Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Σε υψηλά επίπεδα φέτος η παραγωγή ελιάς στη Φιγαλεία και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαχάρως - «Ανάσαναν» οι ελαιοπαραγωγοί

 
Ανάσα πρόσφερε στους ελαιοπαραγωγούς της Φιγαλείας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαχάρως, η φετινή παραγωγή που κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή. Τα ελαιοτριβεία έχουν πάρει «φωτιά», ορισμένα μάλιστα λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για να καταφέρουν οι υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν όσο γίνεται πιο άμεσα τους πελάτες τους.
Τρία είναι τα ελαιοτριβεία στην περιοχή της Φιγαλείας και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους των μονάδων, η λίστα με τους παραγωγούς-πελάτες είναι αρκετά μεγάλη. Οι παλέτες με τα σακιά που περιέχουν τον καρπό βρίσκονται τοποθετημένες έξω από τα ελαιοτριβεία και «περιμένουν» την σειρά τους… Η επεξεργασία δεν αργεί ν’ αρχίσει και το παρθένο ελαιόλαδο είναι σε λίγες ώρες έτοιμο. Το απίστευτο άρωμα της ελιάς εντός του ελαιοτριβείου αρκεί για ν’ ανοίξει αμέσως η όρεξη…

Αρκετά χρόνια πριν, προτεραιότητα των αγροτών αποτελούσε η παραγωγή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας ελαιολάδου, ενώ ζητούμενο ήταν και η γευστικότητά του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν στόχευαν στην ποιότητα. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει… οι παραγωγοί αποζητούν μία όσο το δυνατό καλύτερη, ποιοτικά, ελαιοπαραγωγή.

Παγκόσμια αγορά…
Μία μικρή μερίδα παραγωγών ασχολείται με την εξαγωγή του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, διεκδικώντας δυναμικά, μία θέση στα σούπερ μάρκετ των ξένων χωρών.
«Η παγκόσμια αγορά ζητά ανταγωνιστικό προϊόν και ανταγωνιστικός γίνεσαι όταν αξιοποιείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχεις», επεσήμανε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Φιγαλεία, κ. Χρήστος Τάγαρης, τονίζοντας ότι «πρέπει να προωθήσουμε τα προϊόντα που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και ν’ αναζητήσουμε το εάν και κατά πόσο τα δικά μας προϊόντα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Ν’ ακολουθήσουμε τους κατάλληλους «δρόμους» για ν’ αποκτήσει το λάδι μας, όνομα και προέλευση και να δημιουργήσουμε άμεση σχέση τελικού καταναλωτή και μεταποιητικών επιχειρήσεων που δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ηλεία».

patrisnews.com