Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά

Ημαθία: Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά
Θεσσαλονίκη
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των Ελλήνων, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου σηματοδοτεί την κορυφαία από τις θεομητορικές εορτές στην Ορθόδοξη παράδοση» δήλωσε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε: «Σήμερα, στη μεγάλη αυτή σύναξη του ποντιακού ελληνισμού για να τιμήσουμε την εορτή στο ιερό κέντρο της Σουμελά στο Βέρμιο, βλέπουμε όλες τις γενιές των Ποντίων να συρρέουν εδώ, όπως οι πρόγονοί μας στο όρος Μελά της Τραπεζούντας».
«Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και περήφανοι για τα νέα άνθη της Ρωμανίας, που συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της φυλής μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και να τους πω, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια η πορεία του Γένους μας δείχνει ότι στο πέρασμα των αιώνων έχει τη δύναμη να βλασταίνει και να θάλλει ακόμα και στον πιο άγονο βράχο, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες» τόνισε.
Το αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βούλα Τεκτονίδου, Κώστας Γκιουλέκας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο αρχηγός ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης κ.ά.
Μετά την ολοκλήρωση του αρχιερατικού συλλείτουργου το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά τίμησε τον Πρωτοψάλτη Θεσσαλονίκης Χαρίλαο Ταλιαδώρο, για την προσφορά του στη βυζαντινή μουσική, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Τανιμανίδης τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελά.
Επίσης, δόθηκε υποτροφία σε αριστούχο μαθητή του Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των μαθητών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ