Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Καθυστέρηση στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διαδικτυακή πειρατεία

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη


Ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

                                                                                                                                                                                           Αθήνα, 7 Μαρτίου 2016
 
ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διαδικτυακή  πειρατεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή πειρατεία, εξαιτίας της οποίας το κράτος έχει απολέσει 40.000.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία («Καθημερινή», 5/3/2016). Το εν λόγω νομοσχέδιο θα καταπολεμήσει το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών, βιβλίων, τραγουδιών και άλλων πνευματικών αγαθών, καθώς προβλέπει την επιβολή φόρου 2% - όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. - στις πωλήσεις νέων υπολογιστών και τάμπλετς, ο οποίος θα αποδίδεται ως αμοιβή στους Έλληνες δημιουργούς. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες καλλιτέχνες χρειάζονται υποστήριξη για να παραμείνουν δημιουργικοί και να προσφέρουν στον πολιτισμό και τα γράμματα. Ο ανωτέρω μικρός φόρος είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Επίσης, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα υποχρεώνει τους ελληνικούς παρόχους διαδικτύου να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες όπου αποδεδειγμένα οι χρήστες μπορούν να «κατεβάζουν» παράνομα τα ανωτέρω πνευματικά προϊόντα.
Όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των βασικών πολέμιων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τα μέλη της διαφωνούν με το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς θεωρούν ότι ο,τιδήποτε στο διαδίκτυο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, αδιαφορώντας για τα διαφυγόντα κέρδη τόσο των Ελλήνων δημιουργών όσο και του ελληνικού Δημοσίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Για ποιο λόγο καθυστερεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διαδικτυακή πειρατεία;
2.    Αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση για τους Έλληνες δημιουργούς;
Η ερωτώσα βουλευτής
                              
                                                                     
     Ντόρα Μπακογιάννη