Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Οι άγνωστοι ήρωες του 1821

 
Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς

Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Κανάρης, Μπουμπουλίνα και πάρα πολλοί άλλοι ήρωες του 1821 επανέρχονται στις μνήμες των Ελλήνων με αφορμή την εθνική επέτειο.
Μαζί, όμως, με αυτούς πολέμησαν δίπλα τους ως ίσοι προς ίσους και κάποιοι άλλοι που μπορεί να μην μνημονεύονται με την ίδια συχνότητα, αλλά η δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα μόνο μικρή δεν ήταν. Το EtheMagazine του EleftherosTypos.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει μερικούς από τους άγνωστες ήρωες του 1821.
Χατζηγιάννης Μερτζέλλος ή Σοφικίτης (1791-1860)
Γεννήθηκε το 1791 στο Σοφικό Κορινθίας και γι’ αυτό πήρε το προσωνύμιο

«Δεν δίναμε εφάπαξ γιατί δεν είχαμε τα χρήματα» παραδέχεται ο διοικητής του ΕΤΕΑ Θανάσης Καποτάς.

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/03/thanasis-kapotas.jpg

Στην παραδοχή ότι την τελευταία τριετία τα εφάπαξ δεν καταβάλλονταν στους δικαιούχους λόγω έλλειψης χρημάτων προχώρησει διοικητής του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) Θανάσης Καποτάς.
«Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια (δεν έβγαινε το εφάπαξ), γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το ταμείο, είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας» παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο διοικητής του ΕΤΕΑ.
Όπως ανέφερε πάντως, από το ΕΤΕΑ μέσα σε δύο ημέρες πληρώθηκαν 650 εφάπαξ ύψους 15 εκατ. ευρώ. «Έχω 2,5 μήνες στα χεριά μου το Ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί είτε μας αρέσει είτε όχι» διαβεβαίωσε.
Έχουμε αυτή τη στιγμή στα χεριά μας, εξήγησε (για τον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) 70 εκατ. θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Απρίλη.
«Σε αναμονή για εφάπαξ είναι 23.500 δικαιούχοι, 16.500 εφάπαξ θα πληρωθούν έως το Σεπτέμβρη, έχει μεγάλο δρόμο η ιστορία και μεγάλη ταλαιπωρία πρέπει να δουλέψουμε» παραδέχθηκε ο Θανάσης Καποτάς.

Tη Διακήρυξη της Ρώμης υπέγραψαν οι ηγέτες της ΕΕ στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/03/diakirixi-romis1-1000.jpg

Τη Διακήρυξη της Ρώμης, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στην «αιώνια πόλη» υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ένωσης να «αποδείξουν» ότι είναι οι «ηγέτες της Ευρώπης» σε ομιλία του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

Εντυπωσιακή η στρατιωτιhttp://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/03/parelasi6.jpgκή παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου



 Για άλλη μια χρονιά ήταν εντυπωσιακή η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τμήματα των ενόπλων δυνάμεων παρέλασαν τιμώντας αυτή την μεγάλη μέρα. Μετά το τέλος της παρέλασης δηλώσεις έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε το μήνυμα της ημέρας και το συνέδεσε με τα 60 χρόνια της ενωμένης Ευρώπης που γιορτάζονται στη Ρώμη. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αλλά και ότι η ΕΕ δεν θα είναι ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα.
Την ενότητα Ενόπλων Δυναμέων και λαού τόνισε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος είπε πως είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.
Την Αξιωματική Αντιπολίτευση εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη που υπογράμμισε τη σημασία και το μήνυμα της Εθνικής Επετείου, ενώ δηλώσεις έκαναν και οι Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων.
 Είχε προηγηθεί δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ανώστου Στρατιώτη.

Νίκησαν και οι τρεις πρωταγωνιστές στην Α΄ κατηγορία Κορινθίας


 φώτο: Στάθη Ντάγκα
 
Σάββατο σήμερα 25 Μαρτίου 2017, ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διεξήχθη  η 25η αγωνιστική ημέρα στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας.  
Στο Κιάτο ο πρωτοπόρος Πέλοπας, ξεπέρασε και το "εμπόδιο" του αδιάφορου βαθμολογικά αλλά ισχυρού Αστέρα Δερβενίου. Η  "ερυθρόλευκη" ομάδα του  Τάσου Πέρρα επεκράτησε με 3 - 1 επι του Αστέρα σε αγώνα  κρας τέστ πριν από τις δύο επισκέψεις της, στην Κόρινθο, η μία την 26η αγωνιστική απέναντι στην ΄06 του Σταύρου Μπινιάρη και η δεύτερη κατά την 29η αγωνιστική , κόντρα στον ΠΑΣ Κόρινθο. Την ίδια ώρα η Κόρινθος 2006, πέρασε με 1 - 0 από τον Άσσο, απέναντι στον τοπικό Ολυμπιακό και διατήρησε την διαφορά της απο την κορυφή.
 Στο Συνοικισμό ο ΠΑΣ Κόρινθος,νίκησε με 4 -  0 τον Ηρακλή Λεχαίου.
Στη Νεμέα ο Παννεμεατικός, επικράτησε με 2 - 1  επί του Πανκαμαριακού,ενώ ο Ηρακλής Ξυλοκάστρου, υπέταξε με 1 - 0, στο Ξυλόκαστρο , τον Τενεάτη Αθικίων που κινδυνεύει  να μην εδραιώσει την παραμονή  του στην κατηγορία.  Η Ελλάδα Βέλου επέστρεψε στις νίκες όπου επικράτησε με 2 - 1 επί του Ισθμιακού.  Πανσολυγειακός και Θύέλλα Πετρίου μοίρασαν βαθμούς και εντυπώσεις μετά από  "στείρο" αποτέλεσμα. Τέλος στο ντέρμπι της ουράς ο Ολυμπιακός Λουτρακίου που προσπαθεί για την παραμονή του στη κατηγορία  επικράτησε με 2 - 1 επ[ι  του καταδικασμένου, πλεον με υποβιβασμό, Ατρόμητου Χιλιομοδίου.

 
25η Αγωνιστική  
ΠΑΣ Κόρινθος -  Ηρακλής Λεχαίου 4 - 0  
Πέλοπας Κιάτου - Αστέρας Δερβενίου 3 - 1  
Παννεμεατικός - Πανκαμαριακός 2 - 1  
Ελλάς Βέλου - Ισθμιακός 2 - 1  
Ηρακλής Ξυλοκάστρου - Τενεάτης Αθικίων 1 - 0 
Ολυμπιακός Άσσου - Κόρινθος '06  0 - 1  
Πανσολυγειακός - Θύελλα Πετρίου 0 - 0  
ΣΦΛ Ολυμπιακός - Ατρόμητος Χιλιομοδίου 2 - 1

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 25 αγώνες)


1
Πέλοπας Κιάτου
71 - 14
65
2
Κόρινθος '06
59 - 10
61
3
ΠΑΣ Κόρινθος
63 - 17
60
4
Πανκαμαριακός
44 - 27
45
5
Ηρακλής Ξυλοκάστρου
34 - 28
39
6
Ελλάς Βέλου
41 - 41
37
7
Ισθμιακός
34 - 35
36
8
Αστέρας Δερβενίου
38 - 37
33
9
Παννεμεατικός
26 - 42
30
10
Ηρακλής Λεχαίου
35 - 40
29
11
Ολυμπιακός Άσσου
37 - 44
27
12
Πανσολυγειακός
18 - 49
26
13
Θύελλα Πετρίου
22 - 31
24
14
Τενεάτης Αθικίων
17 - 38
21
15
ΣΦΛ Ολυμπιακός
17 - 44
17
16
Ατρόμητος Χιλιομοδίου
15 - 74
9


Αλλαγή ώρας, από τα ξημερώματα τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά,

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2016/03/27/26659/main/2496537.jpg 
Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνει 04:00. 
Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).
 Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηιφάνεια ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δερβένι και στο Ξυλόκαστρο

 
Φωτογραφία του Giorgos Tarnaris.Έχουν περάσει 196 χρόνια από τον Μάρτιο του 1821, που από την περιοχή μας και ιδιαίτερα από τη Ζάχολη , δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης και η σπίθα της εξαπλώθηκε σε όλη Ελλάδα γιά την αποτύναξη του τουρκικού ζυγού,  και  ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με ιδιαίτερη λαμπρότητα , εορτάζει σήμερα Σάββατο 25η Μαρτίου 2017 την Εθνική Επέτειο της 25 Μαρτίου 1821.




 ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ

Φωτογραφία του Alkhs Dendrinelhs.
Στις 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό «Αγίου Ιωάννου» τελέστηκε επίσημη Δοξολογία παρουσία του Ιερού Κλήρου όλων των εκκλησιών του Δήμου, ενώ παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτριος Κάσσιος και Κωνσταντίνος Κουσουλός, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Νικόλαος Κεκερής & Ανδρέας Καραβάς η Πρόεδρος της Κοινότητας Δερβενίου κ. Διαμάντω Δενδρινέλη , η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώτα Μπαγκα, ο τέως 
 Φωτογραφία του Alkhs Dendrinelhs.
 Δήμαρχος Ευρωστίνης Δήμητρης Δούσκας, το Τοπικό Συμβούλιο, μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου, εκπροσώπων του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ευρωστίνης, Συλλόγων, Σχολείων, οι Δημόσιες υπηρεσίες & Οργανισμοί, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Οργανώσεις, Σωματεία & Σύλλογοι, δωρητές και συμπολίτες. Τον πανυγηρικό της ημέρας για την 25η Μαρτίου εξφώνησε η  καθηγήτρια Λυκείου Δερβενίου  κα Ιωάννα Πληθάκη  .
 Μετά την δοξολογία : εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ, στην κεντρική πλατεία "Γεωργίου Μπαλή" από το Ιερατείο και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου.
Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων του Δερβενίου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) και της Φιλαρμονικής του Δήμου, πατρουσία της Δημοτικής Αρχής, των αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου, στην ΠΕΟ Αθηνών – Πατρών από οδική γέφυρα Δερβενίου μέχρι το ύψος της καθέτου οδού Αγίου Ιωάννου.



Μετά το πέρας της παρελάσεως, στην κεντρική πλατεία του Δερβενίου στις 11.30 το πρωι, υπό την διεύθηνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Παναγάκου, πραγματοποιήθηκε το 1o Street Concert της Δημοτικής Φιλαρμονικής Δερβενιου , με πασίγνωστες μουσικές επιτυχίες, όπως: Uptown Funk, Game of Thrones, Macarena, All About that Bass, 25 or 4 to 4, Eye of the Tiger κλπ . 

Φωτογραφία της Mairi Hlektra.
ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ Η επίσημη Δοξολογία έγινε στον Ιερό Ναό του " Αγίου Βλασίου". παρουσία του Ιερού Κλήρου,του Δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλία Νιάρρου, των Αντιδημάρχων ,του εκπρόσοπου της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Αναστασίιου Γκιολή, της τέως Νομαρχιακής συμβούλου Κορινθίας κ. Άννας Κοντονή, Αρχηγών της Μειοψηφίας, εκπροσώπων της  

Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Π.Ε. Κορινθίας,, της Δ.Κ. Ξυλοκάστρου, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου, Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κορινθίας, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων Δημόσιων υπηρεσιών & Οργανισμών, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανώσεων, Σωματείων & Συλλόγων, Σχολείων και πλήθους συμπολιτών μας., όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δασκαλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου κ.Κωνσταντίνος Σπανάκος .

 Μετά την δοξολογία : εψάλει την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ και ακολούθησε η Κατάθεση στεφάνων, το Προσκλητήριο πεσόντων , Ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνος από την Φιλαρμονική.
 Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων του Ξυλοκάστρου επί της Π. Τσαλδάρη από το Μνημείο των  ΗΡΩΩΝ μέχρι την πλατεία Αγίου Βλασίου.
 

H google τιμά την ελληνική επανάσταση


Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821












Στα γαλανόλευκα έχει «ντυθεί» εδώ και λίγη ώρα η κεντρική σελίδα της google. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης τιμά την εθνική επέτειο βάζοντας μια ελληνική σημαία να κυματίζει ενώ και τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομά της έχουν γίνει μπλε σε λευκό φόντο.

Ο χάρτης των νέων διοδίων

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/09/diodia-1300.jpg
Μαζί με τα νέα τμήματα αυτοκινητόδρομων που αναμένεται να παραδοθούν σε λίγες μέρες στην κυκλοφορία, έρχονται και οι ανάλογες προσαυξήσεις στα διόδια.
Μπορεί λοιπόν το υπουργείο Υποδομών να περιμένει τις τελετές παράδοσης των οδικών δικτύων για να γιορτάσει την «προσωπική νίκη της κυβέρνησης», ωστόσο

Σαράντης Καργάκος 'Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821'

Ο Σαράντης Καργάκος και ο Δημήτρης Νατσιός σπάνε την ηχομόνωση της Νέας Εποχής Η αλήθεια για το ΄1821

ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Greek Revolution 1821)



ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ 21

 

 TO TΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ ( ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ)

ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΒΛΑΧΑ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΙΣΣΑ
ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΜΙΔΙ
Ο ΓΕΡΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Η ΧΡΥΣΩ ΔΕΝ ΕΦΑΝΕΙ (Πιτσαδέικο)
ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ ΜΕΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ
 


Η επανάσταση του 21 στο Μοριά ( Αφιέρωμα)


1821 Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Οι λαβωματιές του '21 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. 


Κατά τας ημέρας αυτάς η Ζάχολη, εσείετο εκ θεμελίων από τις κωδωνοκρουσίες και τους πυροβολισμούς. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη, από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου, ένοπλος ο ηγούμενος Γερμανός, με άλλους μοναχούς όπου μετά από πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες, προς Κόρινθο. Ταυτόχρονα εκτυπούσαν χαρμοσύνως οι καμπάνες του Αγίου Γεωργίου κυρήσσοντας την επανάσταση και ρίγη συγκινήσεως είχον  καταλάβει τους κατοίκους. Επίσης κατέφθαναν από τα γύρω χωριά Κούτο και Πύργο οι πιό θερμόαιμοι μαζί με προύχοντες και δημογέροντες καθώς και οι οπλαρχηγοί και ησπάζοντο αλλήλους λέγοντας το "Χριστός Ανέστη", με το σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος".

ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 'ΧΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

ΗΡΩΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΤΣΑΜΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.


Mωρέ, χαρά που τo ’χουν - χαρά που το ’χουν τα βουνά,
χαρά που το ’χουν τα βουνά κι οι κάμποι περηφάνεια.
Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η πατρίδα.
Σαν βλέπουν διάκους με σπαθιά, παπάδες με ντουφέκια,
σαν βλέπουν και το Γερμανό, της Πάτρας το Δεσπότη,
για να βλογάει τ’ άρματα, να φχιέται τους λεβέντες.

Ἡ κήρυξη τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 συνέπεσε μὲ τὴ μεγάλη θρησκευτικὴ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου.

Τὸ τραγούδι περιγράφει τὴν ἐνθουσιαστικὴ ἀτμόσφαιρα τῆς εὐλογίας τῶν ὅπλων ἀπὸ τὸν ἐθνεγέρτη Ἐπίσκοπο Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανὸ στὴν πλατεία τῆς Πάτρας τὴν 25η Μαρτίου 1821 καὶ τὴν ἀθρόα συμμετοχὴ τῶν κληρικῶν στὸν ἀπελευθερωτικὸ Ἀγώνα

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ. Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό:

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 73-79

Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 73-79 ΤΕΛΙΚΟ
Αν και τα έδωσε όλα, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αντέξει ως το τέλος απέναντι στη σαφώς πιο «γεμάτη» Ρεάλ, χάνοντας (73-79) από τη «βασίλισσα» και στο ΣΕΦ για την 28η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Σοκ και αγωνία για τον τραυματισμό του Ματ Λοτζέσκι προς το φινάλε του ματς που φάνηκε να είναι αρκετά σοβαρός.
Μετά από αυτή την ήττα οι ερυθρόλευκοι (σ.σ. στη Μαδρίτη είχαν χάσει με 83-65) είδαν τις ελπίδες τους για κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο να εκμηδενίζονται (νωρίτερα νίκησε και η ΤΣΣΚΑ), με τον Ολυμπιακό να...  βολεύεται πλέον με την τρίτη θέση.

Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Αγαπώ τους Έλληνες Με μπουζούκια και κρητικούς χορούς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου


Στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δίνει το «παρών» και μάλιστα να εκφράζεται με τα πλέον θερμά λόγια για τους Έλληνες.


Οπως μεταδίδει μέσω Twitter ο Μιχάλης Ιγνατίου, μία από τις πρώτες φράσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν «I love the Greeks» (Αγαπώ τους Έλληνες).

 Michail Ignatiou @mignatiou
I love the Greeks, οι πρώτες κουβέντες του Ντόναλντ Τραμπ στη δεξιωση για την 25η Μαρτίου. @realDonaldTrump
Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας, από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και παρευρίσκονται Έλληνες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.
Λόγο απηύθυναν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και ο ομογενής Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους.
Τους Έλληνες προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς αλλά και ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους. Όπως μετέδωσε ο Εθνικός Κήρυκας κρητικοί χοροί έλαβαν χώρα εντός του Λευκού Οίκου αλλά και έξω από αυτόν οι προσκεκλημένοι άκουγαν τραγούδια υπό τους ήχους μπουζουκιού.