Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Την πυξίδα που δείχνει σωστά, θα τη βρούμε μέσα μας…

dreams
H οθόνη είναι γεμάτη αριθμούς που χοροπηδούν, μέσα σε μια ασυνάρτητη θολούρα. Η ανάσα σου κόβεται κι οι λυγμοί σε τραντάζουν ολόκληρο. Κατάρρευση. Βουλιάζεις μέσα σε μια απύθμενη θλίψη κι αισθάνεσαι τόσο μα τόσο κουρασμένος … Κοιτάζοντας πίσω, ό,τι βλέπεις είναι κοπιαστικό και μονότονο : ο εγκέφαλός σου δουλεύει υπερωρίες επί μήνες, λύνοντας  ασκήσεις τη μία μετά την άλλη, ξενυχτώντας πάνω από βιβλία και σημειώσεις, συνεχίζοντας μια ξέφρενη κούρσα, κατάκοπος και αγχωμένος.
Τώρα, ο τυφώνας των αριθμών τα σάρωσε όλα στο πέρασμά του. Κενό, απογοήτευση και μοναξιά. Η επόμενη μέρα φαντάζει τρομακτική, στεγνή από ελπίδα. Όλα έχουν αλλάξει, τα όνειρα διαλύθηκαν, γκρεμίστηκαν από τους αριθμούς …
Έχεις δίκιο. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Τώρα όλα αρχίζουν αλλιώς. Μπορείς, τουλάχιστον, ν’ αναστενάξεις με ανακούφιση, αφού η σκληρή δοκιμασία έλαβε τέλος. Ίσως δεν οδήγησε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα αλλά, αν το καλοσκεφτείς, η διαδρομή, εκτός από κουραστική, ήταν και διδακτική.
Σε λίγο καιρό, που η ‘μπόρα’ θα έχει περάσει, μαζί με την κούραση και τη θλίψη, θα διακρίνεις τον καθαρό ορίζοντα. Πολλοί δρόμοι θ’ ανοίγονται μπροστά σου για ν’ ακολουθήσεις. Φρόντισε μόνο να έχεις καλή πυξίδα. Άκουσε τη φωνή της λογικής, μην παραλείψεις όμως ν’ αφουγκραστείς και την καρδιά σου. Αναλογίσου τον εαυτό σου μετά από πολλά, πολλά χρόνια … Ποια ασχολία είναι αυτή που θα γεμίζει όχι μόνο την τσέπη σου αλλά και τη ζωή σου με ευχαρίστηση, όσος καιρός κι αν περάσει; Σε τι πραγματικά πιστεύεις ότι μπορείς να αφοσιωθείς και να προοδεύσεις ; Ίσως η απάντηση να μην απαιτεί πτυχία και πολυετείς σπουδές. Κοίταξε γύρω σου. Είναι πραγματικά ικανοποιημένοι οι επιστήμονες που γνωρίζεις ; Αν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω το χρόνο, θα έκαναν τις ίδιες επιλογές ;
Οι καιροί αλλάζουν. Οι αξίες, τα ιδανικά και οι προσδοκίες μεταβάλλονται μαζί τους. Καθετί καινούριο στην αρχή φαντάζει αιρετικό κι εξωπραγματικό. Δεν είναι εύκολο να πας κόντρα στο ρεύμα. Κλείσε, όμως, τα μάτια και συνέχισε να ονειρεύεσαι. Το δικό σου μέλλον και τη δική σου ζωή. Τις μοναδικά δικές σου επιθυμίες. Κι αύριο που η καταιγίδα θα έχει κοπάσει, βάλε μπρος για να τις κάνεις πράξη. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο, εσύ ξέρεις τον τρόπο.
Οι αριθμοί θα είναι πάντα εκεί για να μετρούν και να συγκρίνουν. Αν ο δρόμος που διάλεξες περνάει μέσα από αυτούς, ξεκουράσου, πάρε κουράγιο και συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου για τη δεύτερη προσπάθεια. Αν όχι, άφησε πίσω σου τον αριθμοστρόβιλο και ξεκίνα να χτίζεις την καινούρια σου ζωή, ακολουθώντας το μυαλό και την καρδιά σου. Έτσι κι αλλιώς, ο προορισμός θα δικαιώσει τους κόπους σου. Γιατί όταν ακολουθούμε τον δρόμο της εσωτερικής μας πυξίδας, τότε βαδίζουμε σωστά !
Καλό ταξίδι !

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΙΟΓΚΑ / ysterografa.gr