Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ουράνιες Συναντήσεις - Δίας και Αφροδίτη σε ένα πανέμορφο ραντεβού

Image Credit & Copyright: Wang, Letian
Αν κοιτάξτε δυτικά νωρίς το βράδυ είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε δύο λαμπερά αστέρια που δεσπόζουν στον νυχτερινό ουρανό. Αν παρατηρήσετε αυτά τα δύο ουράνια σώματα κάθε βράδυ θα δείτε ότι το ένα πλησιάζει το άλλο. Πρόκειται για μία σπάνια και πανέμορφη πλανητική συνάντηση, του Δία και της Αφροδίτης. 

https://physicsgg.files.wordpress.com/2015/06/tuesday_chart.jpg

 30--6-2015, ώρα 22:15, Αθήνα  Η Αφροδίτη δίπλα στον Δία και ο Βασιλίσκος λίγο πιο πάνωΗ Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται στη πιο κοντινή τους απόσταση, 0,3° μακριά (στο 1/3 της διαμέτρου της πανσελήνου). Ο Δίας είναι από πάνω. Και οι δύο χωράνε στο ίδιο οπτικό πεδίο ενός τηλεσκοπίου με χαμηλή μεγέθυνση. Η Αφροδίτη είναι μια παχιά ημισέληνος, ενώ ο Δίας είναι πολύ πιο θαμπή, ελαφρώς πεπλατυσμένη σφαίρα σχεδόν στο ίδιο μέγεθος. Στην πραγματικότητα είναι πολύ μακριά στο διάστημα. Η Αφροδίτη είναι σήμερα 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Ο Δίας είναι δεκάδες φορές πιο μακριά, στα 904 εκατομμύρια χιλιόμετρα, από την άλλη πλευρά του ηλιακού συστήματος. Συννεφιά; Θα παραμείνουν εντυπωσιακά κοντά μεταξύ τους για αρκετές ημέρες ακόμα.


Η συνάντηση αυτή στην Αστρονομία αποκαλείτε Σύνοδος και χαρακτηρίζει το φαινόμενο κατά το οποίο σώματα (συνήθως δυο) του Ηλιακού Συστήματος, για παράδειγμα πλανήτες ή δορυφόροι (π.χ. σύνοδος Σελήνης) ή ο Ήλιος, παρουσιάζουν το ίδιο ουράνιο μήκος ως προς την Γη, δηλαδή για τον γήινο παρατηρητή.