Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Από Δευτέρα το νέο καθεστώς του ΦΠΑ στην αγορά - Σε ποια προΐόντα θα εκτοξευτούν οι τιμές


Από Δευτέρα το νέο καθεστώς του ΦΠΑ στην αγορά - Σε ποια προΐόντα θα εκτοξευτούν οι τιμές
Στον αστερισμό της ακρίβειας μπαίνουμε επισήμως από Δευτέρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015.

Ο νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και επομένως αρχίζουν οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που μετατάσσονται από το ΦΠΑ 13% στο 23%, περίπου 9% και για την ακρίβεια 8,85% .

Τα εστιατόρια, τα ταχυφαγεία, τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και εκατοντάδες άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των προϊόντων, ενσωματώνοντας σε αυτά το νέο αυξημένο συντελεστή του ΦΠΑ.

Ειδικότερα με το νέο σύστημα ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές κατά 8,85% κατά μέσον όρο:


-Στα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).

-Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.

-Τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.

-Τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.

-Τα εισιτήρια κινηματογράφων.

-Τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.

-Τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.

Οσον αφορά στα ξενοδοχεία οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1 Οκτωβρίου 2015 που θα ισχύσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Τέλος να πούμε πως μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά όπου καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και επιβάρυνση θα είναι διπλή.