Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μακελειό στην Τυνησία! Οκτώ νεκροί από πυρά στο κοινοβούλιο - 10 τουρίστες όμηροι σε μουσείο

Μακελειό στην Τυνησία! Οκτώ νεκροί από πυρά στο κοινοβούλιο - 10 τουρίστες όμηροι σε μουσείο
 Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων επτά τουρίστες και ένας ντόπιος, έπεσαν νεκροί από πυρά έξω από το κοινοβούλιο της Τυνησίας.
Τρεις ένοπλοι με στρατιωτικές στολές άρχισαν να πυροβολούν έξω από το κοινοβούλιο. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκαν δύο εκρήξεις από χειροβομβίδες που πέταξαν οι τρομοκράτες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των τουριστών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφόριες κάνουν λόγο για 2 Βρετανούς, έναν Γάλλο, έναν Ισπανό, έναν Ιταλό που είναι ανάμεσα στους νεκρούς.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περισσότεροι από 42.000 Βρετανοί επισκέφτηκαν τη χώρα τον περασμένο χρόνο.
 Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ομηρία, δίπλα στο κοινοβούλιο, στο μουσείο "Bardo". Αρχικά κρατούνταν 30 τουρίστες, αλλά περίπου στις 15.20 ώρα Ελλάδας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν μένει 10 όμηροι μέσα στο μουσείο.

Σύμφωνα με τη Mirror, ένα ευρωπαϊκό κρουαζιερόπλοιο έφτασε στην Τυνησία την περασμένη Τετάρτη και σήμερα ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη των τουριστών στο μουσείο "Bardo" την ώρα που έγινε η επίθεση. Δύο τουρίστες που τραυματίστηκαν, διακομίστηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το "Charles Nicolle".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Αλί Αρουί, δήλωσε: "Μία τρομοκρατική επίθεση με στόχο το μουσείο "Bardo" έγινε από δύο ή περισσότερους τρομοκράτες που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ. Υπάρχουν οκτώ θύματα, συμπεριλαμβανομένων επτά τουριστών. Μέλη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν μπει στο μουσείο".

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, κάνοντας λόγο για μια "κατάσταση ομηρίας" που είναι σε εξέλιξη.

"Υπάρχει μια κατάσταση ομηρίας, αναμφίβολα έχουν πληγεί, έχουν σκοτωθεί τουρίστες", είπε ο Βαλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι αυτή η "τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο".
"Στεκόμαστε στο πλευρό της τυνησιακής κυβέρνησης. Ανησυχούμε πολύ για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση", πρόσθεσε, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Η επίθεση σε αυτόν το χώρο, ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο, θεωρείται πολύ σοβαρό πλήγμα για τη χώρα η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ευρωπαϊκό τουρισμό για να καλύψει τις ανάγκες της. Οι τυνησιακές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις ταυτότητες των θυμάτων, παρά μόνο ότι πρόκειται για επτά ξένους και έναν Τυνήσιο.

Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανέφερε ότι δύο Ιταλοί έχουν τραυματιστεί. Στο σημείο βρίσκονταν περίπου 100 Ιταλοί τουρίστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.
Το Μουσείο Μπάρντο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο. Ο πλούτος των συλλογών του, που καλύπτουν από την προϊστορική εποχή μέχρι τους πολιτισμούς των Φοινίκων, των Καρχηδονίων, των Νουμίδων, των Ρωμαίων αλλά επίσης και τη χριστιανική και την αραβοϊσλαμική περίοδο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, είναι μοναδικός.

Το 2012 το μουσείο διπλασίασε τον εκθεσιακό του χώρο, που σήμερα φτάνει τα 23.000 τετραγωνικά μέτρα, και αναδιοργάνωσε την έκθεση ώστε να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Τυνησίας.
Ένα από τα γνωστότερα έργα που φιλοξενεί είναι ο "Θρίαμβος του Ποσειδώνα", ένα μνημειώδες ψηφιδωτό του 2ου αιώνα, ύψους 13 και πλάτους 8 μέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάθετο ψηφιδωτό στον κόσμο. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το ψηφιδωτό του Βιργίλιου που εικονίζει τον ποιητή της Αινειάδας περιστοιχισμένο από τις Μούσες.

Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην ανάκτορο του μπέη της Τυνησίας, του 19ου αιώνα και υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2005 το είχαν επισκεφθεί 600.000 άνθρωποι ενώ το 2011, τη χρονιά της επανάστασης, ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε στις 100.000.

ΠΗΓΕΣ: TELEGRAPH, MIRROR  - newsit.gr