Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Βουλής στα ΜΜΕ της Τυνησίας

Την ατζέντα και τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στην Τύνιδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τυνησιακά μέσα ενημέρωσης λίγο πριν την αναχώρησή του.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην παροχή εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Βουλή των Ελλήνων προς το Κοινοβούλιο της Τυνησίας, έτσι ώστε να στηρίξει τη χώρα στα πρώτα βήματα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία ενός ανοικτού προς την κοινωνία Κοινοβουλίου, μέσα από τη θεσμοθετημένη διαβούλευση και συνεργασία με τους κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και μέσα από την πολυσχιδή δραστηριότητα του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη Βουλή των Εφήβων.


Δεύτερο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Τυνησίας, που έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη, στις 2 Νοεμβρίου 2016, προκειμένου να περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού, διεθνών σχέσεων, ασφαλείας, επί των οποίων έγιναν ορισμένες πρώτες συζητήσεις.

Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν επίσης η προσφυγική κρίση, για το οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Κάναμε συζητήσεις εκ παραλλήλου με τη συζήτηση που διεξαγόταν στην Ε.Ε. με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η Τυνησία θεωρείται από τη χώρα μας, αλλά και απ’ όλη την Ευρώπη, ως μία χώρα η οποία δίνει με ειλικρίνεια και με αποτελέσματα τη μάχη εναντίον της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, μέσα στην οποία αποτελεί ένα σταθερό σημείο που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για να υπάρξει ειρήνη και να αντιμετωπισθεί το προσφυγικό ζήτημα σε αυτή τη φάση.
Η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το θέμα αυτό έχει θετικά σημεία, όπως όμως είχαν και άλλες αποφάσεις οι οποίες είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσον θα υπάρξει η πραγματική πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές για να εφαρμοστεί. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, και στην Ευρώπη και παντού, πρέπει να βοηθήσει, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις μαζί με το κεντρικό θέμα μιας αποτελεσματικής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Γιατί μόνον τότε δεν θα φεύγουν άνθρωποι από τις εστίες τους και από τις χώρες τους.

Δύο ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξουν από την Ε.Ε., υπογράμμισε ο κ. Βούτσης: Αφενός να δοθεί οικονομική και κυρίως αναπτυξιακή στήριξη σε όλες τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε επικινδυνότητα και αποσταθεροποίηση, αλλά και στις χώρες που προσπαθούν να απορροφήσουν αυτό το πρόβλημα στη Μ. Ανατολή ή κι εδώ – αναφέρομαι στην Ιορδανία, στον Λίβανο, βεβαίως και στην Τυνησία. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί η απόφαση να φιλοξενηθούν και να ενσωματωθούν τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες πολλές χιλιάδες προσφύγων, οι οποίοι ήδη έχουν περάσει το Αιγαίο και δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στις εστίες του πολέμου. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να είναι βιώσιμη η συμφωνία που μόλις χθες συνομολογήθηκε». 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης