Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αγρότες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας


 Λίγο μετά τις 5 μ.μ. ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών, οι οποίοι άρχισαν πορεία το μεσημέρι από την πλατεία Βάθη της Αθήνας, έχοντας καταφτάσει απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας και με όλα τα μέσα.
Περίπου στις 4 μ.μ. οι αγρότες έφτασαν έξω από τη Βουλή, όπου έκαψαν μια σημαία της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Μικρη ένταση σημειώθηκε μεταξυ των διαμαρτυρομένων, όταν η πανελλαδική επιτροπή αποφάσισε να αποχωρήσει για τα πούλμαν, αλλά κάποιοι αγρότες αντέδρασαν αποδοκιμάζοντας τους υπόλοιπους.
 Οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι το συλλαλητήριο, ενδεχομένως, να μην προμηνύει το τέλος των κινητοποιήσεών τους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Χαρίλαος Αρχοντής «με το πανελλαδικό, πανεργατικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα, κορυφώνεται αυτή η φάση των κινητοποιήσεων».

 Παρών στο συλλαλητήριο και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων δύλωσε: "Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αισχρή φοροληστεία σε βάρος του Έλληνα αγρότη". το πλευρό των αγροτών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Επίσης, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.
Σε ομιλία του ο συνδικαλιστής Β. Μπούτας τόνισε ότι "με τα νέα μέτρα και συνολικά της προσαρμογές της νέας Κοινής Υπυργικής Απόφασης επιτείνεται η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Πάνω από το 50% των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές στον ΟΓΑ". 
Αποκλεισμένη από αγρότες της Λακωνίας είναι για δεύτερη ημέρα η ΔΟΥ Σπάρτης.

Στο οδικό δίκτυο του νομού Λακωνίας έχουν αναπτυχθεί την τελευταία εβδομάδα έξι μπλόκα αγροτών: επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Μονεμβασιάς υπάρχουν τρία μπλόκα, στο 1ο χλμ Σκάλας - Βλαχιώτη, στην έξοδο των Μολάων και στην Συκιά. Μπλόκο υπάρχει στο δρόμο Ασωπού - Παπαδιανίκων, στον κόμβο Λίμνης επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου, 4 χλμ πριν το Γύθειο και στην είσοδο της Σπάρτης, αμέσως μετά τη γέφυρα Ευρώτα στον κόμβο για νοσοκομείο - Μεγαλόπολη.
Οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα και κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούν ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων, ενώ υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

newsit.gr