Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ασύμβατη με τις ανάγκες η μείωση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για ανδρουλακησΜετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας θα περιμέναμε το Συμβούλιο των 27 να πάρει γενναίες αποφάσεις χαράσσοντας έναν δρόμο αισιοδοξίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel που αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Μάλιστα, όχι μόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός γενικά, αλλά και σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός
Πολιτικής Προστασίας, το rescEU. Η πρότασή του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνονας από το 1.24 δισ. ευρώ που υπολογίζαμε, σε λιγότερο από 1 δισ. για την ερχόμενη επταετία.
Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τον νέο Μηχανισμό, φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Εύβοιας ήταν η Ελλάδα, όπου πυροσβεστικά αεροπλάνα του μηχανισμού συνέδραμαν στην κατάσβεση. Μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που κάλυψε το 75% του κόστους επαναπατρισμού στην ΕΕ πάνω από 900 πολιτών μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την επαρχία της Ουχάν στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19. Παράλληλα, η ΕΕ απέστειλε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πληγείσα περιοχή.
Η οικονομική αυτοδυναμία του μηχανισμού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει την Πολιτική της Προστασία με μικρότερο κόστος, εξοικονομώντας χρήματα από τον εθνικό της προϋπολογισμό. Η περικοπή δαπανών σε αυτό τον βαθμό και σε αυτή την συγκυρία, αποδυναμώνει τον σχεδιασμό μας για την αγορά μέσων που χρειάζεται η Ένωση, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ή ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πανδημιών.
Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μηχανισμό, θεωρώ την πρόταση απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει ένα από τα εργαλεία αλληλεγγύης που διαθέτουμε. Η ενίσχυση του μηχανισμού είναι προς το μέρος της χώρας μας και γι’ αυτό η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση στο ανώτερο πολιτικά επίπεδο, στην Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων την προσεχή Πέμπτη.
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr