Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:Την Κυριακή αποφασίζεται είτε το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα είτε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ -Τουσκ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο

Γιούνκερ: Είμαστε προετοιμασμένοι για το Grexit - Τουσκ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι "κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται". Ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι στην Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή θα συμμετάσχουν και οι 28 χώρες.
 Έχουμε ετοιμάσει σενάριο για Grexit" είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας πως έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν θα επιθυμούσε μία τέτοια εξέλιξη.


Έχουμε ένα σενάριο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα αν χρειαστεί. Εχουμε και ένα τριτο σενάριο που εγώ το προτιμώ, εκείνο της λύσης Η ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτών. Την Κυριακή αποφασίζεται είτε το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα είτε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.
 
Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.




"Το διακύβευμα είναι να γνωρίζουμε την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση εναπόκειται στους Έλληνες", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.