Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Ζητώ την μείωση τη φορολογίας για τα οικόπεδα που έχουν γεωργική χρήση.»





Ερώτηση σχετικά με τη μείωση της φορολογίας για τα οικόπεδα που λόγω των πολεοδομικών διατάξεων αξιοποιούνται και για γεωργική χρήση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας
Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στα πλαίσια της αναθεώρησης της φορολογίας των ακινήτων με νέα ερώτηση ζήτω τροποποίηση της φορολόγησης των τμημάτων των οικοπέδων που αξιοποιούνται για αγροτική χρήση. Με την ερώτηση μου επισημαίνω στον Υπουργό την κατάφωρη αδικία που υφίστανται ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπέδων που ενώ η κάλυψη τους για δόμηση είναι πολύ λίγα τετραγωνικά μέτρα, σε σχέση με το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου, και το υπόλοιπο αξιοποιείται για  γεωργική χρήση καλούνται να πληρώσουν φόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού στην ουσία πρόκειται για αγροτεμάχια.
Θεωρώ απολύτως αναγκαίο να επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης αυτών των οικοπέδων και πιστεύω ότι στα πλαίσια των αλλαγών που ήδη έχει εξαγγείλει ο Υπουργός το θέμα θα εξεταστεί και θα δοθεί λύση. Θα παρακολουθώ το θέμα από κοντά και ελπίζω επιτέλους οι αρμόδιοι Υπουργοί να κατανοήσουν ότι φόροι αυτών των μεγεθών δεν μπορούν να εισπραχθούν, αφού τα ακίνητα είναι πολύ μικρότερης αξίας, δεν μπορούν να πωληθούν και οι ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα οι αγρότες, δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν αυτά τα ποσά.»
Ακολουθεί η κατατεθείσα ερώτηση:

«                                                                          Αθήνα, 25 Αυγούστου 2014                                         
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον: Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Θέμα: Φορολόγηση οικοπέδου εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών

          Κύριε Υπουργέ,
          Επανέρχομαι με νέα ερώτηση σχετικά με την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε οικόπεδα που βρίσκονται σε δήμους ή κοινότητες που δεν είναι ενταγμένοι στο αντικειμενικό σύστημα αξιών. Σας επισημαίνω ότι αυτά τα οικόπεδα, ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να κατατμηθούν, έχουν μέγιστο εμβαδό κάλυψης υποπολλαπλάσιο του συνολικού εμβαδού του οικόπεδου με συνέπεια το υπόλοιπο ακίνητο τις περισσότερες φορές να αξιοποιείται για γεωργική χρήση. Ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων έχουν υποστεί άδικα υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση αφού πιστώνονται με περιουσίες υποτιθέμενης μεγάλης αξίας ενώ στην πραγματικότητα από την συνολική επιφάνεια αξιοποιήσιμα για δόμηση για είναι μόνο λίγα τετραγωνικά, στον Νομό Κορινθίας το μέγιστο εμβαδόν κάλυψης είναι 400 τετραγωνικά μέτρα, και τα υπόλοιπα είναι αγρός.
          Κύριε Υπουργέ,
          Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης ακινήτων σε Δήμους ή Κοινότητες εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε δεκάδες φορολογούμενους, πρέπει να τεθεί υπό εξέταση και το εν λόγω ζήτημα, διότι είναι αδιανόητο να φορολογούνται ως οικόπεδα εκτάσεις γης οι οποίες στην πραγματικότητα είναι αγροτεμάχια δεδομένου ότι μόνο καλλιεργούνται και εκ του νόμου ούτε να οικοδομηθούν μπορούν και σε πολλές περιπτώσεις ούτε να κατατμηθούν.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεστε στα πλαίσια της αναθεώρησης της φορολογίας των ακινήτων να προβείτε στις απαιτούμενες εκείνες ενέργειες προκειμένου στα οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών να υπάρξει διαχωρισμός στην φορολόγηση του τμήματος που οικοδομείται, που εξυπηρετεί την οικία, των βοηθητικών χώρων  και του υπολοίπου που έχει γεωργική χρήση;

                                                               Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                                                                   ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ»