Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Η ευθύνη αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια»«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει η ευθύνη αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού να περάσει στην αιρετή Περιφέρεια, δυστυχώς όμως τόσο η προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η παρούσα κράτησαν οι ίδιες την ευθύνη της αναθεώρησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015.

«Χωροταξικός σχεδιασμός σημαίνει κατευθύνσεις στρατηγικής» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσε ποτέ ο αναπτυξιακός στρατηγικός σχεδιασμός να είναι αντίθετος με τον εθνικό σχεδιασμό. Ο χωροταξικός σχεδιασμός συγκεκριμενοποιεί τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να προχωρήσουν τα έργα απροβλημάτιστα».
Αφού ανέφερε ο κ. Τατούλης ότι η Περιφερειακή αρχή έχει κάνει πάνω από 200 παρατηρήσεις στη διαδικασία διαβούλευσης, τη στιγμή που η αντιπολίτευση απουσιάζει πλήρως, επεσήμανε ότι για να διευκολυνθεί η χωροθέτηση πράξεων και ενεργειών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες «ζητήσαμε να προβλεφθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και πελατειακές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες».
«Δεν είμαστε υπάλληλοι καμίας Κυβέρνησης και κανενός Υπουργού. Ευθύνη μας είναι να ασκήσουμε υπεύθυνα την Περιφερειακή μας πολιτική, επ’ ωφελεία των πολιτών και του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως συμφωνήσαμε με τους πολίτες» ανέφερε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική και φασίζουσα τη συμπεριφορά όσων κουνούν το δάχτυλο και φέρνουν ως φόβητρο κάποιον Υπουργό ή την Κυβέρνηση. Δεν περιμένουμε κανένα Υπουργό – αφέντη, ο οποίος θα μας λύσει τα προβλήματα. Η Περιφερειακή αρχή ούτε χθες εγκατέλειψε τη συμφωνία της με τους πολίτες, ούτε σήμερα ή αύριο θα το κάνει. Είμαστε απόλυτα συνεπείς στην εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες».
Σε ότι αφορά τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι τα «συνεταιράκια» της Κυβέρνησης προκρίνουν τη δημιουργία τους χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς συγκεκριμένη και σαφή στόχευση, σε αντίθεση με την πρόταση της Περιφέρειας, η οποία, αφενός, χωροθετείται στην περιοχή της Κορινθίας, αφετέρου, στοχεύει στην προσέλκυση των εδρών των ναυτιλιακών εταιρειών και θέτει απ’ τη μια αυστηρούς κανόνες και απ’ την άλλη φορολογικά κίνητρα.
«Πρόκειται για μια ευκαιρία προσέγγισης μιας νέας οικονομικής δραστηριότητας που  δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Πελοπόννησο με στόχο να δημιουργήσει μια ένα οριζόντια οικονομία» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για σύσταση Περιφερειακού Ταμείου Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «ακούω πλέον τον Υπουργό κ. Σταθάκη να ψελλίζει πλέον κουβέντες για την πρότασή μας για σύσταση του Περιφερειακού Ταμείου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως επίσης το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων να μιλά για συμμετοχή funds στη χρηματοδότηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, λόγω της ανεπάρκειας των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων θα γίνει ότι και να γίνει, υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηρισμένο πράσινο έργο και θα αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Ο νέος ΕΣΔΑ είναι παράνομος και αυτό πλέον καταγγέλλεται ανοιχτά απ’ όλους» δήλωσε ακόμη.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «είσαστε πλήρως απόντες από την αγωνία των Πελοποννησίων πολιτών. Έχετε ευθύνη να καταθέσετε τις προτάσεις σας και τις παρατηρήσεις σας στη διαβούλευση για την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, διαφορετικά θα είστε φυγόμαχοι, που έχετε έρθει από πολύ παλιά».  
Σχολιάζοντας τέλος την εξέλιξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης, αφού σημείωσε ότι εξελίσσεται απροβλημάτιστα, επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία αντί να συγχαίρει την περιφερειακή αρχή, «μας κατηγορούν που βρίσκουμε τους πόρους και τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει στην Περιφέρεια τους πόρους που της ανήκουν.