Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ                                         Αθήνα, 16.07.2015


Το Νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση χτες στη Βουλή, όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν ξεκάθαρη υποχώρηση στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τις θέσεις της Αριστεράς. Σε αρκετούς τομείς ενσωματώνουν μέτρα καθαρά υφεσιακά που πλήττουν ισχυρά τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την επώδυνη συμφωνία καταλήξαμε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μάχες και διεκδικήσεις, οι οποίες προκάλεσαν πανευρωπαικό και παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης και ανέδειξαν τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δανειστών. Υπήρχαν όμως και πολλοί λανθασμένοι χειρισμοί, αυταπάτες όσον αφορά την ισχύ του αντιπάλου και σίγουρα εκπτώσεις στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος, αφού δεν λειτούργησαν, όπως θα έπρεπε η Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα άλλα όργανα.
Στο εσωτερικό, ενώ προχώρησαν Νομοσχέδια που αποκατέστησαν αδικίες απέναντι στους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους , υπήρχε ανάγκη για περισσότερη αποφασιστικότητα απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παρόλα αυτά δόθηκαν μάχες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αυτό εκτιμήθηκε από τον ελληνικό λαό, όπως φάνηκε και με το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Για τους λόγους, όμως, που αναφέρθηκαν παραπάνω, βρεθήκαμε σε ένα τακτικό και πολιτικό αδιέξοδο με συνέπεια την επονείδιστη συνθηκολόγηση.
ΌΜΩΣ,
ΕΠΕΙΔΗ τα ντόπια και ξένα συμφέροντα θέλουν με κάθε τρόπο την εξόντωση της κυβέρνησης, και αν αυτό δεν επιτευχθεί, επιδιώκουν την πλήρη ενσωμάτωσή της, νομίζω ότι δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.
ΕΠΕΙΔΗ θεωρώ – πιθανώς να πρόκειται για αυταπάτη και θα αποδειχτεί – ότι σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπως αυτή συμφωνία, πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες σύγκρουσης με την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το απόστημα υπηρεσιακών και λοιπών παραγόντων στη Δημόσια Διοίκηση και όλους αυτούς που λυμαίνονται επί χρόνια το Ελληνικό Κράτος και τον Ελληνικό Λαό.
ΕΠΕΙΔΗ δεν επεξεργαστήκαμε εγκαίρως εναλλακτικό σχέδιο – αν ήταν δυνατό να υπάρξει κάτι τέτοιο σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς – η άλλη μας επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν η άτακτη χρεωκοπία με αποτελέσματα που θα μας υπερέβαιναν και θα οδηγούσαν τη χώρα και την κοινωνία στην καταστροφή με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα και τις αποταμιεύσεις τους.