Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ποινική δίωξη σε βάρος του Παπαντωνίου

papantwniou7112013
Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες -η μία εκ των οποίων είναι σε βαθμό κακουργήματος- σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου προχώρησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου για την υπόθεση των χρημάτων που εντοπίστηκαν, μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», σε λογαριασμό της συζύγου του.
Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες που αφορά το έτος 2010, ενώ για αντίστοιχη πράξη που αφορά το έτος 2009 απήγγειλε πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.
Η δίωξη στρέφεται και κατά της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, σε βάρος της οποίας συντάχθηκε κατηγορητήριο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του πρώην υπουργού.
Οι κατηγορίες σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορούν χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λάγκαρντ» σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία. Για τη μη δήλωση του επίμαχου χρηματικού ποσού σε ότι αφορά το 2008, ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος -καθώς, από το 2010, το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα-, έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ, αντίστοιχα, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπαντωνίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εν λόγω λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000, εν αγνοία του και ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν, ουσιαστικά, χρήματα της συζύγου του και του τέως συζύγου της, ως διαπίστευμα για τις σπουδές των δύο γιων τους. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι τα χρήματα, το 2010, επαναπατρίστηκαν και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.

υστερογραφα