Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα την Τρίτη - Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα την Τρίτη - Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια της Αττικής - Θυελλώδεις άνεμοι
 Το βαρομετρικό χαμηλό που μας έρχεται από την Ουκρανία θα βάλει στην κατάψυξη τη χώρα από σήμερα το μεσημέρι  εως και την Πέμπτη. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις σε όλη την ανατολική χώρα, οι ανεμοθύελλες και οι συνθήκες παγετού.

Ενώ η μέρα θα ξεκινήσει με λιακάδες σε όλη τη χώρα, σιγά σιγά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από τα βόρεια λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώνουν κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά, χιονόνερο σε υψηλότερες περιοχές και χιονοπτώσεις στα βουνά.
Από το απόγευμα, ακόμη και περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο θα χιονίσει, δηλαδή στα χωριά του Πηλίου, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, νοτιότερα στην Αττικοβοιωτία σε όλα τα βουνά, στη Στερεά Ελλάδα δηλαδή στον Παρνασσό, στην Γκιώνα, στον Ελικώνα στο Καλλίδρομο, στην Οίτη και στα Βαρδούσια καθώς επίσης στην Εύβοια  στη Δίρφη, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και στις κορυφές του Υμηττού. Μέσα στη νύχτα, ξημερώνοντας η Τετάρτη θα χιονίσει και στα υπερβόρεια προάστια της Αττικής, δηλαδή στο Καπανδρίτι, στο Γραμματικό, στο Βαρνάβα και στις περιοχές ουσιαστικά από την Αττική Οδό και πάνω. Χιονόπτωση και χιονόστρωση θα έχουμε και στις περιοχές του παλιού δρόμου Αθηνών - Θηβών, δηλαδή στα Βίλια, Ερυθρές, Οινόνη, Κάζα. Χιόνια θα έχουμε και στα βόρεια προάστια αλλά εκεί δε θα το στρώσει διοτι πέρα από το χιόνι θα εκδηλωθούν και ανεμοθύελλες που θα εμποδίσουν τη χιονόστρωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο, στο Αιγαίο όμως θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ και τη νύχτα της Τρίτης τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -6 εως 13 βαθμούς, στα κεντρικά από -1εναν εως 17 βαθμούς κελσίου και στις νοτιότερες περιοχές από 11 εως 18 βαθμούς κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν το μεσημέρι πριν την επέλαση του νέου κύματος κακοκαιρίας που μας έρχεται από την Ουκρανία.
Την Τετάρτη πέρα από τον παγετό που θα υπάρχει στις κεντρικές και βόρειες περιοχές όπου ο υδράργυρος φαίνεται να βρίσκεται ακόμη και στους -10 βαθμούς, θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις δυτικές βορινές περιοχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά ακόμη και στα νησιά.
Ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Ευβοιας, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και κυρίως στη Σκύρο, στη Λήμνο, στον Αι Στράτη, περιμένουμε να χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερες περιοχές και θα χιονίσει και στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν επίσης στις περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, όπως είναι η ορεινή Κορινθία, η ορεινή Αργολίδα, ο Πάρνωνας,  ο Ταύγετος, το Μαίναλο, τα φαινόμενα θα είναι λίγοτερα στις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου. Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα βουνά και στα υπερβόρεια προάστια.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 εως 7 βαθμούς κελσίου στα βόρεια προάστια όμως η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι -4 βαθμοί και στην Πάρνηθα -6 βαθμοί κελσίου.   Οι άνεμοι θα φτάσουν στα πελάγη τα 8 και τα 9 μποφόρ, ιδιαίτερα στο Αιγαίο ακόμη και τα 10 μποφορ δυσκολεύοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,  στην Ραφήνα και στο Λαύριο θα φτάσουν τα 9 και ανοιχτά στο Κάβο - Ντόρο ακόμη και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 10 βαθμούς και στα νησια από 5 εως 12 βαθμούς.
Την Πέμπτη  περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές,  χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ευβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα, τα δυτικά και τα βόρεια και όλο το Ιόνιο θα είναι ηλιόλουστο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά όμως θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ και θα εξασθενίσουν τη νύχτα της Πέμπτης. Το κρύο θα εξακολουθήσει να είναι τσουχτερό και θα εκδηλωθεί παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -9 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από -5 εως 11 βαθμούς και στα νησιά από 6 εως 12 βαθμούς κελσίου.