέρει ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων εκείνοι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- διευκρίνισαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση. Για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση» λέει. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της», συμπληρώνει και . «Δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφέρεται και στις τράπεζες, λέγοντας ότι δεν αποκλείει μια αναγκαστική συμμετοχή τους στο κούρεμα του χρέους. «Θα προτιμούσαμε την εθελοντική συμμετοχή τους», είπε, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «αν οι τράπεζες δεν το κάνουν, ξέρουμε κι άλλους, μη συναινετικούς τρόπους». Η εναλλακτική προοπτική για μια συμφωνία, όπως είπε αυτολεξεί, «είναι η μη συμφωνία, και αυτή θα έχει μεγάλες συνέπειες» -αν και απέφυγε να πει ποιες συγκεκριμένα.
Πάντως ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα λύσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματά της και θα μπορέσει να βγει στις χρηματιστικές αγορές μετά το 2021 -από τη στιγμή δηλαδή που το ποσοστό του συνολικού χρέους της θα έχει πέσει στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.
«Μην ξεχνάτε τα ολοκληρωμένα μέτρα που λαμβάνονται για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αρχίζοντας με την task force της Επιτροπής και τη μόνιμη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας» λέει. «Τα προβλήματα πρέπει όμως να λυθούν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης».

eklogika.gr