Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Οριακή η κατάσταση στα νησιά λόγω μεταναστών

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πριν από μια ακριβώς εβδομάδα, την περασμένη Πέμπτη, 28 Μαΐου, η Λέσβος υποδέχθηκε τον αριθμό-ρεκόρ των 758 μεταναστών.
Ο δήμαρχος του νησιού, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και τους αναπληρωτές υπουργούς Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε την άμεση ενίσχυση των αρχών σε μηχανήματα και ανθρώπους ώστε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί να είναι διαχειρίσιμη.
Όπως ανέφερε, η κατάσταση πλέον στη Λέσβο από πλευράς παρουσίας μεταναστών και προσφύγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

«Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σας αναφέρω πως καθημερινά δημιουργείται πληθυσμιακά ένα νέο μεγάλο χωριό. Παράλληλα, εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των πολιτών του νησιού όσο και των ίδιων των μεταναστών λόγω της έλλειψης οργανωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαμονής πολλών εξ αυτών σε δημόσιους χώρους», ανέφερε ο δήμαρχος.
Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Γαληνός πρόσθεσε πως η δυνατότητα μεταφοράς 500, 600, 700 μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα ημερησίως προσκρούει στο γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς διεκπεραίωσης, καθώς «αυτή τη στιγμή, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να διεκπεραιώνει το πολύ 200 άτομα ημερησίως. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υψηλούς ρυθμούς απελευθέρωσης, και φυσικά σε μια ναύλωση πλοίου για μαζική μεταφορά, χρειάζονται δυο επιπλέον σταθμοί λήψης αποτυπωμάτων Euroduck, καθώς και επιπλέον 20-30 άτομα προσωπικό. Επίσης, ενίσχυση απαιτείται και στο σταθμό του Λιμενικού με ίσο αριθμό ατόμων». 
Στις 29 Μαΐου, στο κέντρο της Μόρια βρίσκονταν 579 άτομα, στην Πτέρυγα Λιμενικού 309, σε σκηνές χωρίς τουαλέτα 289, μέσα στο λιμάνι 50, έξω 90, ενώ 1.000-1.800 άτομα είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα χωριά της Μυτιλήνης.
Η κατάσταση δηλαδή, είναι ανεξέλεγκτη. Η εικόνα που παρουσιάζει το λιμάνι του νησιού κάθε φορά που συγκεντρώνονται εκεί οι μετανάστες – και έως ότου αυτοί μεταφερθούν – αποτελεί την μεγαλύτερη δυσφήμιση για το νησί, του οποίου καταστρέφεται ο τουρισμός.
Κι’ αυτό, διότι παραμένουν εκεί – συχνά για να αποφύγουν τον ήλιο μπαίνουν κάτω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα – έως ότου γίνει η ταυτοποίησή τους.
Οι επαγγελματίες του νησιού είναι ανάστατοι, η κατάσταση οριακή, ο διεθνής Τύπος δημοσιεύει εικόνες ντροπής.
Και το επιστέγασμα: Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της κρουαζιέρας απειλούν να διακόψουν την επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς οι τουρίστες δεν μπορούν να αποβιβάζονται σε ένα άτυπο στρατόπεδο μεταναστών.
Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει για την κατάσταση που θα επικρατούσε αν τις τύχες της χώρας αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ…

elzoni.gr