Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Εορτάζει ο Ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης


Αύριο Δευτέρα 23/4/2018, η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο Γεώργιο.
Στην ευρύτερη περιοχή μας εορτάζει  ο Ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ζάχολης ένας από τους σημαντικότερους, αρχιτεκτονικά και ιστορικά, ναούς της Κορινθίας.. Πρόκειται για τη σημαντικότερη   εκκλησία στη Δυτική Κορινθία, τόσο για την ιστορία της, όσο και για τον αρχιτεκτονικό της ρυθμό. 

Ο ναός χτίστηκε πριν 207 χρόνια, το 1811 και μάλιστα εντός 39 ημερών, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των 4.000 κατοίκων της τότε ανθούσας κωμόπολης, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή το μέγιστο 40 ημέρες διαφορετικά είτε θα γκρεμιζόταν, είτε θα γινόταν
τζαμί.
Ο Άγιος Γεώργιος άνηκε διοικητικά και οικονομικά στη Μονή Προφήτου Ηλία και χτίστηκε στα θέση παλαιότερου, μικρότερου ναού. 
Ο ναός  έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο, και συνδέεται στενά με τους αγώνες του έθνους κατά την επανάσταση του 1821. Οι Κορίνθιοι σημειώνουν την 14η του Μάρτη 1821 ως πρώτη ημέρα της έναρξης της Επανάστασης , καθώς στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη καταφθάνει, από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου, ο ηγούμενος Γερμανός, όπου μετά από πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ναό, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες. Ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πολλές φορές είχε εγκατεστήσει το αρχηγείο για τις νικηφόρες μάχες που ακολούθησαν στη Ζάχολη.  Ο ναός του Αγ'ιου Γεωργίου είναι προεπαναστικό κτίσμα, το οποίο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, που αναφέρεται στα Βενετικά αρχεία από το 1696. Έχει πραγματοποιηθεί στο ναό αυτό δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι ένα από τα σπάνια μνημεία της Χριστιανοσύνης από άποψης ρυθμού και αρχιτεκτονικής με τους δέκα επτά τρούλους.Το σχέδιο στο οποίο οικοδομήθηκε ο ναός ήταν βασιλική βυζαντινού ρυθμού με 17 τρούλους, έξι σε κάθε πλευρά του ναού να συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, τέσσερις μεγαλύτεροι σε κάθε γωνία συμβολίζοντας τους 4 Ευαγγελιστές κι ένας κεντρικός μεγαλύτερος όλων συμβολίζων τον Παντοκράτορα. 

Άγιος Γεώργιος Ζάχολη ΚορινθίαςΗ σκεπή στηρίχτηκε σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού και πάνω του σκαλίστηκαν εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και η σκηνή της κοπής του κυπαρισσιού. Τέλος, ο ναός που κρίθηκε διατηρητέος, είναι τρισυπόστατος έχει δηλαδή τρεις άγιες Τράπεζες, την αριστερή αφιερωμένης στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τη μεσαία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και τη δεξιά αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Το 1991 κατέρρευσε ο κεντρικός τρούλος και ένα μέρος της στέγης του ναού και αναστηλώθηκε το 1993. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της επανάστασης του '21 Παναγιωτάκη Γεραρή.
Εκτός από τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ζάχολη, στην Κορινθία , εορτάζουν και άλλοι Ιεροί Ναοί που τιμούν την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου όπως στην Λυκοποριά , το Καμάρι, στις Νέες Βρυσούλες, στα Σοφιανά, στο Άνω Διμηνιό, στο Κλημέντι, στο Μάτι, στο Πανόραμα, στο Μπολάτι, την Στιμάγκα, στα Μποζικά, στη Δάφνη, στη Νεμέα στο Κουτομάδι, στο Χιλιομόδι και στην Κόρινθο.
Επίσης πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού για την οποία  αναφερθήκαμε σε άλλο μας σημείωμα.  

Στην Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στη Ζάχολη θα παραστεί και ο Βουλευτής κ. Γιώργος Ψυχογιός