Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Financial Times: Αυτά προβλέπει η πρόταση των Θεσμών

Financial Times: Αυτά προβλέπει η πρόταση των Θεσμών 
 Περιορίζονται οι απαιτήσεις των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πιθανώς να παραμένουν πολύ υψηλές για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν τις πρώτες λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα αποσταλεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, και τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, εκτός από το 1% πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους οι πιστωτές θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αγγίξει το 2% του χρόνου και το 3% για το 2017.

Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο ζητούσε πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για το 2016, αλλά σύμφωνα με το δημοσιογράφο παραμένει «σκληρότερο» από ότι ήλπιζε η Ελληνική κυβέρνηση.

«Το ΔΝΤ είναι σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αλλά οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν έχουν συμφωνήσει με αυτό το αίτημα του ΔΝΤ, και δεν προβλέπεται ελάφρυνση του χρέους σε αυτό το έγγραφο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Πίτερ Σπίγκελ τονίζει, ταυτόχρονα, ότι το σχέδιο των Ευρωπαίων πιστωτών θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.