Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Η Βουλή θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, ώρα 11:00, ειδική συνεδρίαση με θέμα «Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινωνικά και πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων».
Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί γυναίκες που έχουν λάβει ανώτερα και ανώτατα πολιτειακά, πολιτικά και αυτοδιοικητικά αξιώματα, γυναίκες μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, γυναίκες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί, έξω από την Αίθουσα Γερουσίας, μια πυκνή σε πληροφόρηση προθήκη που αναφέρεται κυρίως στο γυναικείο κίνημα κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, τα χρόνια 1974 και 1975. Η παρουσίαση περιλαμβάνει τεκμήρια που προέρχονται από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής:
·        Βιβλία γραμμένα από Ελληνίδες για τις διεκδικήσεις των γυναικών και μεταφράσεις κειμένων που προκάλεσαν βαθιές τομές στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.
·        Αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, τα λεγόμενα οικογενειακά, ανοιγμένα σε σημεία που αναφέρονται σε γυναικεία θέματα.
·        Φυλλάδια, τρίπτυχα, ανακοινώσεις, δελτία ελληνικών γυναικών οργανώσεων αλλά και ενδεικτικό αντίστοιχο υλικό οργανώσεων εκτός Ελλάδος.
·        Παρουσίαση των επτά γυναικών βουλευτών των εκλογών του 1975.
·        Χρονοδιάγραμμα των βασικών σταδίων της πορείας προς τη γυναικεία ψήφο (Καλλιρρόη Παρρέν, Εφημερίς των Κυριών, ΦΕΚ που δίνουν ψήφο στις γυναίκες στις δημοτικές και αργότερα στις εθνικές εκλογές, την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή Ελένη Σκούρα να προσέρχεται στην κάλπη κ.ά.)
·        Παράλληλα, σε οθόνη θα εμφανίζονται αποκόμματα Τύπου με δημοσιεύματα που αφορούν τη γυναίκα και το παιδί.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης