Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Όφελος τουλάχιστον 2 δισ. για την Ελλάδα από την τροποποίηση του Κανονισμού Πολιτικής Συνοχής»




Αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας που δίνει κατ’ εξαίρεση στη χώρα μας η Ε.Ε. με την άμεση απελευθέρωση 500 εκ. ευρώ και παράλληλη απαλλαγή της Ελλάδας από την εθνική συμμετοχή, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.  Η τροποποίηση του Κανονισμού Πολιτικής Συνοχής σημαίνει για τη χώρα μας όφελος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Μαρία Σπυράκη σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε αιτιάσεις κυβερνήσεων κρατών μελών και αντιρρήσεις συναδέλφων της που διαφωνούν με την εξαίρεση που γίνεται για τη χώρα μας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Βιώνει συνθήκες πολέμου. Και ταυτόχρονα η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια επέτεινε την αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα.»

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ συνέχισε τονίζοντας ότι η  νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει και πως στην σημερινή ψηφοφορία για την τροποποίηση του κανονισμού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει δείξει σε χρόνο ρεκόρ για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη του στη χώρα μας.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σήμερα διανύουμε τα τελευταία μέτρα ενός αγώνα δρόμου, ενός sprint που κάναμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε τελικά να τονωθεί άμεσα η ελληνική οικονομία με κατ’ αρχήν συνολικό όφελος δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Σίγουρα πρόκειται για μια εξαίρεση. Για μια εξαίρεση για την Ελλάδα και ακούσαμε αντιρρήσεις. Αντιρρήσεις από κυβερνήσεις, αντιρρήσεις από συναδέλφους στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης οι οποίες είναι εύλογες. «Γιατί να δώσουμε στην Ελλάδα μια εξαίρεση να μην καταβάλει την Εθνική Συμμετοχή; Γιατί να δώσουμε έμφαση στην προχρηματοδότηση την ώρα που, ενώ και άλλοι χρειάζονται χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση δε δείχνει να σπεύδει.»
Η απάντηση έρχεται από όσα βίωσε και βιώνει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα, η χώρα μου έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Βιώνει συνθήκες πολέμου. Και ταυτόχρονα η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια επέτεινε την αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Τώρα, αφού σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε ότι η υποστήριξη της Ε.Ε. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αύριο ψηφίζουμε για την τροποποίηση του κανονισμού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει δείξει σε χρόνο ρεκόρ για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη του στη χώρα μας. Μετά από αυτά είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τη σκυτάλη, να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, αν αξιοποιήσει την ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα. Ο αγώνας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι μαραθώνιος και οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στην Ελλάδα. Να δούμε πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να γνωρίζουμε κάθε στιγμή  τί συμβαίνει εκεί.»