Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Οι Έλληνες σκοτώνουν τα σπίτια τους 270 ευρώ το τετραγωνικό! Δείτε λίστα με τις νέες τιμές-σοκ

78159211
Οι Έλληνες σκοτώνουν τα σπίτια τους για 270 ευρώ το τετραγωνικό (για παράδειγμα στις Συκιές και τα Μετέωρα Θεσσαλονίκης) ή με 300 ευρώ/τ.μ. (στην Καλαμάτα).

Μιλάμε για βιβλική καταστροφή στα ακίνητα που μετατρέπει μια χώρα φιλέτο της Ευρώπης σε Ελντοράντο για πλούσιους τυχοδιώκτες που μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια των Ελλήνων σε εξευτελιστικές τιμές εξαιτίες των χαρατσιών πάσης φύσεως και κυρίως του χαρατσιού του Βενιζέλου της ΕΛΙΑΣ. Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης εκδίκησης στις κάλπες που θα κάνει δημοσκόπους και μηντιάρχες-παπαγαλάκια να κρύβονται…

Το ρεπορτάζ του Βασίλη Σ. Κανέλλη στην Ημερησία είναι αποκαλυπτικό της κόλασης που έρχεται στα ακίνητα.
Σε εξευτελιστικές τιμές πωλούνται πλέον παλαιά ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Αλλά και τα νεόδμητα σπίτια έχουν βγει στο σφυρί και διατίθενται ακόμη και πάνω από 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Ωστόσο, εκεί που υπάρχουν πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες είναι στα διαμερίσματα των 30 ετών και πάνω τα οποία με ορισμένες εργασίες ανακατασκευής μπορούν να μετατραπούν σε «παλατάκια».
Κατοικίες που πωλούνται ακόμη και με 270 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (για παράδειγμα στις Συκιές και τα Μετέωρα Θεσσαλονίκης) ή με 300 ευρώ/τ.μ. (στην Καλαμάτα) θεωρούνται ευκαιρίες. Διότι για σπίτι 100 τ.μ. Μπορούν να διατεθούν κάτω από 30 χιλιάδες ευρώ ενώ με ένα ποσό της τάξης των 10-20 χιλιάδων ευρώ μπορούν να ανακαινιστούν.
imerisia_LARGE_t_1061_43736874_type12128
Σε γενικές γραμμές, η κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες παλαιά σπίτια να διατίθενται κάτω από 300 ευρώ/τ.μ. ενώ σε πολλές γειτονιές της Αθήνας βρίσκει κανείς διαμερίσματα με 480 ευρώ/τ.μ.
Τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX δείχνουν την «καθίζηση» των τιμών η οποία κατά κύριο λόγο προέρχεται από την παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θέλουν να «ξεφορτωθούν» ακίνητα που δεν μπορούν να ενοικιάσουν, επομένως δεν έχουν έσοδα αλλά ταυτόχρονα θα πληρώνουν από φέτος τον Ενιαίο Φόρο ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να «σκοτώσουν» την περιουσία τους είναι να διαθέσουν τα παλαιά και λιγότερα ελκυστικά ακίνητα. Γι” αυτό και έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι αγγελίες σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί -όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα- ότι οι τιμές αφορούν τη μέση κατώτερη και τη μέση ανώτερη. Αυτό σημαίνει πως όταν σε μια περιοχή πωλούνται σπίτια με 300 ευρώ/τ.μ. ενδεχομένως να υπάρχουν και ακόμη χαμηλότερες τιμές. Αλλωστε, αν κάποιος ψάξει τις αγγελίες που βγαίνουν τους τελευταίους μήνες θα βρει γκαρσονιέρες και δυάρια στο κέντρο της Αθήνας τα οποία πωλούνται με 5.000 – 8.000 ευρώ, δηλαδή σε τιμές κάτω κι από 200 ευρώ/τ.μ.
Σε ότι αφορά τα νεόδμητα, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι υπάρχουν ακόμη σημάδια «αντίστασης» καθώς η πτώση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στα μεταχειρισμένα. Βεβαίως, υπάρχουν συνοικίες της Αθήνας στις οποίες μπορεί να βρει κανείς ολοκαίνουργιο σπίτι σε τιμή γύρω στα 1.000 ευρώ/τ.μ. Ενώ στη Θεσσαλονίκη η μέση κατώτερη τιμή για νεόδμητα είναι στα 800 ευρώ/τ.μ. (Εύοσμος, Κορδελιό).
Οι πιο ακριβές περιοχές, σύμφωνα με τη RE/MAX, είναι η Βουλιαγμένη με μέση ανώτερη τιμή 6.000 ευρώ/τ.μ. και η Βούλα με το Ελληνικό με 5.000 και 5.500 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

arouraios.gr