Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάργηση ή μη των γενικών γραμματέων οξύνει τα πνεύματα: Τι καταγγέλει η αντιπολίτευση, τι απαντάει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (έγγραφα)

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η αλλαγή της τελευταίας στιγμής  στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου  «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις» (για να δείτε το τελικό κείμενο του ν/σ κάντε κλικ ΕΔΩ). Σύμφωνα με αυτή ενώ θεσπίζονται 33 θέσεις Διοικητικών Γραμματέων στα υπουργεία που θα επιλέγονται πλέον από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, δεν είναι σαφές αν και πότε καταργούνται οι θέσεις των Γενικών και των Ειδικών Γραμματέων.
arthro6_aftodioikisi
Το θέμα ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ  καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «αντικατέστησε το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο και δημιούργησε 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΝΔ η οποία με ανακοίνωση των Νίκη Κεραμέως και Γιώργου Γεωργαντά καταγγέλλει «εμπαιγμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που ξεκίνησε από την αθρόα ενσωμάτωση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου αργά χτες το βράδυ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέθεσε ‘’νομοτεχνική βελτίωση’’ για τη σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων. Ένας διοικητικός γραμματέας για κάθε Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό. Μνημείο της κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης, η σημαντικότατη αυτή τροποποίηση κατατέθηκε χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική  παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη». Και προσθέτουν: «Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση; Η διακηρυκτική και μεγαλόστομη αποκομματικοποίηση της διοίκησης παραμένει κενό γράμμα στις σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. 63 Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς παραμένουν και επιλέγονται με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επιπλέον, η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ένα πρόσθετο επίπεδο στη διοικητική ιεραρχία, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ρόλο. Εν ολίγοις, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο στο βωμό της οικοδόμησης του κόμματος – Κράτους. Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η υποκρισία».
Ποτάμι: «Αιδώς αργείοι – Να αποσυρθεί η διάταξη»
«Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε πριν από δύο περίπου μήνες μετά βαΐων και κλάδων μια πρόταση με την οποία επαγγελλόταν την απο-κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Την χαιρετίσαμε αμέσως! Παρ’ όλον ότι είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει δώσει τα ακριβώς αντίστροφα δείγματα γραφής. Στην αργόσυρτη συζήτηση που ακολούθησε ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλιεύσει κάποιους εύπιστους που εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν στις εξαγγελίες της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Ποτάμι». Και προσθέτει «Όταν το σχέδιο νόμου εισήχθη στη Βουλή θέσαμε μόνο έναν όρο για να το στηρίξουμε: αρκεί η εφαρμογή όσων εξαγγέλλονταν να άρχιζε αμέσως. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό- και η εφαρμογή του παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον- όχι μόνο έφεραν ένα ακόμη νομοσχέδιο με πάσης φύσεως ρουσφέτια και «διευκολύνσεις», κατά πως συνηθίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να νομοθετούν, αλλά χθες το βράδυ έβαλαν την ταφόπλακα στις ίδιες τις εξαγγελίες τους. Με εξαφάνιση της αρχικής διάταξης και την προώθηση νέας διάταξης-φάντασμα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού, οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς που υποτίθεται ότι καταργούνταν, αναβίωσαν! Παραμένουν στη θέση τους- κι επιπλέον δημιουργούνται κι άλλοι, καινούργιοι! Οι διοικητικοί γραμματείς (άρθρο 6)! Αυτοί “θα προέρχονται από την διοίκηση και θα υποστηρίζουν την εκτέλεση και τη διοικητική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής”. Έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι: Οι κομματικοί γενικοί και ειδικοί γραμματείς γιατί έμειναν στη θέση τους, οι νέοι γραμματείς που θα επιλεγούν από μητρώο επίσης. Κυρίως, βέβαια, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι κομματικοί στρατοί που περιμένουν την επόμενη θέση στο κράτος που θα ανοίξει. Οι δυσαρεστημένοι είναι οι φορολογούμενοι κι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με το κομματικό κράτος. Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο. Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ένωση Κεντρώων: Διορίζετε πάλι δικούς σας ανθρώπους
Έντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπουυ της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Καλλιάνου ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Κύριε Βερναρδάκη αλλά και κύριοι της κυβέρνησης είστε πλέον άξιοι της μοίρας σας, γιατί στο παρά πέντε πήρατε πίσω την διάταξη για αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω του Εθνικού Μητρώου ώστε να διορίζετε πάλι τους δικούς σας ανθρώπους. Τελικώς εσείς οι αριστεροί με τις “πολλαπλές ευαισθησίες” θα προλάβετε μέσα από την “παρένθεση” σας να μας αποδείξετε πως καταστρέφεις μια χώρα σε χρόνο μηδέν».
Τι απαντά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Πάντως πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι “με τα νέα οργανογράμματα των κυβερνητικών θέσεων έτσι όπως θα καθορισθούν από ΠΔ έως την 31η Ιουλίου 2016 που, σύμφωνα με το νόμο, τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό  Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στην ουσία παύουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι θέσεις των γενικών γραμματέων και μέρος των αρμοδιοτήτων τους (σ.σ. τις διοικητικές) μεταφέρονται στους διοικητικούς γραμματείς που θα επιλέγονται από το Μητρώο”. Ωστόσο οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μία ακόμη θέση μετακλητού δίπλα σε κάθε υπουργό που θα είναι κάτι σαν τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου αλλά με δικαίωμα υπογραφής υπηρεσιακών εγγράφων. Κατά τις ίδιες πηγές “το συγκεκριμένο πρόσωπο θα είναι το δεξί χέρι του υπουργού, οι αρμοδιότητες του ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένες και προσδιορίζονται με το ΠΔ”. Καθώς όμως στη νέα διατύπωση του άρθρου 13 δεν τίθεται πλέον καταληκτική ημερομηνία για την πλήρωση των παραπάνω θέσεων, δεν είναι σαφές αν στο μεταβατικό διάστημα θα συνυπάρχουν γενικοί και διοικητικοί γραμματείς.
arthro13_aftodioikisi
Δείτε αναλυτικά το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ΕΔΩ

aftodioikisi.gr