Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ο Τραμπ ζητά από την Νότια Κορέα να… πληρώσει για το πυραυλικό σύστημα που έστησε


Ο  Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,  αιφνιδίασε με όλους τους τρόπους που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ζητώντας από τη Σεούλ να πληρώσει ένα δισ. δολάρια για την τοποθέτηση του αντιπυραυλικού συστήματος που ολοκληρώθηκε πριν λίγα 24ωρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα, ή και ως επιθετικό όπλο, απέναντι στην επιθετικότητα και την απειλή της Πιονγκγιάνγκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί πως θα προβεί στην κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, αν η βουλή της Νότιας Κορέας δεν ψηφίσει υπέρ της πληρωμής του αντιπυραυλικού συστήματος. «Θα είναι ανάρμοστο αν η Νότια Κορέα δεν πληρώσει για το πυραυλικό σύστημα. Κοστίζει ένα δισ. δολάρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο ρεπουμπλικανός πολιτικός. «Πηγαίνουμε εκεί για να τους προστατεύσουμε, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτό και νομίζω το καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.
Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, Χαν Μιν Κόο, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη συμφωνία. Η θέση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας είναι ότι παρέχει την υποδομή και το έδαφος για το σύστημα THAAD και οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης».
Στη Νότια Κορέα βρίσκονται πάνω από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες που υπογράφηκαν μετά τη λήξη του κορεατικού πολέμου, πριν από αρκετές δεκαετίες.