Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γ.ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017

«Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ξέρουν και εκείνοι τη μάχη που δίνουμε εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ομιλία του κατά τη συζήτηση για το Προϋπολογισμό του 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:
«Έχουμε μπροστά μας έναν Προϋπολογισμό με πραγματικά δημοσιονομικούς περιορισμούς μέσα στο πλαίσιο και της Συμφωνίας με τους θεσμούς. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να παραγνωρίσει και το κοινωνικό πρόσημο του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού, ο οποίος διαπνέεται από κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Τα παρακάτω νούμερα το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο: Επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Άλλα 100 εκατομμύρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας για ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για να συμπληρώσουμε τις δόσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης, 4.000 προσλήψεις στην υγεία και άλλες 5.000 στους υπόλοιπους τομείς.
Όμως, Προϋπολογισμός δεν είναι μόνο λογιστικοί αριθμοί. Προϋπολογισμός είναι και η γενικότερη στοχοθεσία μιας Κυβέρνησης για την πολιτική που πρόκειται να διαγράψει το επόμενο έτος στους διάφορους τομείς. Θα ήθελα να εστιάσω σε δυο από αυτούς.
Ο πρώτος είναι το Προσφυγικό και η Μεταναστευτική Πολιτική. Οι εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση χρόνου έχουν καταστήσει τη Μεταναστευτική Πολιτική ως έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για τη χώρα μας. Για το 2017 προβλέπονται 39 εκατομμύρια ευρώ για το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στον τακτικό προϋπολογισμό και 25 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων.
Το νεοσυσταθέν Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα επικεντρωθεί την επόμενη χρονιά στη βέλτιστη συγκρότηση των δομών του και τη στελέχωσή τους. Κύριος στόχος μας παραμένει η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα μας. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ευάλωτων ομάδων και ιδιαιτέρως των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επιπροσθέτως, ειδικό βάρος θα δοθεί και στην προώθηση πολιτικών ένταξης για τους πρόσφυγες. Μια ακόμα ουσιώδης πρωτοβουλία είναι η χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανακούφιση των Δήμων της χώρας που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω του προσφυγικού. Το κονδύλι αυτό θα είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, και σε συνδυασμό με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δίνεται αυτό που αξίζει για όλα όσα πρόσφεραν μέχρι τώρα στο Προσφυγικό.
Μια σύντομη αναφορά και στο κομμάτι του Αθλητισμού, όπου από τον Φεβρουάριο του 2015 ως σήμερα το Υφυπουργείο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν υλοποιήσει μια σειρά πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού. Σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος Αθλητικός Νόμος, που θα ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα του ερασιτεχνικού κυρίως αθλητισμού μεταξύ των οποίων και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα μπει τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στον αθλητισμό, μέσω των επιχορηγήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες με συγκεκριμένα κριτήρια και έλεγχο. Θα ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Φορέων. Θα προχωρήσουν νέες υποδομές και έργα στην Περιφέρεια στη λογική των πολλών μικρών έργων σε πολλούς Δήμους. Τέλος, θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά που έχει αρχίσει να έχει αποτελέσματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι παρά τις δυσκολίες -και γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας- εμείς παραμένουμε και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής, την ακούμε, την αφουγκραζόμαστε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ξέρουν και εκείνοι τη μάχη που δίνουμε εντός και εκτός Ελλάδος. Όσο, λοιπόν, αυτός ο πόλεμος και από μέρους της Αντιπολίτευσης αλλά και από τα ΜΜΕ και τους Θεσμούς θα συνεχίζεται, εμείς θα ξέρουμε ότι δεν έχουμε ενσωματωθεί, ότι συνεχίζουμε τη μάχη που δίνουμε και προχωράμε».

Κόρινθος, 12.12.2016

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας