Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Παπαδήμος επιστρέφει. Ως "αόρατη απειλή"...

Twitter@EmOikonomidis
Lukas-PapademosΗ σχετική είδηση υπήρχε στον χθεσινό “Βηματοδότη” της ναυαρχίδας του Συγκροτήματος Λαμπράκη “Βήμα της Κυριακής”, οι σχετικές φήμες ωστόσο δεν κομίζουν… καινά δαιμόνια στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο.
Ο Λουκάς Παπαδήμος “επιστρέφει”. Ο χρόνος και το περιεχόμενο της παραπάνω πολιτικής επιστροφής φυσικά έχουν τη σημασία τους, το κυρίαρχο ζητούμενο ωστόσο αφορά στην ίδια την παρουσία του πρώην, εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού, επί ημερών διακυβέρνησης του τόπου από τον οποίο πήρε σάρκα και οστά το… sequel της ένταξης της χώρας στο Μνημόνιο, με τις σχετικές “δύσκολες” συνέπειες να προσπαθεί να διορθώσει μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Το ρεπορτάζ του “Βήματος της Κυριακής” υποστηρίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιλέξει μια στρατηγική δημόσιων παρεμβάσεων για τις εξελίξεις στη χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής και… αυτοεξορίας, λόγω και των πανεπιστημιακών υποχρεώσεών του.
Η “επιστροφή” Παπαδήμου έρχεται σε πολιτικά… πονηρούς καιρούς. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιχειρεί να αρθρώσει επιχειρήματα εθνικής, κοινής λογικής, απέναντι στην επέλαση των άκρων, των φωνών και του λαϊκισμού, η Κεντροαριστερά θα εξακολουθεί να άγχεται για το (ενοποιημένο) μέλλον της, και η διπλή αναμέτρηση του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελεί το tipping point για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, από την εποχή της απομάκρυνσής του από την εξουσία κιόλας, εμφανίζεται με σκανδαλώδη συνέπεια σε σενάρια για μελλοντικούς ρόλους και αξιώματα. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, με… συζητήσιμα στοιχεία, είναι εκείνος τον οποίο θα έβλεπαν πολλοί ως ιδανικό επικεφαλής μιας ενοποιημένης παράταξης στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα έχει συγκρουσιακά χαρακτηριστικά αναφορικά με τον ρόλο και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρά τη “συγκατοίκηση” του τελευταίου με τον Λουκά Παπαδήμο στην κυβέρνηση η οποία διαδέχτηκε εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα… ζεσταίνεται. Και το 2014 μοιάζει από τώρα ως έτος εξελίξεων, ανεξαρτήτως έντασης και… χωροταξίας.

ysterografa.gr