Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Eπιστολή του υπό σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Επιστημόνων Καθηγητών Πληροφορικής



Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή για να εκφράσουμε την αντίθεση μας σχετικά με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τον κλάδο των καθηγητών Πληροφορικής στο...
Υπουργείο Παιδείας και να σας επιστήσουμε την προσοχή στα ακόλουθα:


1) Στην ειδικότητα της Πληροφορικής έχουν ενταχθεί άτομα πολλών κατηγοριών χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κλάδος των ΤΕ Πληροφορικής (ΠΕ20) στον οποίο υπηρετούν ακόμα και υπάλληλοι με πτυχίο από ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας (τα ονόματα είναι στη διάθεσή σας αν τα ζητήσετε). Επίσης, στον κλάδο των ΠΕ Πληροφορικής (ΠΕ19) υπηρετούν υπάλληλοι χωρίς πτυχίο Πληροφορικής.

2) Εκκρεμεί ακόμα η εφαρμογή της γνωμοδότησης 54/2013 του ΝΣΚ αναδρομικά από 01/11/2011.

3) Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικά θέματα για τον κλαδο ΠΕ19 και άλλα για τον κλάδο ΠΕ20 π.χ. http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/c49683/attachfile/0/1P_05_THEMATA_el_GR.zip .

4) Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που προσφέρει τόσο λίγες ώρες Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τόσες πολλές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

5) Τα μαθήματα Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένα και σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα μας συνολικά.

6) Όλοι οι υπάλληλοι Πληροφορικής (ΠΕ & ΤΕ) χωρίς πτυχίο Πληροφορικής έχουν προφανώς διοριστεί εκτός ΑΣΕΠ.

7) Ο σύλλογος μας εγγράφει ως μέλη του όσους ΠΕ19 διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής

Ως εκ τούτων θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων Πληροφορικής και να αποκλείσετε σε πρώτο στάδιο τον κλάδο των ΠΕ19. Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα μόνο όσοι εξ αυτών δε διαθέτουν πτυχίο Πληροφορικής.

Επομένως εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο μόνος κλάδος που μπορεί να τεθεί σε κινητικότητα είναι ο κλάδος των ΠΕ20. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη των διδακτικών ωρών από τον κλάδο ΠΕ19 και τη σταδιακή αναβάθμιση των μαθημάτων Πληροφορικής στα σχολεία.

Εμείς ως σύλλογος έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο και σκοπεύουμε να κινηθούμε δικαστικά σε περίπτωση που έστω κι ένας ΠΕ19 με αναγνωρισμένο πτυχίο Πληροφορικής τεθεί σε κινητικότητα. Επίσης, σκοπεύουμε να στηρίξουμε νομικά ακόμα κι όσους ΠΕ19 έχουν οικειοθελώς ζητήσει τη μετάταξή τους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπό τη σκιά της κινητικότητας.

Ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα επέλθει επιτέλους αξιοκρατία και δικαιοσύνη στον κλάδο μας.