Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Θα ακολουθήσει η Ελλάδα τις νέες ταχύτητες της Ευρώπης;

Του Νίκου Λαμπρόπουλου, Διευθυντή της EurActiv.gr

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αλλάξει ταχύτητα. Η οικονομική κρίση είναι πλέον παρελθόν –παραμένουν βέβαια αρκετά από τα προβλήματα που γέννησε. Όμως όλα δείχνουν ότι το σκοτάδι αρχίζει να σηκώνεται.
  • Από τις χώρες που μπήκαν σε μνημονιακά προγράμματα μόνο η Ελλάδα παραμένει χωρίς προοπτική άμεσης εξόδου. Όλες οι υπόλοιπες έχουν γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις
  • Η νέα χρηματοδοτική περίοδος δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να διαθέσει περισσότερα από 900 δις ευρώ, σχεδιασμένα αυτή τη φορά να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα
  • Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ δίνει ζεστό χρήμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες
  • Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και τα προβλήματα της Ρωσίας βοηθούν να καλυφθεί το χαμένο έδαφος
  • Η ενεργειακή ένωση δίνει νέα ώθηση στα μεγάλα ενεργειακά projects και ενισχύει τις προσδοκίες
Πέρα από την οικονομία οι συζητήσεις για μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ ώστε να επιτευχθεί καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση φουντώνουν. Στο παρασκήνιο αυτή η συζήτηση μαίνεται από χρόνια.
Το μόνο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα. Γι αυτό και ο κλιμακούμενος εκνευρισμός των εταίρων μας. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να στηρίζει ηθικά τους Έλληνες, όμως παράλληλα παγιώνεται η αντίληψη ότι δεν μπορούμε στο ευρώ. Ο κίνδυνος να πέσουμε από το τρένο είναι μεγάλος.