Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Επερωτηση Λαϊκης Συσπείρωσης Πελοποννησου Καταβολή αποζημιώσεων ανέργων που παρακολουθούν σεμινάρια ΤΟΠΣΑΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
      
Θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων ανέργων που παρακολουθούν σεμινάρια ΤΟΠΣΑ»
 
 Οι κυβερνήσεις την ώρα που αφήνουν χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων την ώρα που προωθούν την κατάργηση  ακόμα και προνοιακών επιδομάτων, δεν φείδονται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσουν μορφές επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, να «καταρτίσουν» ανέργους  και «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες υποσχόμενες ότι θα τους μετατρέψουν σε επιχειρηματίες.
    Σε αυτή την προσπάθεια ενεργό ρόλο παίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ και των ποικιλώνυμων συμπράξεων που πριν δυο – τρία χρόνια συγκροτήσατε για την υλοποίησή τους. Αντίστοιχα προγράμματα και προβλήματα υπάρχουν και στα 5μηνα που υλοποιούν μια σειρά δήμοι στην Περιφέρεια. Από αυτά τα προγράμματα οι άνεργοι προσδοκούν να πάρουν μια πρόσκαιρη ανάσα, ώστε να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα.
   Όσοι συμμετέχουν ως καταρτιζόμενοι ή εργάζονται σε τέτοια προγράμματα πρέπει να πληρώνονται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
   Δυο χρόνια μετά τη συγκρότηση των Συμπράξεων για την υλοποίηση των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ και ενώ επιχειρηματίες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλα «τρωκτικά» που έχουν γαντζωθεί στο αστικό κράτος και λυμένονται τέτοια προγράμματα, έχουν εισπράξει τεράστια ποσά, οι εργαζόμενοι, οι καταρτιζόμενοι μένουν απλήρωτοι.
   Πρόσφατα είχαμε την περίπτωση της Ηράκλειας Σύμπραξης στην Κορινθία όπου μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης καταβλήθηκαν τα ποσά στους καταρτιζόμενους.
   Ανάλογη περίπτωση έχουμε με το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ στη Μεσσηνία που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ¨Αριστομένης¨ δια μέσου των εταιριών της ¨ΑΚΜΗ¨, ¨Δρόμοι της Ελιάς¨ κτλ.
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα…
·        Τι θα κάνετε ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους και πότε;
·        Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις προγραμμάτων και ποιες, που εμπλέκεται η Περιφέρεια μέσω των Συμπράξεων και δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις;

Τρίπολη 2-9-2015

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας