Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Έφυγε από την Βαρκελώνη ο Πουτζδεμόν! Θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο!

Έφυγε από την Βαρκελώνη ο Πουτζδεμόν! Θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο! | Newsit.gr

Κατώτερος των περιστάσεων ο Κάρλες Πουτζδεμόν! Ο Πρόεδρος της Καταλονίας σύμφωνα με όσα μεταδίδουν καταλανικά ΜΜΕ εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται ήδη στο Βέλγιο.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ισπανική κυβερνητική πηγή προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ο Κάρλες
Πουτζδεμόν βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα 5 μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έπαυσε την περιφερειακή κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού οι ηγέτες της Καταλονίας έλαβαν μονομερώς την απόφαση να κηρύξουν ανεξαρτησία. 
Το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Αυτό, συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.
«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.
Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές. 
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Μάθα, κατέθεσε τις μηνύσεις κατά των μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί για εξέγερση, στασιασμό και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος. Η δεύτερη μήνυση στρέφεται κατά των μελών της Καταλανικής Βουλής που επέτρεψαν την ψηφοφορία για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Ο Μάθα ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.
Το έγκλημα της εξέγερσης επισείει ποινή έως και 30 χρόνια φυλακή...