Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ντόρα: Οι Έλληνες δεν πιστεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ


 http://www.star.gr/publishingimages/2013/06/220613133917_7129.jpg

H ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ  ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε την κ. Μπακογιάννη, η οποία είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή και πρώτα να ευχηθούμε και περαστικά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ να είστε καλά και καλό Φθινόπωρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγήκε, έτσι δεν είναι; Πήρε εξιτήριο
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, είναι στο σπίτι στα Χανιά. Δόξα τω Θεώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γερός και δυνατός να είναι. Τι γίνεται; Πως βλέπετε τα πράγματα στο Παρίσι, στην διαπραγμάτευση; Βρεθήκατε στην πόλη, όχι για την διαπραγμάτευση. Πήγατε για άλλο λόγο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ δεν είμαι για τη διαπραγμάτευση, είμαι για το Συμβούλιο της Ευρώπης και ασχολούμαστε με την Ουκρανία, τη βία κατά των χριστιανών στην Μέση Ανατολή και το πρόβλημα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όπως ονομάζονται οι κύριοι αυτοί. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα. Έτσι δεν είναι;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Όταν πέρυσι τον Ιούλιο, ξεκίνησα να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Μέση Ανατολή, υπήρχαν και ορισμένοι που με χαρακτήρισαν γραφική. «Τι ασχολείται τώρα η Ντόρα, με τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή». Το αποτέλεσμά είναι ότι σήμερα, έχουμε μια πραγματική εθνοκάθαρση. Είναι μια εικόνα αποτρόπαια, αυτό το οποίο συμβαίνει. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για το τι γίνεται. Είναι κάτι το φρικιαστικό. Και η Ευρώπη και η Αμερική παρακολουθούν μέχρι σήμερα, με ελάχιστη αντίδραση. Είναι ώρα να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά. Όχι, μόνο εμάς που είμαστε δίπλα, την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και μας αφορά πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο. Να πάμε στο Παρίσι και την διαπραγμάτευση; Τι περιμένετε από αυτήν;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να πάμε στο Παρίσι. Κοιτάξτε αυτή η διαπραγμάτευση είναι προκαταρκτική. Νομίζω ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτήν την στιγμή, είναι μια ανταλλαγή στοιχείων. Δηλαδή τεχνοκρατικά, ο ένας δίνει στον άλλον τα στοιχεία του και την άποψη του για το που μπορεί να εδραιωθεί μια κάποια αλλαγή στην πολιτική. Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία των Παρισίων. Βεβαίως, αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορώ να πω ότι θα είναι μια εύκολη ιστορία. Διότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, υπάρχουν συμφωνηθέντα κτλ. Παραταύτα, επειδή και οι συνομιλητές μας δεν είχαν επιτυχία στις δίκες τους τις προβλέψεις, ιδιαίτερα σε ορισμένα έσοδα φορολογικά, πιστεύω ότι είναι η ώρα, στοιχειοθετημένα, η ελληνική πλευρά να αποδείξει καταρχήν με δική μας ευθύνη, γιατί δεν είναι ευθύνη δική τους, ο ΕΝΦΙΑ, ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος και στη σύλληψη και στην εφαρμογή του, άρα χρειάζεται ριζικές αλλαγές και προσαρμογή. Κατά τη γνώμη μου – και το έχω πει- χρειάζεται μια μείωση 1,5 δις από τα προβλεπόμενα έσοδα. Όχι από αυτά που είχαμε ψηφίσει αλλά από αυτά που θα έβγαιναν αν πραγματικά ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να πληρώσει την οποία δεν έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η βεβαίωση να πέσει- αν μου επιτρέπεται την διακοπή- από τα 3,2 δις, σε ένα πιο κανονικό νούμερο που θα μπορούσε να πληρώσει ο πολίτης.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ πιστεύω, ότι πρέπει να πέσει στα 2 δις. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για παραπάνω. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, στην εφαρμογή να προσαρμοστεί στις πραγματικότητες. Και η προσαρμογή, κατά τη γνώμη μου είναι μία: Δηλαδή, θα δείτε τώρα ότι θα αρχίσουμε να μιλάμε για λεπτομέρειες. Η πρώτη προσαρμογή είναι το θέμα των αντικειμενικών αξιών. Όταν οι αντικειμενικές αξίες είναι πλασματικές, είναι και όλα όσα απορρέουν από αυτές πλασματικά.  Έρχονται τώρα και σου λένε: να υπάρχει πλειστηριασμός στα 2/3 ή το 1/3 της τιμής της αντικειμενική αξίας. Γιατί; Γιατί η αντικειμενική αξία δεν έχει προσαρμοστεί. Λοιπόν, είναι ώρα αν θέλουμε να εξορθολογήσουμε το σύστημα να μη λέμε σε έναν άνθρωπο ότι το διαμέρισμα σου κάνει 300.000 ευρώ, όταν ο άνθρωπος αυτός εάν το πουλήσει – αν θα μπορέσει να το πουλήσει- δεν θα πάρει πάνω από 120.000 ευρώ.  Αυτό δημιουργεί πλέον μια οργή, γιατί είναι αντίθετο με την πραγματικότητα, με την λογική. Και μιλάτε με έναν άνθρωπο που πάντοτε βασιζόταν πάνω στην λογική των πραγμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θέλω να σας πάω κ. Μπακογιάννη. Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, θυμάμαι την παρέμβαση σας για το θέμα των φόρων συνολικά. Ξέρουμε τα δεδομένα σήμερα, συζητάμε στο Παρίσι για το τι θα περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, έχουμε μπροστά μας ένα μήνα και κάτι. Καθαρά να μιλήσουμε: Εκτιμάτε, ότι αν δεν δεχθούν για παράδειγμα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, που σύμφωνα με τα χαρτιά που κουβαλάει το οικονομικό επιτελείο, έβλαψε το ταμείο 400 εκατομμύρια. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και μονομερώς ή ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες ανησυχίες, όπως για παράδειγμα το ισοζύγιο ή ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμα το λαθρεμπόριο γιατί καθυστερήσαμε κτλ.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα πράγματα στα οποία έχουμε καθυστερήσει. Όταν από το λαθρεμπόριο σήμερα, χάνουμε 1 δισεκατομμύριο, είναι το 1 δις που ζητάω να κοπεί από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό το 1 δις, πέρυσι τέτοιο καιρό είχα πάει στην Βουλή και είχα πει: κύριοι δεν μπορείτε να προκηρύξετε διαγωνισμό  που θα ενώσει ηλεκτρονικά τα πρατήρια με την γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, δεν θυμάμαι ακριβώς. Με διαβεβαίωσαν λοιπόν ότι θα λειτουργεί το σύστημα τον Νοέμβριο. Βεβαίως, δεν λειτουργεί γιατί απλούστατα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πράγματα. Αυτό σημαίνει όμως 1 δις. Δεν μπορεί πλέον αυτό το βάρος να το πληρώσει ο κόσμος. Άρα οφείλουμε και εμείς να προσαρμοστούμε και να ζητήσουμε τις ευθύνες από αυτούς που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και από την άλλη μεριά να ακολουθήσουμε μια πολιτική που να έχει μια συγκροτημένη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή λογική. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπακογιάννη, οι αλλαγές που θα γίνουν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, είναι ικανές να διορθώσουν το κλίμα στην κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ; Γιατί βλέπουμε σήμερα μια δημοσκόπηση στην οποία παγιώνεται η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στις 5 μονάδες. Δεν είναι μικρή η διαφορά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Κοιτάξτε, το κλίμα θα είναι το κλίμα το γενικότερο σε μια χώρα η οποία θα δει την προοπτική εξόδου από την κρίση. Αυτή είναι η ουσία. Βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να εκτοξευτεί. Δηλαδή με αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν – δηλαδή σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα- ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να έχει 50%, δεν έχει. Και γιατί δεν έχει; Διότι οι έλληνες έχουνε γίνει σοφότεροι από την κρίση, βαρέθηκαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ζητάνε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές λοιπόν οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν έρχονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έρχονται διότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Τι υπάρχει λοιπόν; Σκληρή δουλειά και εντοπισμός απάνω σε αδυναμίες τις οποίες έχουμε, και μια διαπραγμάτευση η οποία θα έχει ουσία. Και η ουσία είναι αυτό το οποίο είπατε πριν ότι π.χ. εισπράττουμε λιγότερα από το φόρο πετρελαίου απ’ ότι πριν, άρα τα νούμερα μας ήταν καλύτερα αν ήταν χαμηλότερος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να πάμε μονομερώς; Γιατί κάποιοι το ανοίγουνε αυτό το παράθυρο..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Κοιτάξτε,τι θα πει θα πάμε μονομερώς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως κάναμε με τόσα..
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Θα πάμε με τα επιχειρήματά μας και την ουσιαστική πολιτική την οποία θα κάνουμε. Βεβαίως θα έχουμε μια συζήτηση μαζί τους και μια κοινή κατεύθυνση, αλλοίμονο. Δεν θα πάμε να κάνουμε επανάσταση, και ούτε μπορούμε να την κάνουμε κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Να ρωτήσω κάτι άλλο, η ΝΔ έχει ελπίδες να αντιστρέψει αυτό το κλίμα; Και ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Βεβαίως έχει, αν η ΝΔ συγκροτημένα παρουσιάσει σήμερα μια αξιόπιστη προοπτική της μετά μνημονιακής εποχής, δηλαδή της αναπτυξιακής λογικής, του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και απευθυνθεί στον φυσικό της χώρο. Ο φυσικό μας χώρος είναι η κεντροδεξιά, είναι οι παραγωγικοί, είναι οι αγωνιζόμενοι Έλληνες, είναι οι Έλληνες που απεχθάνονται τα άκρα, είναι οι Έλληνες που είναι  φιλο-ευρωπαίοι, είναι οι Έλληνες που θέλουν να δούνε μια Ελλάδα να παίζει ρόλο στο αυριανό διεθνές και ευρωπαϊκό σύστημα, είναι οι έλληνες οι οποίοι έχουν ορίζοντες. Αυτή είναι η εκλογική βάση της ΝΔ.  Η εκλογική βάση της ΝΔ δεν είναι οι μισαλλόδοξοι, οι ρατσιστές, οι ξενοφοβικοί κτλ.. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι πιστεύουν στον εαυτό τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως φαίνεται ότι το άνοιγμα είναι από την άλλη μεριά, δεν φαίνεται ότι το άνοιγμα είναι από εκεί που λέτε εσείς, από την άλλη μεριά είναι…
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Εμένα ρωτάτε. Εγώ σας λέω τι κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει, και πιστεύω ότι αυτός ο χώρος για τον οποίο σήμερα μιλάμε είναι και ο χώρος τον οποίο παλαιότερα –διότι εγώ μιλάω πάντα για το χώρο του κέντρου- κάλυπτε και το ΠΑΣΟΚ. Και βλέπετε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τον καλύψει σήμερα το χώρο αυτό. Άρα ο χώρος αυτός αυτή τη στιγμή είναι ορφανός και η ΝΔ πρέπει να εκφράσει αυτούς τους πολίτες. Πρέπει να τους εκφράσει κάνοντας μας κριτική, κάνοντας μας αυστηρή κριτική για τις αδυναμίες μας αλλά οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει άλλη δύναμη πολιτική σήμερα η οποία να έχει τη συγκρότηση και τη δυνατότητα να το κάνει αυτό αξιόπιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία; Θα έχουμε εκλογή ΠτΔ απ’ αυτή τη βουλή και επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διάφορα σενάρια, ονοματολογία, άλλοι προτείνουν πρόσωπα από την κεντροδεξιά, άλλοι από την κεντροαριστερά. Μέχρι και το όνομα του κ. Καραμανλή ακούστηκε. Ποια είναι η άποψη σας;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Η άποψη μου είναι ότι όλο αυτό θα κριθεί στην ώρα του και δεν το λέω αυτό επειδή είναι η συνήθης καραμέλα, αλλά διότι πραγματικά πιστεύω ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στη χώρα. Αν υπάρχει πολιτικό κλίμα στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού και ηρεμίας, αυτή η βουλή μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να εκλέξει πρόεδρο. Και επειδή μιλήσατε πριν για δημοσκοπήσεις, βλέπετε ότι στον κόσμο, στους πολίτες, το αίτημα είναι να εκλεγεί ΠτΔ. Το αίτημα είναι να μην γίνουν εκλογές. Υποτιμούμε τους πολίτες όταν για μικρό - κομματικούς λόγους προσπαθούμε να κατασκευάσουμε με τεχνάσματα μια εκλογή η οποία δεν είναι η ώρα της να γίνει. Τους υποτιμούμε. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή απ’ αυτήν την κυβέρνηση. Μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, με αδυναμίες, με λάθη που εδώ είμαστε να τα εντοπίζουμε για να διορθώνονται. Αλλά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Η Ελλάδα βγαίνει απ’ αυτόν τον βούρκο τον οποίο ήτανε και τη λάσπη. Άρα αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να στηρίξουμε προσπαθώντας να διορθώσουμε τις αδυναμίες. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ και πιστεύω αυτό θέλει και ο πολίτης. Άρα τα ονόματα είναι πρόωρα αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Πώς βλέπετε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Ανησυχείτε για τη κυβερνητική σταθερότητα μ’ αυτά που συμβαίνουν;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Βεβαίως ανησυχώ και δε νομίζω να υπάρχει κανένας εχέφρων πολίτης ο οποίος να μην ανησυχεί. Δεν είναι δική μου θέση να σχολιάζω τα ενδο-Πασοκικά, αλλά η εικόνα αυτή για έναν πολίτη, ούτε καν πολιτικό, ο οποίος έχει μια αίσθηση της πραγματικότητας σήμερα στην Ελλάδα είναι μια εικόνα ανησυχητική. Ελπίζω και εύχομαι να καταφέρουνε να βγούνε απ’ αυτήν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αλλά σήμερα η εικόνα η οποία αναδεικνύεται και η οποία βεβαίως καταγράφεται και κοινοβουλευτικά, μην έχετε αμφιβολία γι’ αυτό, είναι μια εικόνα η οποία δεν σε κάνει εξαιρετικά αισιόδοξο για το αύριο.