Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ​Σ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩ​Ν ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩ​Ν ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Την εξαίρεση των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους) από το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Επί της ουσίας ο Τέρενς Κουίκ μεταφέρει κατεπείγον αίτημα του Στέλιου Ξηρουχάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, το οποίο του διαβιβάστηκε στο ηλεκτρονικό του Ταχυδρομείο της Βουλής, με το εξής εισηγητικό:

«Είμαι ιδιοκτήτης ενός διατηρητέου κτιρίου-οικία στο Νέο Φάληρο, το οποίο είναι κτισμένο το 1890 εντός ενός οικοπέδου (κήπος), όπως όλες οι παλιές κατοικίες της περιοχής. Το ακίνητο αυτό το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος το είχε και αυτός  από τον πατέρα του», υπογραμμίζει ο Στέλιος Ξηρουχάκης και τονίζει πώς «με απίστευτες οικονομικές θυσίες προσπαθούν να το διατηρήσουν ως μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια από την Πολιτεία. Επίσης ούτε το ιδιοκατοικούν ούτε έχουμε οποιοδήποτε εισόδημα από αυτό».

Όπως επισημαίνει ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, «μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα όλους τους φόρους (κληρονομίας, ΦΑΠ κλπ. κλπ.), αλλά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) όμως, θα πρέπει να πληρώνω μόνο για αυτό το ακίνητο, το εξωφρενικό ποσό των 9.000 ετησίως»!
 
«Προτίθεστε να εξαιρέσετε ολοσχερώς το σύνολο των διατηρητέων ακινήτων (κτίριο και οικόπεδο-περιβάλλων χώρος τους), όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί από το ΕΤΗΔΕΕ;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια αυτά (που διασώθηκαν ακόμα και από πολέμους) θα δημευθούν και με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσουν, αφού οι ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο δεν θα μπορούν πλέον να τα συντηρούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά θα «τιμωρηθούν» και θα αποκτήσουν και την ιδιότητα των οφειλετών του Δημοσίου, απειλούμενοι με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους και φυλακή.