Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Η αποχώρηση της Αντιπολίτευσης επέτρεψε στον Τσίπρα να… “κανιβαλίσει” για το σκάνδαλο Novartis


Η επιλογή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, επέτρεψε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να… “κανιβαλίσει”, μιλώντας για το “παλαιό πολιτικό σύστημα”, και τις σκανδαλώδεις ευθύνες του στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

“Oι πολίτες πλήρωσαν ακριβά αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους & για τις οποίες υπάρχει ευθύνη. Συγκεκριμένοι άνθρωποι, επέλεξαν συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία για ιδιοτελείς σκοπούς. Στήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαφθοράς, συμβάλλοντας καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας.
Η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός πολιτικής εξουσίας και δημόσιας διοίκησης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Το σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του.
Ο στόχος των διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη ευθύνη Υπουργών έχει σαν στόχο τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, υψώνουν δικονομικά τείχη. Ο πρωταγωνιστής αυτής της θεσμικής τερατογένεσης παριστάνει τον τιμητή της δημοκρατίας.
Απορούν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, στέκουν αγανακτισμένοι, μπροστά στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis. Τους ρωτώ ευθέως: Καθορίσατε ή όχι προνομιακά τιμές φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας; Παρακολουθούσατε ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων;
Σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε.
Εκείνοι επιλέγουν το δρόμο της τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων, της μήνυσης κατά δικαστών. Αν δεν είναι αυτό αισχρή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, τι είναι; Σκοπεύει μήπως ο κ. Σαμαράς να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται.
Δικό τους δημιούργημα το παραδικαστικό σύστημα, η διαπλοκή με τα ΜΜΕ, οι κουμπάροι, οι Τσοχατζόπουλος, Χριστοφοράκος, Μαντέλης, Τσουκάτος, Παπακωνσταντίνου, Παπαγεωργόπουλος, Παπαντωνίου και οι «10 Παπασταύρου». Δικά τους τα υποβρύχια, η Siemens, τα «μαύρα ταμεία», οι Offshore.
Δικά τους τα αδήλωτα του πόθεν έσχες, τα θαλασσοδάνεια των 400 εκατομμυρίων, τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια «μπαλόνια». Τώρα βέβαια, δική τους και η Novartis.
Η Novartis σε έκθεσή της αξιολογούσε τα στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δείχνοντας καθαρά την προνομιακή σχέση των στελεχών της με τη ΝΔ.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσέρχεται με ένα καθαρό αίτημα: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα που δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Συγκεκριμένα, τα αδικήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Σήμερα διερευνώνται λογαριασμοί, υπολογιστές, ηλεκτρονικά αρχεία, συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες ξεπλύματος. Ο κ. Μητσοτάκης λέει στον λαό ότι δεν έχει σημασία αν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis είναι αθώοι ή ένοχοι. Ό,τι έπραξαν ήταν στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρόθυμα, το ρόλο του επικεφαλής ενός πολιτικού προσωπικού που δεν διστάζει να λοιδορήσει ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, στοιχειώδεις κανόνες λογοδοσίας, δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης.
Σήμερα η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η επιλογή της να αποχωρήσει για άλλη μια φορά από τη ψηφοφορία, καθιστά ξεκάθαρο, ότι μας χωρίζει ένα απέραντο χάσμα, όχι μόνο ιδεολογικό. Αλλά και σε επίπεδο ηθικής”.

ysterografa.gr