Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ελληνογερμανικής εβδομάδας φιλίας

Με επιτυχία και με συμμετοχή ολιγομελούς αντιπροσωπείας από την «αδελφή» πόλη του Fuerth Γερμανίας, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,στα πλαίσια της ελληνογερμανικής εβδομάδας φιλίας.
Η εβδομάδα, που πρόκειται να υλοποιείται κάθε χρόνο και να καθιερωθεί ως θεσμός για την ενίσχυση της φιλίας των δύο λαών, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου. Περιλάμβανε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μουσική και τη ζωγραφική, καθώς και παρουσίαση-ανάδειξη δράσεων αλληλεγγύης μεταξύ των δύο πόλεων.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής της Γερμανίδας Ζωγράφου κας Birgit Maria Goetz και μουσικές παραστάσεις από τους Γερμανούς μουσικούς κα Stefi Zachmeier (ακκορντεόν) και κ. Wolfgang Hirschmann (κιθάρα, κοντραμπάσο).
H έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου, στο Art Café Libro στην παραλία Ξυλοκάστρου, από το Δήμαρχο κ. Ηλία Ανδρικόπουλο και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Θεμάτων, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Fuerth κα Elisabeth Reichert. Tα έργα παρουσίαζαν χαρακτηριστικά τοπία της αδελφοποιημένης με το Δήμο μας πόλης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος, η φιλοξενούμενη Αντιδήμαρχος και ο εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Δημήτρης Σωπίκης. Θερμή επιστολή απέστειλε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Πέτερ Σόοφ.DSC 9515
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιτέχνης, στη διάρκεια της παραμονής της, αποτύπωσε τοπία της περιοχής μας, προκειμένου οι πίνακες της να παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία, στις 10 Οκτωβρίου, για τον εορτασμό των δέκα χρόνων της αδελφοποίησης των δύο Δήμων.
Στα πλαίσια των εγκαινίων, οι παρευρισκόμενοι ψυχαγωγήθηκαν αρχικά με παραδοσιακή μουσική της Φρανκονίας και στη συνέχεια με ελληνική έντεχνη μουσική από τους συντοπίτες μας εξαίρετους μουσικούς κ. κ. Δ. Ζαχαρία (κιθάρα), Σπ. Μαυρατζά (φωνή), Μ. Μιχαηλίδου (πιάνο), Μ. Κουτσαγκέλη (φλάουτο), Θ. Βασιλόπουλο (μπουζούκι) και Δ. Παπαδόπουλο (κρουστά).
Σημαντική πτυχή στη διάρκεια της εβδομάδος απετέλεσαν τα εγκαίνια του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου, στο χώρο του Κ.Υ. Ξυλοκάστρου, το πρωί της Παρασκευής 22 Ιουλίου, με ιδιαίτερη αναφορά και τιμή στο δημότη του Fuerth, φαρμακοποιό κ. Jochen Screier, που με την καίρια συνεισφορά του συνετέλεσε στη δημιουργία της Δομής.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και την Αντιδήμαρχο του Fuerth, παρουσία των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων, κ. Χρ. Πρωτόπαπα- Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου «οι Φίλοι της Ζωής» και κας Κ. Μπουρνάζου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας. Παρευρέθησαν επίσης η πρώην Αντιδήμαρχος κα Αγγ. Κλειώση που εργάστηκε επίμονα για τη δημιουργία του φαρμακείου, η Δ/ντρια του Κ.Υ. κα Παρ. Ρούσσα, ιατροί και φαρμακοποιοί του Δήμου μας. Τον αγιασμό των εγκαινίων ετέλεσαν ο π. Σπυρ. Λιόρδος και ο π. Ιωάν. Γαλάνης.
DSC 9569
Κατά τη διάρκεια της διαμονής της, η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη γιορτή του καρυδιού στην Καρυά, γνωρίζοντας από κοντά ορεινές περιοχές του Δήμου, τη λαϊκή και δημοτική μας παράδοση, αλλά και την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και φιλοξενία.
Το σύνολο των εκδηλώσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ηλ. Νιάρρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δ.Κάσσιος, Π.Καλύβας, Μ.Αλογογιάννης και Κ.Κουσουλός, οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας κ.κ. Βλ. Τσιώτος, Ανδρ. Ζάρρος και Φ. Μπρακούλιας, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞΕ κα Στ. Μαγγίνα, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Ξ.Ε. κ. Αναστ. Γκιολής, η Πρόεδρος της ΔΕ Ξυλοκάστρου κα Σπ. Καραπανάγου, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρωτεργάτης της αδελφοποίησης κ. Σπύρος Γκάρρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Fuerth κα Χριστίνα Ράλλη και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ξυλοκάστρου του Fuerth και πολύτιμος συνεργάτης των δύο Δήμων κα Σούλα Στένγκερ.
Ο Δήμαρχος για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά, τα Συνεργαζόμενα Φαρμακεία για την παροχή φαρμακευτικού υλικού, τους συντοπίτες μας μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη βραδιά των εγκαινίων, τη κα Γεωργία Φιλιππάκη και τον κ. Δημ. Λιακόπουλο για την προσφορά των μουσικών οργάνων, την κα Αφροδίτη Μαρκαντώνη και τον κ.Γιώργο Κατάγα, ιδιοκτήτες του Café Libro για τη φιλοξενία της έκθεσης, τον κ. Λ. Τυπάλδο, ιδιοκτήτη του Sikyon Coast Resort και τον κ. Ευθ. Ανδρικόπουλο, ιδιοκτήτη της επιχείρησης του Τουριστικού για τη φιλοξενία, την κα Γωγώ Σαρανταυγά-Πρόεδρο της Τ.Κ. Καρυάς και τον κ. Γ. Παναγουλόπουλο- Πρόεδρο του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Καρυάς για τη φιλοξενία στην Καρυά, τον εκπαιδευτικό κ. Ηλία Σακούλα, το φωτογράφο κ. Κ. Κορκάρη για την κάλυψη των εκδηλώσεων.
Ανανεώνουμε το ραντεβού για το 2017 με στόχο την αυξημένη συμμετοχή θεσμικών φορέων και κοινού και την ενδυνάμωση της φιλίας των δύο λαών, που τόσο καίρια είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια.

xylokastro-evrostini.gov.gr